Οπως προκύπτει από τα «ραβασάκια», που ξεκίνησαν να αποστέλλονται ήδη από την Κυριακή σε περισσότερους από 7,4 εκατομμύρια φορολογουμένους, ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου στους Αγίους Αναργύρους επιβαρύνεται με τον ίδιο κατά μέσο όρο φόρο (επιπλέον συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ) που καλείται να πληρώσει κάποιος ο οποίος έχει μία πολυτελή κατοικία, για παράδειγμα, στις Σπέτσες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε το Πανελλαδικό Κτηματομεσιτικό Δίκτυο E – Real Estates και παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος, η αντικειμενική τιμή, με βάση τις οποίες υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, κυμαίνεται στα 900 ευρώ στις επίμαχες περιοχές, όταν η εμπορική ξεκινά από τα 450 ευρώ για τα ακίνητα 25ετίας στους Αγίους Αναργύρους και από τα 1.600 ευρώ στις Σπέτσες.
Παρομοίως, ένας ιδιοκτήτης στο Ιλιον, η περιουσία του οποίου αξίζει σήμερα περίπου 700 ευρώ/τ.μ., θα πληρώσει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με έναν κάτοχο ακινήτου στη Χίο, η εμπορική αξία του οποίου κυμαίνεται πέριξ των 1.200 ευρώ/τ.μ. Και οι δύο περιοχές έχουν αντικειμενική τιμή στα 750 ευρώ/τ.μ. «Είναι πλέον σαφές για όλους ότι τα ποσά, που καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν κάθε χρόνο και ιδιαίτερα όσοι υπάγονται στο διπλό – συμπληρωματικό φόρο, δεν είναι φόροι, αλλά κυριολεκτικά λύτρα, προκειμένου να διασώσουν την περιουσία τους από τη δήμευση και οι ίδιοι να μείνουν εκτός φυλακής.
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Η αντοχή τους, όμως, στην ετήσια αυτή αφαίμαξη δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και προσθέτει: «Το πιο ανήθικο και εξοργιστικό δεν είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ και οι λοιποί φόροι ακινήτων εξακολουθούν να επιβάλλονται επί εικονικών αξιών, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά το ότι η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα δεδομένα της αγοράς έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων ότι θα συνοδεύεται από τεράστια αύξηση των φορολογικών συντελεστών, προκειμένου τα έσοδα να παραμείνουν στο ίδιο απαράδεκτο και αβάσταχτο επίπεδο».
Αλλα κόλπα…
Σε πρόσφατο δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος είχε στηλιτεύσει τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες καταφέρνει κάθε χρόνο να υπερχρεώνει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων: Ειδικότερα:
1. Για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών καθιέρωσε μία κλίμακα συντελεστών Βασικού Φόρου. Οι συντελεστές αυτοί αυξάνουν όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των τιμών ζώνης ανά τ.μ., που ισχύουν στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα κτίσματα. Οι συντελεστές του Βασικού Φόρου ξεκινούν από τα δύο ευρώ/τ.μ. για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν μέχρι τα 13 ευρώ/τ.μ. για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 5.000 ευρώ. Οι «τιμές ζώνης/τ.μ.», που λαμβάνονται υπόψη για την κλιμάκωση των συντελεστών του Βασικού Φόρου, είναι οι αντικειμενικές τιμές/τ.μ., οι οποίες ισχύουν ανά περιοχή για νεόδμητα διαμερίσματα 1ου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο. Δηλαδή, η βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ είναι οι αντικειμενικές αξίες νεόκτιστων διαμερισμάτων 1ου ορόφου με μία μόνο πρόσοψη σε δρόμο!
2. Από κει και πέρα, ο φόρος που προκύπτει για κάθε κτίσμα, όσο παλαιό κι αν είναι, δεν μειώνεται λόγω παλαιότητας, καθώς δεν εφαρμόζονται οι μειωτικοί συντελεστές παλαιότητας 0,6 έως 0,9, που ισχύουν κανονικά για τα ακίνητα «ηλικίας» ενός έτους και άνω. Οι μειωτικοί αυτοί συντελεστές εφαρμόζονται μόνο στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ (ο οποίος το 2014 και το 2015 επιβλήθηκε σε όσους κατείχαν την 1η-1-2014 και την 1η-1-2015, αντίστοιχα, αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ και από το 2016 και μετά επιβάλλεται σε όσους κατέχουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους αστικά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ). Οι μειωτικοί συντελεστές παλαιότητας εφαρμόζονται, επίσης, και κατά τον υπολογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, στις κληρονομιές, στις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων. Αντιθέτως, για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο κάποιοι άλλοι… εξωπραγματικοί «συντελεστές παλαιότητας» που, αντί να μειώνουν, αυξάνουν το φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα! Οι «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ είναι αυξητικοί, όχι μειωτικοί, όπως θα ήταν το δίκαιο: ξεκινούν από το 1 για κτίσματα που έχουν ανεγερθεί από το 1930 μέχρι και πριν από 26 χρόνια και φθάνουν μέχρι το 1,25 για κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία τετραετία! Ετσι, ενώ ο Βασικός Φόρος υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες ολοκαίνουργιων κτισμάτων, δεν μειώνεται καθόλου για όσα από τα κτίσματα αυτά έχουν παλαιότητα άνω των 25 ετών, ενώ για όσα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και 1 έτος ο Βασικός Φόρος (αν και αντιπροσωπεύει – επαναλαμβάνουμε- αντικειμενικές τιμές καινούργιων κτισμάτων) προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 5% έως και 25%, καθώς οι… «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιούνται κλιμακώνονται από 1,05 έως 1,25!
Αγγελική Βελεσιώτη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου