«Ενδέχεται να τονωθεί ο τζίρος της αγοράς κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αύξησης του τουρισμού και, κατά συνέπεια, της εισαγόμενης κατανάλωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, αναφερόμενος στις προσδοκίες του κλάδου για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις προηγούμενες, χειμερινές, τακτικές εκπτώσεις του 2017 (9/1 – 28/2) ο τζίρος των καταστημάτων έκανε «βουτιά» κατά 20,2% (κατά μέσο όρο) συγκριτικά με το 2016, βάσει στοιχείων από 63 εμπορικούς συλλόγους της χώρας. Στη δε περσινή θερινή εκπτωτική περίοδο είχε καταγραφεί μείωση τζίρου κατά 9,7% σε σχέση με το 2015.
Η «ακτινογραφία»
Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε πρόσφατη μελέτη του κάνει λόγο για επιδείνωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο αποδίδοντάς τη -κατά κύριο λόγο- στην εξασθένηση της αισιοδοξίας για τις πωλήσεις της αμέσως επόμενης περιόδου.
Τα στοιχεία της έρευνας είναι αποκαλυπτικά για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο κινήθηκε πτωτικά τον Ιούνιο, στις 90 (από 96,4) μονάδες, χαμηλότερα και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (100,6 μονάδες).
Σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, το γεγονός πως οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους αμβλύνονται οριακά, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις -5 μονάδες και το 40% των επιχειρήσεων να κάνει λόγο για μειωμένο τζίρο. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο χάνουν εξ ολοκλήρου το κερδισμένο έδαφος του προηγούμενου μήνα (στις +8 από +23 μονάδες το ισοζύγιο).
Με αυτά τα δεδομένα, εκτίμηση του Ιδρύματος είναι πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης επηρέασε μεν θετικά τις προσδοκίες κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα, αλλά όχι στην έκταση που ίσως αναμενόταν.
«Στην εκκίνηση του τρίτου τριμήνου του έτους -μιας σημαντικής περιόδου λόγω των τουριστικών εισροών, η εικόνα της οικονομίας παραμένει σταθερή και οι προσδοκίες ουσιαστικά στάσιμες», επισημαίνει το ΙΟΒΕ. Ταυτόχρονα, θεωρεί πως μια περαιτέρω αποσαφήνιση της δυναμικής της οικονομίας μπορεί να αναμένεται από το φθινόπωρο, στο βαθμό που θα έχει υπάρξει πρόοδος σε δύο κρίσιμες πλευρές του προγράμματος: στην άμβλυνση της αβεβαιότητας για τους όρους χρηματοδότησης της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και στις συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών σε επιμέρους κλάδους του λιανικού εμπορίου
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
● ΤΡΟΦΙΜΑ – ΠΟΤΑ – ΚΑΠΝΟΣ
Υποχωρεί σημαντικά τον Ιούνιο για έβδομο κατά σειρά μήνα, φθάνοντας στις 66,2 μονάδες (από 78,7). Η συγκεκριμένη επίδοση είναι και η χαμηλότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών. Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποδυναμώνονται περαιτέρω, και μάλιστα έντονα, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -39 (από -22) μονάδες. Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου επίσης χάνουν έδαφος, με το ισοζύγιό τους να κινείται στις -14 (από +2) μονάδες, ενώ στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα ο αντίστοιχος δείκτης αυξάνεται κατά 10 μονάδες, στις +11.
● ΥΦΑΣΜΑΤΑ – ΕΝΔΥΣΗ – ΥΠΟΔΗΣΗ
Καταγράφει άνοδο κινούμενος στις 134,2 (από 115,3) μονάδες. Ωστόσο, οι αρνητικές προβλέψεις σχετικά με τις παραγγελίες προς προμηθευτές το επόμενο τρίμηνο δεν μεταβάλλονται (στις -7 μονάδες το ισοζύγιο).
● ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Σημειώνει πτώση, αφού διαμορφώνεται στις 86,9 (από 89,6) μονάδες, χαμηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (79,2 μονάδες). Το αρνητικό ισοζύγιο για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνεται αισθητά (στις -9 από -39 μονάδες), ενώ αντίθετα επιδεινώνονται οι προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου (+14 από +22 μονάδες ο δείκτης). Στις προβλέψεις παραγγελιών προς προμηθευτές, το σχετικό ισοζύγιο καταγράφει οριακή άνοδο (+16 από +14 μονάδες). Στις τιμές, ο αρνητικός δείκτης των -11 μονάδων δεν μεταβάλλεται, με το 86% των ερωτηθέντων να προσδοκά σταθερότητα.
● ΟΧΗΜΑΤΑ – ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Υπάρχει μείωση στα επίπεδα των 109,2 μονάδων (από 125). Στις δε παραγγελίες προς προμηθευτές, η τάση είναι έντονα αρνητική (-10 από +28 μονάδες το ισοζύγιο), ενώ, τέλος, ως προς τις προβλέψεις των τιμών, αναμένεται αύξηση (στις +9 μονάδες ο δείκτης).
● ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Εντοπίζεται μια οριακή άνοδος, σταματώντας έτσι την τρίμηνη πτώση του δείκτη, ο οποίος διαμορφώνεται τελικά στις 81,2 (από 80,3) μονάδες, σε χαμηλότερη τιμή από την αντίστοιχη περσινή (107,6 μονάδες). Στα επιμέρους στοιχεία, οι εκτιμήσεις για το τρέχον ύψος των αποθεμάτων δεν μεταβάλλονται από τη -1 μονάδα, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις παραγγελίες προς προμηθευτές βελτιώνεται στις +4 (από -1) μονάδες. Αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις για την απασχόληση (στις +20 μονάδες το ισοζύγιο), ενώ στις τιμές σημειώνεται μικρή άνοδος (+2 από -1 μονάδες το ισοζύγιο), όπου σχεδόν καθολικά αναμένεται σταθερότητα από τις επιχειρήσεις του κλάδου.
● ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, 90,9 μονάδες (από 86,3), σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά (75,7 μονάδες). Σταθερότητα επικρατεί στις τιμές από τις αρχές του έτους, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται εκ νέου στις -2 μονάδες, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία διατηρείται στο 25% του συνόλου. Από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το 32% επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία του και από 1/5 την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και την τρέχουσα οικονομική συγκυρία (κεφαλαιακοί έλεγχοι, καθυστέρηση εισπράξεων Δημοσίου, υψηλή φορολογία κ.λπ.).
● ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
Ακολουθεί πτωτική πορεία, αφού διαμορφώνεται στις 66,3 (από 68) μονάδες. Ο δείκτης των αρνητικών εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διπλασιάζεται στις -14 μονάδες, ενώ το ισοσκελισμένο ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση χάνει 7 μονάδες.
● ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Επικρατεί σταθερότητα, με το σχετικό δείκτη να κινείται εκ νέου στις 105,2 μονάδες. Το ισοζύγιο των +20 μονάδων στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνεται κατά 9 μονάδες, ενώ στις +29 μονάδες διαμορφώνεται και ο δείκτης στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (από +18). Την άνοδο στις δύο αυτές μεταβλητές αντισταθμίζει η επιδείνωση στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης (+21 από +41 μονάδες ο δείκτης), τη στιγμή που ο δείκτης των τιμών παραμένει στα ίδια επίπεδα, στις -11 μονάδες.
Ανοιχτό το μέτωπο για τη λειτουργία των εμπορικών μαγαζιών τις Κυριακές
Το «πύρινο» μέτωπο για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μαίνεται… Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 16 Ιουλίου στο χώρο των εμποροϋπαλλήλων, με στόχο την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.
Βάσει νόμου 4177/2013, στις 16 Ιουλίου 2017, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά, αφού πρόκειται για την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των θερινών εκπτώσεων.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, αυτό που έχει ενδιαφέρον και χρειάζεται να προβληματίσει το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι όσον αφορά στο Δήμο Αθηναίων, αν και ο νόμος επιτρέπει, πλέον, σε όλα τα καταστήματα να είναι ανοιχτά τις Κυριακές, αυτά παραμένουν κλειστά. «Οπως, επίσης, παρέμειναν κλειστά την Κυριακή 7 Μαΐου, των ενδιάμεσων εκπτώσεων τόσο τα μικρά εμπορικά καταστήματα όσο και υπερκαταστήματα, πολυκαταστήματα, επώνυμες αλυσίδες, σούπερ μάρκετ, έχοντας στο πλευρό τους τους καταναλωτές», κατά τα λεγόμενα του ίδιου.
