Με την πολιτική ατζέντα να μονοπωλείται τις τελευταίες ώρες από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη και την κόντρα με τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης και εν όψει της ΔΕΘ, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να εγκαταλείψει το σενάριο του Σεπτεμβρίου, προχωρώντας στην έκδοση 5ετούς ομολόγου.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, οι ανάδοχες της έκδοσης τράπεζες (BNP Paribas, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC) είναι εκείνες που «τρέχουν» το βιβλίο προσφορών – κλείνει σήμερα, Τρίτη, με την εκκαθάριση να τοποθετείται χρονικά για την 1η Αυγούστου – ενώ, παράλληλα, επιμελούνται της διαδικασίας δημόσιας προσφοράς του ομολόγου Σαμαρά.
Πρόκειται για ομολογίες, λήξης 2019, οι κάτοχοι των οποίων μπορούν να τις ανταλλάξουν είτε με μετρητά είτε με τίτλους του νέου 5ετούς ομολόγου στο 102,6% της ονομαστικής τους αξίας. Παρά το γεγονός πως η έκδοση θεωρείται… κλεισμένη, με τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών να κάνουν λόγο για υπερκάλυψη κατά τρεις φορές -σ.σ.: στόχος είναι να αντληθούν 4,03 δισ. ευρώ-, το στοίχημα για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι να πετύχει επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο που είχε «κλειδώσει» επί Σαμαρά.
«Καλάθι Χριστουγέννων»: Μειωμένες κατά 3% φέτος οι τιμές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε σχέση με το 2023
Συγκεκριμένα, στις 10 Απριλίου 2014 η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με 5ετές ομόλογο και επιτόκιο 4,95%. «Μουδιασμένο» το Χ.Α. Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχτηκε το ελληνικό Χρηματιστήριο την είδηση της εξόδου της χώρας στις αγορές μετά από μία τριετία. Σε αντίθεση με τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι, μετά και τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE τον Οκτώβριο, είδαν μάλλον με καλό μάτι την κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, η εγχώρια αγορά περιορίστηκε στο θετικό πρόσημο, κλείνοντας μία ανάσα από τις 850 μονάδες.
Σύμφωνα με αναλυτές, το… πάγωμα οφείλεται στη στάση που θα κρατήσουν οι δανειστές, δεδομένου ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να επισημάνουν το γεγονός ότι η Ελλάδα προτίθεται να δανειστεί με επιτόκιο 4,5% όταν μόλις πρόσφατα άντλησε χρήματα από τη δόση με 0,89%. «Φως» βλέπει ο Μοσκοβισί «Η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο μιας απίστευτης οικονομικής και δημοσιονομικής θύελλας, σήμερα, όμως, τα πράγματα πάνε σαφώς καλύτερα».
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, για να προσθέσει: «Επρεπε να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης και αυτό έγινε. Ηταν πολύ σκληρό; Αναμφίβολα. Ηταν, όμως, αναγκαίο; Επίσης».
Υπεραμυνόμενος, δε, της πολιτικής λιτότητας, που ακολούθησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην περίπτωση της χώρας μας, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε ευθύνη, εμείς οι Ευρωπαίοι, απέναντι στην Ελλάδα, ώστε να ξαναγίνει κανονική, δηλαδή μία χώρα που έχει κάνει μεταρρυθμίσεις, μία χώρα που έχει στέρεες οικονομικές και κοινωνικές δομές. Δεν εφαρμόσαμε στην Ελλάδα λιτότητα για πλάκα και δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις για πλάκα» και κατέληξε: «Η ανάπτυξη ανέκαμψε, η αγορά εργασίας ανακάμπτει, η ελκυστικότητα ανακάμπτει, οι επενδύσεις επέστρεψαν. Χαίρομαι που επιτέλους υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας».
Αγγελική Βελεσιώτη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου