Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, επιτίθεται τόσο στο κανάλι όσο και στην αντιπολίτευση. Ζητά από τα κόμματα να πάρουν θέση στη σύγκρουση, ενώ θέτει διάφορα ρητορικά ερωτήματα προς το κανάλι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής:
Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star Channel) κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση 32,4 εκατ. ευρώ για «διαφυγόντα κέρδη», καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λάβουν θέση. Να εξηγήσουν επιτέλους στον ελληνικό λαό με ποίου το συμφέρον συντάσσονται.
Μπορεί ένας τηλεοπτικός σταθμός, που επί σειρά ετών εκπέμπει χωρίς νόμιμη άδεια, να ζητά αποζημίωση για τη διεξαγωγή του πρώτου –μετά από 30 χρόνια- διαγωνισμού για χορήγηση τηλεοπτικών αδειών;
Μπορεί μια εταιρεία να ζητά αποζημίωση για την απώλεια, όπως διατείνεται, διαφημιστικών εσόδων από επιλογές που έκανε η ίδια; Από την ανταλλαγή προγράμματος «δράσης» με ένα άλλο σχετικό με «μαγειρική»; Ή από αυθαίρετες εκτιμήσεις περί απώλειας τηλεθέασης;
Μπορεί ένας ιδιωτικός οργανισμός να απαιτεί τη «μεταβίβαση» στο Δημόσιο (και κατ’ επέκταση στους πολίτες) εξόδων μισθοδοσίας υπαλλήλων ή προετοιμασίας του για τη συμμετοχή σε διαδικασία, η οποία προβλέπεται από Νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων;
Μπορεί ένας τηλεοπτικός σταθμός, αξιοποιώντας την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν προχώρησαν σε αδειοδότηση των καναλιών, να απαιτεί τη «διατήρηση» της ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο;
Μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία να παρερμηνεύει μια απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως κατέπεσε στο σύνολό του ένας Νόμος (4339/2015), ο οποίος προβλέπει ελάχιστο αριθμό 400 εργαζομένων ανά σταθμό; Και επί αυτής της ηθελημένης παρερμηνείας να δρομολογεί απολύσεις δεκάδων εργαζομένων;
Τα κόμματα, που ως το 2015 είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και της εφαρμογής του Νόμου και των αποφάσεων του ΣτΕ για διεξαγωγή διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, οφείλουν να τοποθετηθούν επί της άποψης ότι οι ιδιοκτησίες των σταθμών βρίσκονταν εδώ και δεκαετίες σε «καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας».
Τηλεθέαση 21/11: Ο Γιώργος Παπαδάκης τραβάει στον γκρεμό και τον Γιώργο Λιάγκα
Όπως και τι μπορεί να σημαίνει αυτό και πώς ακριβώς αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής τους.
Η απάντηση της Κυβέρνησης σε όλα τα παραπάνω είναι σαφής: Στις πρακτικές που επιλέχθηκαν δεν υποκύπτουμε. Ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα γίνει κανονικά. Πρέπει να γίνει πολύ σύντομα. Και το τίμημα οφείλει να είναι υψηλό, ανάλογο αυτού που πέτυχε ο πρώτος διαγωνισμός. Για τη δε τήρηση των νόμων δεν τίθεται αμφισβήτηση.
Τώρα είναι η ώρα των ξεκάθαρων απαντήσεων.
Η υπόθεση
Η σύγκρουση αφορά την αγωγή που κατέθεσε το κανάλι κατά του Δημοσίου, με την οποία ζητά 32,4 εκατ. ευρώ για να αποκατασταθεί η ζημιά που υπέστη επειδή στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών δεν πήρε άδεια και έτσι έχασε το Survivor και μαζί με αυτό τα εκατομμύρια των διαφημιστικών του εσόδων.
Ο σταθμός στρέφεται εναντίον των υπουργών Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου, που το εκπροσωπούν. Το STAR διεκδικεί αποζημίωση 32,4 εκατομμυρίων ευρώ για ζημιά που υπέστη από «την παράνομη μη αδειοδότησή του στον περσινό διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».
Σε αρχική του απάντηση μέσω Twitter ο υπουργός ζητά από το Star «Να απευθυνθεί στο ταμείο απόρων, παρανόμων καναλαρχών & αποτυχημένων μάνατζερ».
Το Star έχασε το #survivor και ζητά αποζημίωση 32εκ.€ Να απευθυνθεί στο ταμείο απόρων, παρανόμων καναλαρχών & αποτυχημένων μάνατζερ.
— Νίκος Παππάς (@nikospappas16) July 19, 2017
Να σημειωθεί πως ο τηλεοπτικός σταθμός ζητά αποζημίωση πάνω από 30 εκατ. ευρώ «για την αποκατάσταση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «της ζημίας που μας προεκλήθη από το γεγονός της συμμετοχής μας και της παράνομης μη αδειοδότησής μας κατά τη διαδικασία του Διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών».
Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» το κανάλι διεκδικεί με την αγωγή του συνολικά 32,4 εκατ. ευρώ από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο.
Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα είναι για τη ζημιά που υπέστη το Star Channel, ήτοι 637 χιλ. ευρώ θετική ζημία και 31,7 εκατ. ευρώ αποθετική ζημία, αλλά ζητάει και 100 χιλ. ευρώ επιπλέον για ηθική βλάβη.
Το κανάλι ζητά να πάρει πίσω από το ελληνικό δημόσιο και τα έξοδα που έκανε για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό: 306.638 ευρώ για κόστος εργασίας προσωπικού για σύνταξη, υποβολή, παρακολούθηση του φακέλου υποψηφιότητας, τη συμμετοχή τους στη διαδικασία δημοπρασίας και στη σύνταξη των δικαστικών ενεργειών της εταιρείας, 36.000 ευρώ για παράβολα συμμετοχής στον διαγωνισμό και προδικαστικές προσφυγές 122.878 για δικηγορικές αμοιβές.
Εκτός από το ρεπορτάζ η Εφημερίδα των Συντακτών έχει αφιερώσει στο θέμα και το κεντρικό της άρθρο. Υπό τον τίτλο «Μια αγωγή ενάντια στους πολίτες» η εφημερίδα επισημαίνει ότι αν το δικαστήριο αποδεχτεί την αγωγή του τηλεοπτικού σταθμού τα λεφτά θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τον σκληρά φορολογούμενο- λόγω κρίσης και μνημονίων- ελληνικό λαό:
«Θα περίμενε κανείς να είναι πρόθυμοι να καλύψουν τη ζημιά που προκάλεσαν στα κρατικά ταμεία όταν το αντισυνταγματικό-ασύδοτο καθεστώς λειτουργίας τους διαπιστώθηκε με αποφάσεις του ΣτΕ. Με αποφάσεις, δηλαδή, του ανώτατου δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τον διαγωνισμό. Δεν το έπραξαν. Τώρα ζητούν και τα ρέστα».