«Κάποιοι μεταχειρίζονται το επιχείρημα της απελευθέρωσης σε μια αγορά όπου η οικονομία της τελεί υπό περιορισμόν, το τραπεζικό σύστημα παραμένει φυλακισμένο, ενώ η επιχειρηματικότητα δέσμια των capital controls. Είναι αυτοί που αγνοούν ότι μια τέτοιου είδους απελευθέρωση, όπως αυτή στη Γαλλία, στην Ολλανδία και τη Γερμανία, πραγματοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί η απειλή της στροφής των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές, την ώρα που είναι κλειστά τα καταστήματα. Αυτή η απειλή, όμως, ακόμη δεν υπάρχει στη χώρα μας.
Αντιθέτως, η απειλή που βλέπουμε να κυριαρχεί στην αγορά και να αποτελεί εσωτερική αγωνία όλων των επιχειρηματιών είναι η μονιμοποίηση της έλλειψης χρημάτων από τους καταναλωτές», πρόσθεσε ο κ. Κορκίδης.
Με νόμο του κράτους (4472/2017 ), από την περασμένη άνοιξη, απελευθερώθηκε από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στις εξής περιοχές:
● Στο Δήμο Αθηναίων και σε περιοχές του Δήμου Πειραιά. Με υπουργική απόφαση, που υπεγράφη μέσα στην εβδομάδα, εξειδικεύτηκαν αυτές οι περιοχές ως εξής:
1. Το τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος, το οποίο περιλαμβάνεται στους Δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας.
2. Η περιοχή του Δήμου Πειραιώς, η οποία περικλείεται από τις οδούς: Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή και Δημητρίου.
3. Η περιοχή του Δήμου Καλλιθέας, η οποία περικλείεται από τις οδούς Αιγέως, Ευριπίδου, Ζερβού, Αγίας Λαύρας, Κρέμου, Χαροκόπου, Δημοσθένους, Σκρα, Αριστείδου, Ολυμπίας, Ιατρίδου, Πλάτωνος, Σπάρτης, Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, Περικλέους, Μεταμορφώσεως, Πραξιτέλους, Ισμήνης, Θαλή, Πεισίστρατου, Πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου έως Λεωφόρο Ποσειδώνος.
4. Η περιοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, η οποία εκτείνεται από τη Λεωφόρο Αμφιθέας έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
5. Η περιοχή του Δήμου Αλίμου, η οποία περικλείεται από τις οδούς Ελλης, Λεωφ. Ελευθερίας, Θουκυδίδου, Αθανασίου Διάκου, Κοτοπούλη, Π. Μελά, Επτανήσου, Λεωφόρο Αλίμου και Λεωφόρο Ποσειδώνος.
6. Η περιοχή του Δήμου Γλυφάδας, η οποία εκτείνεται από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
7. Το τμήμα του ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο λειτουργεί ως εμπορικό πάρκο.
● Σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών. Αυτός περιλαμβάνει τους εξής δήμους: Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού και Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου και Ταύρου και Νέας Σμύρνης.
● Σε περιοχές του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης. Βάσει της πρόσφατης υ/α το παραπάνω περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη.
● Στην περιοχή γύρω από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Εξαίρεση στο παραπάνω εξάμηνο αποτελεί η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, οπότε και τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά. Εφόσον συμπίπτει με επίσημη αργία, τότε τα καταστήματα θα μένουν κλειστά την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά και άλλες Κυριακές πλην των οκτώ θεσμοθετημένων (4 Κυριακές σε εκπτωτικές περιόδους, Κυριακή των Βαΐων και 3 Κυριακές της χριστουγεννιάτικης περιόδου) από το 2013, εφόσον υπάρχει απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
[email protected]
Από το ένθετο Οικονομία της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής