Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα, πολλές χώρες έχουν προσπαθήσει να «οικειοποιηθούν» τον όρο greek yogurt ή greek style yogurt, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Τσεχίας.
Υπενθυμίζεται ότι με τις «ευλογίες» της Κομισιόν η Τσεχία μπορεί να παράγει προϊόν με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» αφού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο όρος αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής κι όχι στον τόπο προέλευσης. Επομένως, η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας με την προϋπόθεση βέβαια να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές σχετικά με τον τόπο καταγωγής. Η μόνη υποχρέωση δηλαδή που έχουν οι Τσέχοι είναι να αναγράφουν στις συσκευασίες τους ότι το «ελληνικό γιαούρτι» παράγεται στην… Τσεχία.
Οι συμμετέχοντες
Η Task Force, η οποία θα εκπροσωπείται τόσο από τον πρωτογενή τομέα όσο και από τη μεταποίηση, θα υποβάλει αίτηση ώστε να συμπεριληφθούν στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της Ε.Ε. ομάδα ελληνικών γιαουρτιών και όχι μόνο το στραγγιστό ή το παραδοσιακό αιγοπρόβειο γιαούρτι. «Στην ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν με ένα-δύο μέλη ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), οι τυροκόμοι αλλά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος. Ο φάκελος αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν μετά το καλοκαίρι, ενώ η απάντηση εκ μέρους της θα πρέπει να δοθεί σε διάστημα ενός έτους.
Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή – Το ωράριο λειτουργίας
Σε ό,τι αφορά στην ετήσια παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού ανέρχεται περίπου στους 132.000 τόνους, εκ των οποίων οι 11.000-12.000 τόνοι αφορούν στο παραδοσιακό αιγοπρόβειο γιαούρτι και οι υπόλοιποι 120.000 τόνοι στο στραγγιστό αγελαδινό και σε άλλα είδη γιαουρτιού. Μάλιστα, η αξία των εξαγωγών στραγγιστού γιαουρτιού αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
«Η προστασία του ελληνικού γιαουρτιού είναι σημαντική καθώς και από αυτό το προϊόν εξαρτάται η εγχώρια κτηνοτροφία. Στη χώρα μας 84.000 αιγοπροβατοτρόφοι παράγουν 700.000 τόνους γάλακτος και 600.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος παράγουν οι αγελαδοτρόφοι. Μέρος αυτής της παραγωγής προορίζεται για να φτιαχτεί το γιαούρτι», επισημαίνει ο κ. Πεβερέτος.
Βασικοί άξονες
Από την πλευρά του, το ΥπΑΑΤ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με κτηνοτροφικούς και μεταποιητικούς φορείς της χώρας με θέμα τη χάραξη μίας εναρμονισμένης κοινά αποδεκτής στρατηγικής για την προστασία και προώθηση του ελληνικού γιαουρτιού. «Στόχοι της σύσκεψης ήταν η συμφωνία επί ενός σχεδίου δράσης με βασικούς άξονες τη διερεύνηση της αναγκαιότητας υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας Ελληνικό Γιαούρτι ως ΠΓΕ στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της Ε.Ε., την αποκατάσταση της παραπλάνησης που ήδη λαμβάνει χώρα στην ενωσιακή αγορά από την κατάχρηση των όρων ελληνικό ή «ελληνικού τύπου» κ.τ.λ. για προϊόντα γιαούρτης με παρεμβάσεις τόσο στα αρμόδια ενωσιακά όργανα όσο και στα λοιπά κράτη μέλη και τη χάραξη συντονισμένης εμπορικής πολιτικής για το προϊόν ώστε να αναδειχθεί η αυθεντικότητα της ελληνικής παραγωγής στην ενωσιακή αλλά και διεθνή αγορά».
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η Κομισιόν αποφανθεί θετικά και το γιαούρτι μπει στη λίστα των ΠΓΕ, θα έχει πλήρη προστασία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η φέτα και καμία χώρα δεν θα μπορεί να επικαλείται τον όρο «ελληνικό» ούτε ακόμα και για τα παράγωγά του.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου