Οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό καλούν τις αρχές του Κατάρ «να αποφύγουν να μπλοκάρουν» ή «να αναστείλουν τους περιορισμούς λήψης εικόνων ορισμένων τόπων» και ζητούν από τη Fifa «να εξασφαλίσει πως οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει θα τηρηθούν». Το κείμενο αυτό έχει επίσης την έγκριση της Ένωσης των αθλητικογράφων στη Γαλλία (UJSF) και της αντίστοιχης σουηδικής ένωσης, Svenska Sportjournalistförbundet.
Οι μαρτυρίες «αθλητικογράφων, ανήσυχων που υπέστησαν προσαγωγή, βία, ή ακόμη και αυθαίρετη κράτηση, πολλαπλασιάζονται» αναφέρεται ακόμη στο κείμενο αυτό, καθώς το Μουντιάλ ξεκινά σήμερα (θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου).
Αναφέρονται «η πρόσκληση σε έναν Αμερικανό δημοσιογράφο να διαγράψει τις φωτογραφίες του για το κέντρο διαπίστευσης των ΜΜΕ» ή ακόμη η περίπτωση«ενός Δανού δημοσιογράφου» «που διακόπηκε από πράκτορες ασφαλείας ενώ μετέδιδε απευθείας και εμποδίστηκε να συνεχίσει το γύρισμα σε δημόσιο δρόμο».
Δημοσιογράφοι υπήρξαν στόχοι χάκερ που προσελήφθησαν προκειμένου να προστατεύσουν την υπόληψη του Κατάρ στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2022, αποκάλυψε πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα Sunday Times.
Αρκάς: Μία καλημέρα αφιερωμένη στο Πολυτεχνείο - Η γενιά εκείνη μεγάλωσε
Δικηγόροι της κυβέρνησης του Κατάρ, που ερωτήθηκαν από την εφημερίδα, διέψευσαν την εμπλοκή του Κατάρ σε αυτήν την τεράστια επιχείρηση χάκινγκ.
Η διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ 2022 είναι στο κέντρο έντονης πολεμικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον ή ακόμη τις διακρίσεις.