Στο έγγραφο γίνεται η εκτίμηση ότι από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ του δανείου που υπέγραψε το 2015 η Ελλάδα, θα μείνουν αδιάθετα στο τέλος του προγράμματος τα 27,4 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει πάρει από αυτό το δάνειο 31,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα φτάσουν τα 40,2 δισ. ευρώ όταν καταβληθεί τον Σεπτέμβριο στο σύνολό της η δόση των 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.
Καταβολές
Συνεπώς από τον Σεπτέμβριο του 2017 το υπόλοιπο του δανείου θα είναι 45,8 δισ. ευρώ. Για να έχει αδιάθετο υπόλοιπο 27,4 δισ. το δάνειο του ESM ως το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του προγράμματος να εκταμιευτεί προς την Ελλάδα ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 18,4 δισ. ευρώ.
Από αυτά, τα 9,4 δισ. ευρώ θα δοθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι και το τέλος του προγράμματος και την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, του Δημοσίου προς ιδιώτες. Τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο, θα δοθούν στο τέλος του προγράμματος ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας για εννέα έως και δέκα μήνες μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.
Ο υπολογισμός αυτός συμφωνεί και με το σχεδιασμό των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας για την Ελλάδα προς το τέλος του προγράμματος με στόχο την ομαλή επάνοδό της στο δανεισμό από τις αγορές.
Οι όροι και η εποπτεία που θα επιβληθεί για την καταβολή αυτών των 9 δισ. ευρώ δεν αναφέρονται στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δύσκολοι στόχοι
Στο ίδιο έγγραφο η Κομισιόν δείχνει να αμφιβάλει για την ικανότητα της Ελλάδας να φέρει σε πέρας το στόχο για πολυετή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αφού όπως τονίζεται υπάρχουν κίνδυνοι και για το ρυθμό ανάπτυξης αλλά και για την ανταγωνιστικότητα με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού.
Στο έγγραφο γίνεται η εκτίμηση ότι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, στο βασικό σενάριο εργασίας, θα υποχωρήσουν από το 17,5% του ΑΕΠ το 2017 στο 9,3% του ΑΕΠ το 2020, προτού αυξηθούν εκ νέου στο 20% το 2045 και στο 20,8% το 2060.
Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, αναμένεται να φτάσει το 176,5% του ΑΕΠ το 2017, ενώ θα μειωθεί στο 159,9% το 2020, στο 123,1% το 2030 και στο 91,2% το 2060.
Τράπεζες - Η «ακτινογραφία» των δανείων: Αύξηση 31,4% στη στεγαστική και 18,9% στην καταναλωτική πίστη
Το δυσμενές σενάριο προβλέπει ότι το χρέος θα μπορούσε να καταγράψει μία εκρηκτική άνοδο από τα μέσα του 2030 και μετέπειτα, σκαρφαλώνοντας ακόμη και στο 241% του ΑΕΠ το 2060. Σε αυτό το σενάριο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα υπερβούν το 20% του ΑΕΠ το 2033 και θα εκτιναχθούν στο 56% του ΑΕΠ έως το 2060.
Εκταμίευση αρχές Ιουλίου
Στις αρχές Ιουλίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (7,7 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Σε συνέντευξή στο CNBC, ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, προσδιόρισε χρονικά την εκταμίευση μέσα στην πρώτη βδομάδα του Ιουλίου, ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την απόφαση του Εurogroup της 15ης Ιουνίου.
«Παρότι υπήρξε καθυστέρηση, καταλήξαμε σε μία συμφωνία, η οποία είναι πολύ σημαντική, καθώς η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει ένα μεγάλο ομόλογο τον Ιούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση αυτή, η Ελλάδα θα λάβει σε αυτή τη φάση 7,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημόσιου. Αλλα 800 εκατ. ευρώ με τα οποία θα συμπληρωθεί το συνολικό ποσό της δόσης (8,5 δισ. ευρώ) θα εκταμιευθούν το φθινόπωρο επίσης για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Σχετικά με το χρέος επανέλαβε ότι τα όποια μέτρα χρειαστούν, θα αποφασιστούν στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Στο μεσοδιάστημα ανέφερε ότι θα γίνει μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα της ελάφρυνσης που θα χρειαστεί.
Μάλιστα, όπως είπε, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα και έχει νόημα να αποφασιστούν τα μέτρα τώρα, ενώ συνέστησε υπομονή για τα επόμενα βήματα.
Αποπλήρωσαν μόνο 400 εκατ. € από ληξιπρόθεσμα στο τετράμηνο
Στο μεταξύ ποσό 400 εκατ. ευρώ διέθεσε το υπουργείο Οικονομικών για το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Το ποσό των 243 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, από τα οποία τα 121,4 εκατ. ευρώ σε οφειλές ασφαλιστικών ταμείων, 86,6 εκατ. ευρώ σε οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, 35,5 εκατ. ευρώ σε οφειλές ΟΤΑ και 0,5 εκατ. ευρώ σε οφειλές ΝΠΔΔ.
Το ποσό 75,2 εκατ. ευρώ για καθυστερούμενες επιστροφές φόρου (έμμεσων και άμεσων).
Τέλος, για την απονομή συντάξεων που καθυστερούσαν καταβλήθηκε το ποσό των 81,5 εκατ. ευρώ, που καλύπτει μικρό υποσύνολο του συνόλου των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Τάσο Δασόπουλος
Νίκος Μπέλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου