Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) το 2016 πραγματοποιήθηκαν λιγότερες επενδύσεις, κατά 3,5%, στο σύνολο της μεταποίησης, σε σχέση με το 2015. Γεγονός που αποδίδεται στην πτώση (-7,5%) της επενδυτικής δραστηριότητας στον κομβικό κλάδο για την ελληνική βιομηχανία των τροφίμων-ποτών-καπνού.
Αξιοσημείωτο είναι δε πως η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 7 από τις 28 χώρες με αρνητική εκτίμηση για την επενδυτική δραστηριότητα στη βιομηχανία για το 2016. Την επτάδα συμπληρώνουν οι Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ισπανία, Λετονία και Ρουμανία.
Με αυτά τα δεδομένα, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο πρόεδρος του, Θεόδωρος Φέσσας, υπογράμμισε την ανάγκη για βιομηχανική αναγέννηση της χώρας. Ο ίδιος τόνισε ότι «η ελληνική βιομηχανία με τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή και τις εξαγωγές της και να στηρίξει πολύ περισσότερο την ελληνική οικονομία».
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει προβεί σε ένα σχεδιασμό δράσεων (π.χ. ΕΣΠΑ και αναπτυξιακός νόμος), που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε βιομηχανικές επενδύσεις. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να αποδώσουν καρπούς, αφού, λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η υλοποίησή τους έμεινε πίσω και κατ’ επέκταση δεν έπεσε «ζεστό» χρήμα στην αγορά.
Φόρουμ βιομηχανίας
Σε πρόσφατη ομιλία του σε ημερίδα με θέμα: «Αποτελέσματα φόρουμ για τη βιομηχανία ένα χρόνο μετά – Προοπτικές», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, πέταξε… το μπαλάκι στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Το τραπεζικό σύστημα «οφείλει να παρέχει επαρκή ρευστότητα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, χρηματοδοτώντας τις αναγκαίες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος (ανακεφαλαιοποίηση, ρύθμιση «κόκκινων» δανείων), τώρα είναι η σειρά των τραπεζών να στηρίξουν έμπρακτα την παραγωγή και την οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγικοί φορείς της χώρας έχουν παράπονα από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη βιομηχανία. Στην ίδια εκδήλωση, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι προτάσεις του Συνδέσμου για την ανάκαμψη του κλάδου έμειναν αναξιοποίητες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.
Σημειώνεται πως ένα από τα βασικά συμπεράσματα του φόρουμ βιομηχανίας (συντονιστικό όργανο για θέματα βιομηχανικής και επιχειρηματικής πολιτικής, που έχει αποκλειστικά γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα), ένα χρόνο μετά τη σύστασή του, αφορά στην αναγκαιότητα για ταχεία προσαρμογή στις νέες τάσεις της επιχειρηματικής και βιομηχανικής πολιτικής, π.χ. αλυσίδες αξίας, κυκλική οικονομία, βιομηχανική συμβίωση, πράσινη και γαλάζια καινοτομία, ψηφιακή βιομηχανία κ.λπ.
Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για Περιβαλλοντική Βιομηχανία
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Στα… σκαριά έχει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δράση, ύψους 15 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας. Οπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, στην παρούσα χρονική περίοδο μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» στο ομώνυμο πρόγραμμα και είναι πιθανό η σχετική πρόσκληση να εκδοθεί μέσα στο μήνα.
Στο πλαίσιο αυτού, θα χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικά σχέδια νέων ή υφιστάμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων και απορριμμάτων, με την παραγωγή και τη διάθεση πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που θα κατατεθούν πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 250.000-2.500.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης θα ξεκινάει από 35% και θα φθάνει έως και το 70% του κόστους επένδυσης. Το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης θα προκύπτει με βάση το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια στην οποία θα πραγματοποιηθεί το εκάστοτε έργο. Η δε διάρκεια υλοποίησης των σχεδίων που θα πάρουν το «πράσινο φως» της έγκρισης μπορεί να φτάσει μέχρι τους 36 μήνες.
Κατά τα λεγόμενα αρμόδιων στελεχών του υπουργείου, επειδή το εύρος του επιλέξιμου προϋπολογισμού είναι μεγάλο, ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν θα εξαρτηθεί από το ύψος προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων. Για παράδειγμα, αν τα επενδυτικά σχέδια κυμανθούν σε επίπεδα κάτω του 1 εκατ. ευρώ (μέσος όρος 350.000 δημόσιας συνεισφοράς, δηλαδή 890.000 ευρώ προϋπολογισμός επενδυτικού σχεδίου), οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν θα είναι περίπου 42.
Δραστηριότητες
Η δράση εστιάζει στην ενίσχυση της δραστηριότητας που αφορά στην ανάκτηση των υλικών προκειμένου να προκύπτει εμπορεύσιμο προϊόν από τη διαδικασία επεξεργασίας των αποβλήτων. Με αυτά τα δεδομένα, οι επιλέξιμες δραστηριότητες αφορούν κυρίως σε συλλογή, επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων, ανάκτηση υλικών κ.λπ. Στις κύριες επιλέξιμες μορφές αποβλήτων συμπεριλαμβάνονται οι εξής:
1. Απόβλητα αστικού τύπου.
2. Βιομηχανικά απόβλητα και απόβλητα λοιπών δραστηριοτήτων.
3. Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
4. Γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα.
5. Απόβλητα από δραστηριότητες αλιείας/ ιχθυοκαλλιέργειας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι από την εφαρμογή της να επιτευχθεί η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και εθνικού πλούτου διά μέσου της επιχειρηματικής αξιοποίησης του τομέα «περιβάλλον». Και από εκεί και πέρα, να δημιουργηθούν και αλυσίδες αξίας και με άλλους τομείς προτεραιότητας επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την ολοκληρωμένη και ανταγωνιστική στήριξη του συνόλου των επιχειρήσεων.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής