Με πορεία που πολλοί θα ζήλευαν, ο Νίκος Μάνεσης φέτος ετοιμάζεται για διπλό χτύπημα: από τη μία με την εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση», από την άλλη με την καθημερινή εκπομπή «Ωρα για Mελέτη» σε ρόλο coach πίσω από τις κάμερες.
Η φετινή σεζόν σε βρίσκει με διπλό ρόλο, εκείνον του παρουσιαστή αλλά και του «coach» πίσω από τις κάμερες στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη. Πώς νιώθεις;
Αυτός στην εκπομπή της Ελεονώρας είναι ένας νέος ρόλος, ο οποίος μου ζητήθηκε ευγενικά από τη διοίκηση του ALPHA και τον ανέλαβα. Θα συντονίζω εγώ την εκπομπή, θα είμαι σαν προπονητής και πρέπει να στήσω μία ποδοσφαιρική ομάδα που όλοι θα δίνουμε την μπάλα στην Ελεονώρα για να βάλει γκολ. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε, η Ελεονώρα είναι ένα πλάσμα ταλαντούχο κι έμπειρο κι εμείς ξέρουμε πολύ καλά το μοντέλο της εναλλακτικής ενημέρωσης και όλα όσα χρειάζονται για να είναι ο κόσμος ενημερωμένος και χαμογελαστός.
Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις μετά την εν λόγω πρόταση; Εκρυβε ένα ρίσκο για σένα;
Δεν μπορώ να εργαστώ από μικρός αν δεν υπάρχει ρίσκο στη δουλειά, αλλιώς θα γινόμουν δημόσιος υπάλληλος, θα δούλευα στο γραφείο ενός πολιτικού και θα ήμουν ήσυχος. Οταν υπηρετείς τη δημοσιογραφία, οφείλεις να ρισκάρεις. Για μένα το ρίσκο είναι γόνιμο. Αν ανατρέξω πίσω, όταν καθιερώθηκε το «Στούντιο με θέα», το άφησα, το ίδιο και με το «60’ Ελλάδα». Μετά βρέθηκα στο Σαββατοκύριακο παραλαμβάνοντας μία ζώνη με χαμηλά ποσοστά και, τις τελευταίες σεζόν, την ζωντάνεψα.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας, λοιπόν;
Εχω αναπτύξει μία δική μου σχέση με το κοινό. Εχω καταλάβει ότι για να κάνεις σωστή τηλεόραση πρέπει να έχεις μάτια και αφτιά ανοιχτά. Πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή: να δώσεις στον τηλεθεατή αυτό που θέλει χωρίς να πας κόντρα στα δικά σου θέλω ως επαγγελματίας. Και όλα αυτά όντας ο εαυτός σου και όχι δήθεν. Αν αρέσουμε, αρέσουμε στην τηλεόραση.
Στον βωμό της τηλεθέασης, όμως, όλα αυτά δεν γίνονται πιο δύσκολα;
Ξεκίνησα με μονοψήφια νούμερα, τα πήγα διψήφια και πηγαίνουμε πλέον πολύ καλά στη ζώνη του Σαββατοκύριακου. Βγάζω τα δικά μου θέλω και τα συνδυάζω με τα θέλω του κόσμου. Θα μπορούσα τόσο στη δική μου εκπομπή όσο και στης Ελεονώρας να κάνω copy paste κάποιων επιτυχημένων φορμάτ… Οχι, δεν το κάνω. Διαφοροποιούμαστε, κάνουμε τις δικές μας εκπομπές. Μπαίνουμε με την Ελεονώρα στη δυσκολότερη ζώνη της τηλεόρασης, την πρωινή. Πολλά πρόσωπα, πολλές εκπομπές, πέφτουν δυνατά όλα τα κανάλια. Ξέρουμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ζώνη για τον ALPHA, ξεκινάμε από χαμηλά. Αν με ρωτάς, έχω εντρυφήσει στο να δημιουργώ ζώνες, late night, πρωινή το Σαββατοκύριακο, τώρα καλούμαι να κάνω το ίδιο τις καθημερινές. Πίστεψέ με, θα τα καταφέρουμε.
Ελένη Μενεγάκη: Άφησε πίσω της την τηλεόραση – Δεκάδες οι αντιδράσεις για το νέο της βήμα
Η εκπομπή της Ελεονώρας θα είναι infotainment;
Προτιμώ τη φράση εναλλακτική ενημέρωση. Η απόφαση αυτή αφορά στο ότι στη συγκεκριμένη ζώνη υπάρχουν εκπομπές ενημερωτικές, lifestyle, κοινωνική, εμείς δεν θέλαμε να παρουσιάσουμε ακριβώς το ίδιο προϊόν. Κρατάμε ως κορμό την εκπομπή του Σαββατοκύριακου, αλλά οι καθημερινές είναι διαφορετικές, χρειάζονται περισσότερα αντανακλαστικά, υπάρχουν περισσότερες ειδήσεις.
Ποιες συμβουλές τής έχεις δώσει;
Να είναι ο εαυτός της, όλα τα άλλα ας τα αφήσει πάνω μου.
Ποια θα είναι η ομάδα on air;
Δεν επιλέγω μόνιμους πανελίστες, όπως σε όλες τις εκπομπές. Οσοι θα βγαίνουν δίπλα στην Ελεονώρα θα έχουν λειτουργικό ρόλο, θα είναι και ρεπόρτερ. Θα έχει ο καθένας να πει και να δείξει πράγματα, δεν θέλω κάποιους να ζεσταίνουν τις καρέκλες. Τάσος Τεργιάκης, Τίνα Μιχαηλίδου, Γιώργος Γρηγοριάδης θα εναλλάσσονται ανάλογα με τα θέματα. Μπορεί κι εγώ να χρειαστεί να πάρω ένα μικρόφωνο χειρός και να μπω στο στούντιο. Δεν θα φοβηθεί ούτε η Ελεονώρα να τσαλακωθεί, το να τσαλακώνεται ένας παρουσιαστής είναι διαφορετικό από το να γελοιοποιηθεί. Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι. Πάμε κόντρα στο δήθεν και στα πρέπει.
Αναφορικά με τη ζώνη του Σαββατοκύριακου τι αλλαγές θα δούμε;
Δεν θα δεις κάποια μεγάλη αλλαγή. Οταν σχεδιάζω μία εκπομπή, έχω πολλές εναλλακτικές. Ανάλογα με τις συνθήκες κινούμαστε. Το Σαββατοκύριακο το πιάνουμε από εκεί που το αφήσαμε. Ο κορονοϊός μάς δημιουργεί προβλήματα, η εκπομπή δεν μπορεί να έχει εξωστρέφεια, δεν μπορούμε να αρχίσουμε να ταξιδεύουμε γιατί μετά πρέπει να κάνουμε συνεχώς test για τον ιό. Σκόπευα να παίρνω μία μηχανή να πηγαίνω στο σπίτι ενός τηλεθεατή που μου έστειλε ένα μήνυμα και με συγκίνησε. Οπότε αυτά που είχα σχεδιάσει, δεν γίνονται. Πάμε βήμα το βήμα, σταθερά. Οταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, βλέπουμε.
Πώς βλέπεις τη φετινή σεζόν, που έρχεται πολύ νωρίτερα;
Νωρίτερα ξεκινάμε λόγω ανταγωνισμού, σε λίγο θα ξεκινάμε από Αύγουστο. Ο άλλος λόγος, βέβαια, είναι η δραματική απώλεια εσόδων. Προσπαθούμε να διευρύνουμε τη διαφημιστική σεζόν. 10 χρόνια κρίσης και το κερασάκι με τον ιό δημιουργούν καταστάσεις δύσκολες και μη προβλέψιμες. Τα κανάλια συντηρούνται από τα διαφημιστικά έσοδα. Πρέπει να δίνουμε ποιοτικό πρόγραμμα με ένα λογικό μπάτζετ και να εισπράττουμε έσοδα από τις διαφημίσεις. Η σεζόν, λοιπόν, είναι απρόβλεπτη.
Το πρόγραμμα των υπόλοιπων σταθμών πώς το βλέπεις;
Κανάλια τολμούν να ρίξουν πολλά λεφτά σε προγράμματα και δεν ξέρω αν θα τα βγάλουν. Κανάλια που επαναλαμβάνουν ομοειδές πρόγραμμα. Ολοι κάνουν lifestyle, όλοι μαγειρεύουν. Δεν έχω δει διαφορετικές προτάσεις. Υπάρχουν κανάλια, επίσης, που στηρίζονται σε αναγνωρίσιμα πρόσωπα. Εγώ με αυτό διαφωνώ. Ο σταρ πρέπει να είναι η εκπομπή και εκεί να κουμπώσει το πρόσωπο. Στην ελληνική τηλεόραση το πρόγραμμα σχεδιάζεται ανάποδα. Γι’ αυτό κι εγώ θέλω να τα κάνω όλα αλλιώς,
Σου λείπουν φρέσκες ιδέες;
Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές φρέσκες ιδέες. Φεύγουν υπεύθυνοι καναλιών με βαλίτσες με λεφτά, τα οποία δεν λιγοστεύουν, πάνε στις Κάννες και αγοράζουν έτοιμο πρόγραμμα που έχει να κάνει με Ολλανδούς, Αμερικανούς. Υπάρχουν στην Ελλάδα μυαλά που μπορούν να δημιουργήσουν φρέσκες ιδέες. Τα ξένα φορμάτ δεν γίνεται να κουμπώνουν με το ελληνικό κοινό. Οταν ήρθαν οι Γερμανοί στον ALPHA με ένα φρέσκο πρόγραμμα να μεγαλουργήσουν, έφυγαν νύχτα, δεν ήξεραν τον παλμό, δεν ήξεραν την ιδιαιτερότητα του Ελληνα τηλεθεατή.
Νέα πρόσωπα, αντίστοιχα, σου λείπουν;
Βεβαίως, χρειάζεται ανανέωση προσώπων. Δεν μπορείς να στηρίζεσαι για παράδειγμα μόνο στον Νίκο Μάνεση που πάτησε τα 50. Πρέπει να βρούμε νέους ανθρώπους, να τους εκπαιδεύουμε και να δίνουμε ευκαιρίες. Χρειάζεται νέο αίμα. Δυστυχώς, όμως, οι υπεύθυνοι τηλεόρασης πάνε στα σίγουρα, θεωρούν ότι τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα θα προσελκύσουν κόσμο. Είναι λάθος όλο αυτό. Πρέπει να φτιάξουμε τη νέα γενιά της τηλεόρασης. Υπάρχουν ικανοί άνθρωποι, με την καθοδήγηση κάποιοι θα βγουν και θα καμαρώνουμε.
Τι θα έκοβες και με τι θα εμπλούτιζες τον προγραμματισμό της TV;
Υπάρχει εναλλακτική ενημέρωση, υπάρχει και εναλλακτική ψυχαγωγία. Γιατί ένας διάσημος μάγειρας να μαγειρεύει σε ένα στούντιο και η παρουσιάστρια να λέει «μμμ… τι ωραία!»; Αν πήγαινε σε ένα μαγέρικο στην Πλάκα να μαγειρέψει, δεν θα ήταν πιο ωραίο; Το ίδιο προϊόν θα ήταν με άλλη εικόνα. Προσωπικά θα καταργούσα την κλειδαρότρυπα, αλλά και το ότι οι μισές ελληνικές εκπομπές κριτικάρουν την άλλη μισή τηλεόραση. Αυτό είναι ιδρυματισμός. Γι’ αυτό υπάρχει πολυδιάσπαση στα νούμερα. Δεν θέλω να δω άλλες αναλύσεις για μοντέλα που πέρασαν από εκπομπές. Χρειαζόμαστε πρωτογενές υλικό.
Δημοσιεύθηκε στο ΤΥΠΟΣ TV της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr