Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος: «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», που φέρει τη «σφραγίδα» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, άνοιξε για υποβολή αιτήσεων την Τετάρτη (5/7).
Μία από τις βασικότερες αλλαγές, σε σχέση με τον πρώτο κύκλο, είναι πως η δράση εκτός από ανέργους και αυτοαπασχολουμένους αφορά πλέον και σε μισθωτούς πτυχιούχους, όπως κοινοποίησε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, Ευγενία Φωτονιάτα.
Υπενθυμίζεται πως η ηγεσία του υπουργείου υποστήριζε ότι ο δεύτερος κύκλος της δράσης θα προκηρυσσόταν το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Δέσμευση που δεν τηρήθηκε, κυρίως λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Για τον ίδιο λόγο αναθεωρήθηκε και ο επόμενος προγραμματισμός (α’ τρίμηνο 2017), για δρομολογηθεί τελικά η έναρξη της υποβολής αιτήσεων τον Ιούλιο του 2017.
Στο δε πρώτο κύκλο (8.3.2016-10.5.2016) το ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά υψηλό. Υποβλήθηκαν 16.193 αιτήσεις νέων επιστημόνων σε μεμονωμένα ή συνεργατικά επιχειρηματικά σχήματα. Ωστόσο, εγκρίθηκαν μόλις 2.444 επενδυτικά σχέδια. Μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί η πρώτη απόφαση ένταξης (Μάρτιος 2017), η οποία αφορά σε 699 έργα. Πέραν των υποψήφιων επενδυτών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης, αρκετοί ήταν εκείνοι που έμειναν εκτός δράσης, αφού δεν έφτασε ο προϋπολογισμός.
Υψος ενίσχυσης
Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα πάρουν το «πράσινο φως» της ένταξης στη δράση, ύψους 80 εκατ. ευρώ, θα ενισχυθούν σε ποσοστό 100%. Ενας δικαιούχος με ατομική επιχείρηση μπορεί να λάβει από 5.000 έως 25.000 ευρώ, 40.000 ευρώ είναι το «ταβάνι» για τα συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων και 50.000 ευρώ για τις συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων.
Στην περίπτωση που κατατεθεί επενδυτικό σχέδιο υψηλότερου προϋπολογισμού από τον προβλεπόμενο ο εκάστοτε επενδυτής οφείλει να καλύψει τη διαφορά (π.χ. μέσω δανεισμού, ιδίων κεφαλαίων κ.λπ.). Εφόσον δε το σχέδιο διαθέτει επιχορηγούμενο προϋπολογισμό μικρότερο των 5.000 ευρώ, τότε κρίνεται μη επιλέξιμο εξαρχής και δεν μπορεί να υποβληθεί.
Η περίοδος υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων θα πρέπει να είναι κατά μέγιστο 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξής τους.
Οι δικαιούχοι
Η δράση απευθύνεται σε αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ ή ισότιμης σχολής Ελλάδας ή εξωτερικού (αναγνωρισμένη από τον ΔΟΑΤΑΠ) ή κατόχους αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων (από ΣΑΕΙ ή ΣΑΕΠ). Επίσης, δεκτοί γίνονται απόφοιτοι σχολών θεάτρου και χορού (αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού ως τριτοβάθμιες) και μουσικών εκπαιδευτηρίων (αναγνωρισμένων από το κράτος). Σημειώνεται πως το πρώτο πτυχίο θα πρέπει να έχει αποκτηθεί μετά την 1η.1.1995. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση:
● Ανεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μισθωτοί (πλήρους ή μερικής ή εποχικής απασχόλησης), υφιστάμενοι επιχειρηματίες που θα συστήσουν νέα εταιρία με ανέργους ή μισθωτούς.
● Υφιστάμενοι ατομικοί επιχειρηματίες (αυτοαπασχολούμενοι) που ασκούν ήδη συναφή με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών) επαγγελματική δραστηριότητα, όπως επίσης και συνεργασίες μεταξύ αυτών.
Προϋπόθεση για την ενίσχυσή τους είναι η οργάνωση της δραστηριότητάς τους σε αυτοτελείς επαγγελματικούς χώρους.
Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής
Για τους ενδιαφερομένους που θα καταθέσουν αίτηση ισχύουν τα εξής εισοδηματικά κριτήρια:
● Για τους ανέργους/μισθωτούς και τους αυτοαπασχολουμένους, ο μέσος όρος του εισοδήματος επιβολής εισφοράς για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 και 2013 θα πρέπει να μην υπερβαίνει ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση κατά το φορολογικό έτος 2015 τις 22.000 ευρώ για το ατομικό εισόδημα ή τις 35.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα.
● Αποκλειστικά για τους αυτοαπασχολουμένους, θα πρέπει o μέσος όρος του συνόλου των ακαθάριστων εσόδων τους από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα έτη 2015, 2014 και 2013 να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως το σύνολο των ενδιαφερομένων θα πρέπει να μην έχει ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με την ιδιότητα του ατομικού επιχειρηματία/επιτηδευματία ή του εταίρου σε επιχορηγούμενη εταιρία, από την 1η.1.2013, πλην προγραμμάτων κατάρτισης.
Ακόμη, δεν μπορούν να συμμετέχουν με την ιδιότητα του εταίρου/μετόχου σε άλλες επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής από την 1η.1.2015 (εξαιρείται η κατοχή μετοχών εταιριών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο).
Διαδικασία υποβολής
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά από τους υποψήφιους δικαιούχους υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (http://www.ependyseis.gr/mis), κάνοντας χρήση του τυποποιημένου στο ΠΣΚΕ Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης.
Η ηλεκτρονική υποβολή μπορεί να γίνει σε 3 διαφορετικές περιόδους, οι οποίες είναι οι εξής:
● 1η περίοδος υποβολής: από 5.7.2017 έως 9.8.2017.
● 2η περίοδος υποβολής: από 6.9.2017 έως 11.10.2017.
● 3η περίοδος υποβολής: από 8.11.2017 έως 13.12.2017.
Info
● Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ
Λεωφ. Μεσογείων 56, Αθήνα
● Ωρες λειτουργίας
Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8.00 π.μ. έως τις 5.00 μ.μ.
● Τηλεφωνική ενημέρωση
στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση από τις 8.00 π.μ. έως τις 7.00 μ.μ.
● Ε-mail
[email protected]
● Ιστοσελίδες
www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr,
● Σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & εταίρων
www.efepae.gr
Ιωάννα Φεντούρη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής