Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ασθένειες για τα σκυλιά;
Μιλάμε για τις ασθένειες που συναντάμε στα ιατρεία μας στην Ελλάδα. Αναφορικά με τους σκύλους, είναι η λεϊσμανίαση, κατά κόσμον καλαζάρ, που βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των ασθενειών που συναντάμε. Επίσης, είναι η ερλιχίωση, ασθένεια που οφείλεται σε πρωτόζωο, όπως και η λεϊσμανίαση, και προέρχεται από τσιμπήματα εξωπαρασίτων.
Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα που όταν τα δει ο ιδιοκτήτης δεν πρέπει να τα αγνοήσει και οφείλει να απευθυνθεί σ’ εσάς;
Γενικότερα, ένας ιδιοκτήτης πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά του ζώου. Θα σου δώσει κάποια στοιχεία, το πρώτο είναι η ανορεξία. Πρόκειται για βασικό, πρωτεύον σύμπτωμα σε όλες τις ασθένειες. Αν όχι την πλήρη ανορεξία, τη μειωμένη όρεξη. Επίσης, η κακή διάθεση του ζώου, η καταβολή, η υπνηλία και, αναφορικά με τους σκύλους, η απώλεια βάρους. Μετά πάμε σε επιμέρους, αν δούμε αλλοιώσεις στο δέρμα, πληγές, εκζέματα, εκεί θα απευθυνθούν το ταχύτερο στον κτηνίατρό τους. Επίσης, η πολυδιψία και η πολυουρία είναι σημαντικές ενδείξεις για το σάκχαρο και τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, δύο επίσης συνηθισμένες ασθένειες των σκύλων.
Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορείτε να μας δώσετε, ώστε να αποφεύγουν τα ζωάκια μας να νοσήσουν;
Ασφαλώς και υπάρχουν μέτρα πρόληψης. Ολα τα λοιμώδη νοσήματα που έχουν να κάνουν με πρωτόζωα προϋποθέτουν να μην πιάνουν τα ζωάκια μας παράσιτα. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε γι’ αυτόν τον λόγο εντομοαπωθητικά, φάρμακα που σκοτώνουν τα τσιμπούρια, τους σκύλους κ.λπ. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν και μορφές χαπιών, που είναι τα πλέον αποτελεσματικά, και τα δίνουμε κάθε μήνα ή κάθε δύο μήνες. Αμπούλες και περιλαίμια ολοκληρώνουν τη λίστα. Για τα νοσήματα που προέρχονται από κάποια όργανα, μια γενική παρατήρηση που κάνουμε είναι να αποφεύγεται η παχυσαρκία, η αύξηση του σωματικού βάρους. Από εκεί πηγάζουν πολλά προβλήματα, με βασικότερο όλων το σάκχαρο. Με την παχυσαρκία και τη διατροφή έχει να κάνει η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Τεράστιο κεφάλαιο, λοιπόν, έχει να κάνει με το τι τρώνε τα ζώα μας. Ο σκύλος πρέπει να τρώει σωστή τροφή, που είναι για σκύλους, όχι π.χ. υπολείμματα μαγειρείων, όπως δίναμε παλαιότερα. Λέει κάποιος: «Πήρα ξηρά τροφή 20 κιλά και πλήρωσα 20 ευρώ». Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Είναι… άχυρο αυτή η τροφή και από αυτήν την τροφή θα προέλθουν προβλήματα για τον σκύλο.
Πώς πρέπει να επιλέγουμε τροφή;
Η τροφή είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα και πρέπει να την προσέχουμε. Αρχικά, πρέπει να δίνουμε την τροφή ανάλογα με την ηλικία του ζώου. Μέχρι την ηλικία 1-1,5 έτους πρέπει να τρώει τροφή που είναι για ανάπτυξη. Η σύνθεση αυτής της τροφής είναι διαφορετική από ενός σκύλου που είναι ενήλικας, θα πάρει άλλη τροφή. Και ένα σκυλί που είναι άνω των 8-9 ετών θα πάρει τροφή ηλικιωμένου. Αυτές οι τροφές έχουν διαφοροποιήσεις, κυρίως, αναφορικά με την πρωτεΐνη που περιλαμβάνουν. Τα μικρά σκυλιά θέλουν πολλή πρωτεΐνη και όσο προχωράει η ηλικία σταδιακά μειώνεται. Ομως, άλλες οι διατροφικές ανάγκες ενός ζώου που ζει σε πολύ ψυχρό κλίμα, άλλες ενός ζώου που ζει στον Καναδά και τη Σουηδία και άλλες του ζώου που ζει στην Ιταλία και την Ελλάδα. Οταν έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, θέλει γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Επίσης, αν το σκυλί πάσχει από κάποια πάθηση, π.χ. σάκχαρο, θα πάρει μια ειδική κλινική δίαιτα. Αν έχει χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, πρέπει να φάει φαγητό που είναι χαμηλοπρωτεϊνικό. Ρόλο παίζει η καθημερινή δραστηριότητα του σκύλου, αν κυνηγάει ας πούμε… Διαφέρει ο υπερδραστήριος σκύλος από αυτόν που τη βγάζει όλη την ημέρα στον καναπέ αγκαλιά με τον υπερήλικα ιδιοκτήτη του.
Ποια εμβόλια είναι απαραίτητα να γίνουν;
Πολύ μεγάλο και αυτό το κεφάλαιο. Τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα μέσα που η Ιατρική σε βάθος χρόνου μπόρεσε και χρησιμοποίησε για να μειώσει αρχικά και μετά να εξαλείψει πάρα πολλές παθήσεις. Η Ελλάδα υγειονομικά βρίσκεται πολύ ψηλά, ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες που μας περιβάλλουν. Με τους εμβολιασμούς έχουμε παθήσεις που έχουμε εξαλείψει εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια με τη μετανάστευση, έρχονται και σκύλοι από διάφορα μέρη. Εμφανίστηκαν και πάλι, λοιπόν, παθήσεις στην Ελλάδα που είχαν εξαλειφθεί, όπως είναι ο τύφος, η λεπτοσπίρωση.
Για τις γάτες τι ισχύει;
Είναι διαφορετική περίπτωση από τον σκύλο, με πολλές παθήσεις. Αλλά η γάτα είναι πολύ πιο ανθεκτική. Πολύ συνήθης είναι η νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, λοιμώδες νόσημα, η ρινοτραχειίτιδα, η γαστρεντερίτιδα κ.λπ. Για αυτές τις ασθένειες υπάρχουν τα εμβόλια. Η λοιμώδης περιτονίτιδα (ο κορονοϊός της γάτας) και η λοιμώδης λευχαιμία είναι σύγχρονες ανίατες ασθένειες. Οι γάτες, κυρίως οι αδέσποτες, επίσης προσβάλλονται εύκολα από μύκητες που μεταδίδονται και στον άνθρωπο.
Τι συμβουλεύετε για τη διατροφή της γάτας;
Και η γάτα πρέπει να τρώει τροφές βιομηχανοποιημένες καλών και εγκεκριμένων εταιριών, ξηρά ή μαλακή τροφή, ό,τι της αρέσει. Οι παχύσαρκες γάτες είναι πολύ επιρρεπείς στο σάκχαρο και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Η γάτα, όταν στειρώνεται, αυξάνεται κατά 18% το βάρος της. Πρέπει να τρώει πολύ ειδική τροφή.
Τι συμβαίνει με το νερό;
Πάντα οφείλουμε να είναι στη διάθεση των ζώων. Η γάτα πίνει λιγότερο από τον σκύλο. Μην ξεχνάμε, όμως, τα προβλήματα από την πολυδιψία και την πολυουρία, που αναφέραμε νωρίτερα.
Ποιες ασθένειες από τον σκύλο και τη γάτα μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο;
Οι ασθένειες αυτές λέγονται ζωανθρωπονόσες. Η Νο1 νόσος που πρέπει να προσέχουμε πολύ είναι η λύσσα. Αν δεν κάνεις κάτι αμέσως, η θνησιμότητα είναι 100%. Από τις λίγες ασθένειες που συμβαίνει αυτό. Και επειδή το 2012 εμφανίστηκε πάλι η λύσσα από αρκούδες που μπήκαν από τη Βόρεια Μακεδονία, γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ αυστηροί με τον εμβολιασμό. Αλλες ασθένειες είναι οι μυκητιάσεις και τα ενδοπαράσιτα, ο εχινόκοκκος…
*Από το ένθετο My Pet που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις σήμερα
Άγιος έρωτας: Χλόη και πατέρας Νικόλαος σε τρυφερές στιγμές
10 tips για μια ζουμερή και τραγανή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
Λαμπερές στο ρεβεγιόν – Ρούχα για plus size fashionistas
Η γη της ελιάς: Εκτός MEGA απόψε – Τι συμβαίνει πάλι
Σωτήρης Κοντιζάς: Το σπίτι του έχει μεταμορφωθεί για τις γιορτές