Πριν από την επισήμανση του πρωθυπουργού στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο για ολοκλήρωση των 95 προαπαιτούμενων μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, έχουν προηγηθεί οι πρώτες κίτρινες κάρτες από τους δανειστές.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ από το Ταλίν της Εσθονίας αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις στα εργαλεία για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Η ΕΚΤ έχει ένα λόγο παραπάνω να πιέζει ώστε να υπάρξει πρόοδος στο ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Να σταματήσει δηλαδή το αίτημα για νέα ανακεφαλαιοποίηση και AQR στις ελληνικές τράπεζες που δεν επιθυμεί -και για άλλους λόγους- ούτε η Κεντρική Τράπεζα του ευρώ.
Πιο σημαντική όμως τόσο για την ΕΚΤ όσο και για τον ενιαίο εποπτικό οργανισμό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (SSM) θεωρείται η ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ειδικότερα καυτηριάζουν την καθυστέρηση στις πωλήσεις πακέτων πράσινων και κόκκινων δανείων σε distress fund και τη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που ενώ είχε ανακοινωθεί για τον Σεπτέμβριο τώρα φαίνεται ότι παίρνει αναβολή για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
Εξωδικαστικός συμβιβασμός
Θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που θα επιτρέπει την αυτόματη ρύθμιση των οφειλών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με συνολικές οφειλές σε φόρους, εισφορές, δάνεια και προμηθευτές μέχρι 50.000 ευρώ σε 120 δόσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το θέμα αυτό προχωρά και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν στις αρχές Οκτωβρίου.
Ανοιχτά μέτωπα
Καθυστερήσεις έχουν υπογραμμίσει οι δανειστές και σε άλλα θέματα.
Συγκεκριμένα:
«Καλάθι Χριστουγέννων»: Μειωμένες κατά 3% φέτος οι τιμές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε σχέση με το 2023
- Η αξιολόγηση και το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας του Δημοσίου που καθυστερεί, ενώ έπρεπε να έχει τελειώσει από τις αρχές του χρόνου και πλέον περιλαμβάνει και το διορισμό νέων γενικών διευθυντών αλλά και τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων από τις 52.000 που έχουν φτάσει σήμερα στις 47.000.
- Ο επανυπολογισμός των συντάξεων που «έχασε» την προθεσμία του Ιουνίου για ολοκλήρωση κατά το 10%. Η νέα προθεσμία είναι να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, στα μέσα του επόμενου μήνα θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.
- Η εφαρμογή των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο, ειδικά στο σκέλος που αφορά τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας.
- Η «αναστοχοθέτηση» των κοινωνικών επιδομάτων Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν το ύψος και οι δικαιούχοι οικογενειακών, αναπηρικών, στεγαστικών και μεταφορικών επιδομάτων μετά την εφαρμογή από 1/1/2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Ανησυχούν για δημοσιονομικό
Οπως παραδόθηκε από το Ταλίν ο υπουργός Οικονομικών, οι δανειστές δείχνουν να ανησυχούν και για την πορεία των εσόδων τα οποία παρουσιάζουν υποχώρηση που έφτασε τον Αύγουστο τα 17 δισ. ευρώ. Πάντως, το θέμα αυτό δεν θα ανοίξει πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση, με το θέμα των νέων μέτρων για το 2018 να είναι ανοιχτό και για την ελληνική πλευρά και για τους δανειστές.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δεν εμφανίστηκε ξεκάθαρος για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, τονίζοντας ότι τα μέτρα για την επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος συνεχίζονται και στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Σε ερώτηση όμως σχετικά με την παραδοχή Ελληνα αξιωματούχου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν μικρότερα των πραγματικών τους εισοδημάτων, τόνισε με νόημα ότι η επιλογή της μεγάλης αύξησης φόρων και εισφορών ήταν της ελληνικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, όπως και στις προηγούμενες αξιολογήσεις οι δανειστές εκφράζουν αντιρρήσεις ακόμη και σε ψηφισμένα μέτρα, όπως η εξαγορά πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και κάποιες φοροαπαλλαγές που θεωρούν ότι δεν έπρεπε να παραμείνουν σε ισχύ.
Ρέγκλινγκ
Πιο θετικός εμφανίζεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εσθονική εφημερίδα «Äripäev».
Στη συνέντευξη τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να βγει από το πρόγραμμα το επόμενο έτος, αν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν: «Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν», συμπλήρωσε. «Εχουμε ακόμη 11 μήνες του προγράμματος του ESM και, αν εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν, έχουν καλές πιθανότητες να βγουν το επόμενο έτος».
Οσον αφορά την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να εξετασθεί είναι μία πρόσθετη επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής των δανείων. Ο ελληνικός Προϋπολογισμός, ανέφερε, εξοικονομεί περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως από τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει ήδη για το ελληνικό χρέος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου