Iδιαίτερα έντονη ανησυχία στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου (της Γαλλίας μη εξαιρουμένης) προκάλεσε η ρηξικέλευθη απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ και στελεχών της να «θυσιάσουν» τον επί 8ετία υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας αποστρατεύοντάς τον τιμητικά στην προεδρία της Μπούντεστανγκ, για να εξασφαλίσουν την κυβερνητική συνεργασία των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), στο πλαίσιο ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», μαζί με τους Πράσινους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ -δεδηλωμένος δελφίνος του Σόιμπλε για το «Bundesfinanzministerium»-, χαρακτήρισε τον Σόιμπλε «εξέχουσα προσωπικότητα με φυσική αυθεντία απαραίτητη σε αυτούς τους καιρούς», ενώ την υποψηφιότητα του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών για την προεδρία της Βουλής ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν και οι Σοσιαλδημοκράτες. Δεδομένου ότι ο 75χρονος πολιτικός θα ψηφιστεί πρόεδρος της Μπούντεστανγκ στις 24 Οκτωβρίου, μεταβατικός υπουργός Οικονομικών ως το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία θα αναλάβει ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.
Αφού προηγήθηκε μπαράζ ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων σε γερμανικά και ξένα ΜΜΕ («Bild», «Financial Times», Bloomberg, Reuters κ.λπ.), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, ανακοίνωσε το απόγευμα επίσημα την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την προεδρία της Μπούντεστανγκ. Ο «άρχων της ευρωζώνης» δέχθηκε τεράστιες πιέσεις από την καγκελάριο και πρωτοκλασάτα στελέχη της CDU για να πει το «ναι», με δέλεαρ ότι θα κατέχει το δεύτερο πολιτειακό αξίωμα στη Γερμανία και με την 45ετή κοινοβουλευτική εμπειρία του θα ανακόψει τις εξαγγελθείσες επιθέσεις της ακροδεξιάς AfD στην καγκελάριο.
Ο Σόιμπλε πάντως δεν πετάει από τη χαρά του, κρίνοντας από την πρώτη «ξέπνοη» δήλωσή του στη «Mittelbadische Presse»: «Είναι ακόμη πολύ νωρίς μετά τις εκλογές για να σκεφτώ το μέλλον μου». Σιγή ασυρμάτου τήρησε και το επιτελείο του στο υπουργείο Οικονομικών, αρνούμενο να προβεί σε σχόλιο.
Ο πιθανότερος διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «νεοφιλελεύθερος εθνικιστής» Κρίστιαν Λίντνερ, που ανέλαβε το τιμόνι του FDP πριν από 4 χρόνια και το επανέφερε θριαμβευτικά στη Βουλή, εμφανίζεται πολύ σκληρότερος και αδιάλλακτος από το βετεράνο Χριστιανοδημοκράτη.
Στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη τη Δευτέρα, ο Λίντνερ έθεσε ως απαράβατο όρο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συναινέσει σε νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, απορρίπτοντας κάθε ελάφρυνση χρέους. Προεκλογικά εξάλλου τόσο ο ίδιος όσο και συνεργάτες του αναφέρονταν συχνά στην ανάγκη Grexit για να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητά της. Ανάλογα σκληρές θέσεις πρεσβεύει το FDP σε ευρωπαϊκά θέματα, αφού τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, διαφωνώντας με τη θεσμική σύσφιγξη της ευρωζώνης που προωθούσαν Σόιμπλε-Μακρόν (κοινός προϋπολογισμός και υπουργός Οικονομικών στην ευρωζώνη, μαζί με ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα στηρίζει τις αδύναμες χώρες).
Χθες ο αρχηγός του FDP κλιμάκωσε τις διαπραγματευτικές πιέσεις προς τη Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «ρομαντικό σχέδιο» το συνασπισμό Τζαμάικα (CDU/CSU, FDP, Πράσινοι), δεδομένων των μεγάλων διαφορών ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις. Στο διά ταύτα ο Λίντνερ τόνισε στην «Die Welt» πως «η πολιτική δεν είναι μαθηματικά», ξεκαθαρίζοντας ότι οι Φιλελεύθεροι δεν θα μπουν στην κυβέρνηση αν «η Γερμανία δεν αλλάξει πολιτική».
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Αγκάθια… στην«Τζαμάικα» και γκρίνια στη CDU
Toν έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της Γερμανίας ανεξαρτήτως του προσώπου που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε ο αντιπρόεδρος της FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, πανηγυρίζοντας απροσχημάτιστα για την απομάκρυνση Σόιμπλε. «Χαίρομαι για τα δείγματα γραφής της καγκελαρίου αναφορικά με το υπουργείο Οικονομικών. Κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού Τζαμάικα», τόνισε το νούμερο 2 των Φιλελευθέρων.
Στο μεταξύ οι Πράσινοι θέτουν τους δικούς τους όρους, αρνούμενοι να αποδεχθούν πλαφόν στην είσοδο προσφύγων, ενώ ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, αντιπρότεινε ένα μεταναστευτικό νόμο στα πρότυπα του Καναδά και απέρριψε την αυτόματη μεταφορά πόρων στην Ε.Ε.
Η απώλεια 8,5 μονάδων έφερε άνευ προηγουμένου γκρίνια στο χριστιανικό στρατόπεδο, που αγγίζει ακόμη και την ίδια τη Μέρκελ! Αν και ακόμη δεν αμφισβητείται η θέση της στην καγκελαρία, ο επικεφαλής της δεξιάς φράξιας στη CDU, Αλεξάντερ Μιτς, την κάλεσε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος υπέρ του… Σόιμπλε ή κάποιου άλλου με αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική.
Σύμφωνα με το «Focus», η συνεδρίαση του προεδρείου της CDU κόντεψε να μετατραπεί σε ρινγκ εξαιτίας της οργίλης αντίδρασης του υφυπουργού Οικονομικών, Γενς Σπαν, στην επανεκλογή του Φόλκερ Κάουντερ στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τον «αντάρτη» επανέφερε στην τάξη ο Σόιμπλε , ωστόσο 53 δυσαρεστημένοι βουλευτές ψήφισαν «Οχι» και έξι λευκό στην επιλογή της ηγεσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου