Αυτά είναι μερικά μόλις από τα βασικά ευρήματα της τελευταίας έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Για την ακρίβεια, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον περασμένο μήνα ενισχύθηκε μόλις κατά 0,8 μονάδες -δηλαδή από 93,2 (Μάιος 2017) διαμορφώθηκε στις 94 μονάδες.
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης επηρέασε θετικά τις προσδοκίες κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα, αν και όχι στην έκταση που ίσως αναμενόταν. Αλλωστε, ενώ δεν έχει υπάρξει εκτροχιασμός της οικονομίας αλλά, αντίθετα, το πρόγραμμα εκτελείται, δεν έχουν επέλθει εξελίξεις που να δημιουργούν μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και ανάλογες προσδοκίες», σχολιάζει το ΙΟΒΕ, για να προσθέσει πως στην εκκίνηση του τρίτου τριμήνου του έτους, μιας εξαιρετικά σημαντικής περιόδου δηλαδή για την οικονομία λόγω των τουριστικών εισροών, η εικόνα της οικονομίας παραμένει «σταθερή και οι προσδοκίες ουσιαστικά στάσιμες».
Η εικόνα της αγοράς
Οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών ανά κλάδο (Ιούνιος 2017):
* Βιομηχανία: Καταγράφηκε ανάκαμψη (από 88 σε 92 μονάδες), με το σχετικό δείκτη να κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αλλά και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνονται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μη μεταβάλλεται.
* Κατασκευές: Διαμορφώθηκε στις 49,1 (από 32,1) μονάδες, χαμηλότερα πάντως έναντι της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης (65,4 μονάδες). Σε κλαδικό επίπεδο, η τάση είναι ελαφρώς ανοδική στα δημόσια έργα, αλλά κυρίως στις ιδιωτικές κατασκευές. Οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων όπως και για την απασχόληση μεταβάλλονται θετικά.
* Λιανικό εμπόριο: Διαμορφώθηκε στις 90 μονάδες, γεγονός που σημαίνει πως ο σχετικός δείκτης κινήθηκε πτωτικά τόσο συγκριτικά με τον Μάιο του 2017 (96,4 μονάδες) όσο και σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο (100,6 μονάδες). Οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους αμβλύνονται οριακά, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις -5 μονάδες και το 35% των επιχειρήσεων να δηλώνει αυξημένες πωλήσεις, έναντι ενός 40% που αναφέρει το αντίθετο. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο χάνουν εξολοκλήρου το κερδισμένο έδαφος του προηγούμενου μήνα (στις +8 από +23 μονάδες το ισοζύγιο). Τέλος, καθοδικά κινείται και ο δείκτης των +5 μονάδων της βραχυπρόθεσμης εξέλιξης των τιμών, ο οποίος και ισοσκελίζεται, με το 85% (από 89%) να αναμένει σταθερότητα.
* Υπηρεσίες: Ο δείκτης κατέγραψε βελτίωση κινούμενος στις 90,9 (από 86,3) μονάδες, σε ανώτερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (75,7 μονάδες). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
* Καταναλωτική εμπιστοσύνη: Διαμορφώθηκε στις -68,8 μονάδες (από -69,7), επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό (-68 μονάδες). Σημειώνεται πως η Ελλάδα αποτελεί σταθερά τη χώρα με το χαμηλότερο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ακολουθούν η Βουλγαρία (-25,8 από -28,9), η Κροατία (-18 από -18,9), η Ρουμανία (-14,2 από -14,5) και η Ιταλία (-16,3 από -15,7 μονάδες). Ειδικότερα, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση το προσεχές δωδεκάμηνο:
-Δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τον Ιούνιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -63,7 μονάδες (από -63).
-Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και διαμορφώνεται στις -83,9 (από
-83,6) μονάδες. Το 83% (από 80%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 7% τη θεωρεί αρκετά πιθανή.
-Η πρόθεση των καταναλωτών για αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) παραμένει τον Ιούνιο στα ίδια περίπου επίπεδα, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -57,9 (από -57,3) μονάδες. Το 65% των καταναλωτών προβλέπει εκ νέου ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 4% (από 1%) αναμένει εκ νέου το αντίθετο.
-Το ισοζύγιο των +11,6 μονάδων του Μαΐου στις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες αυξάνεται τον Ιούνιο στις +15,4 μονάδες, με το 50% (από 45%) των νοικοκυριών να προβλέπει άνοδο τιμών με ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 28% (από 32%) να αναμένει σταθερότητα.
Ιωάννα Φεντούρη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου