Και ενώ η (δια)πλοκή του σεναρίου κορυφώνεται, στις σελίδες του αφηγήματος μπερδεύονται… γλυκά οι πάντες: Από τους παραδοσιακούς καναλάρχες και τους νέους παίκτες, που συνωθούνται για τη διανομή των ιματίων των έκπτωτων του μιντιακού οικοσυστήματος, μέχρι και επιχειρηματίες καθ’ όλα σοβαροί και άσχετοι με τα μέσα ενημέρωσης, όπως ο Mr Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που αναγκάζονται να διαψεύσουν ότι ορέγονται ένα κομμάτι της φρεσκοψημένης πίτας της μιντιακής εξουσίας.
Κεντρικός πρωταγωνιστής αυτής της εβδομάδας, ο Ιβάν Σαββίδης με κασκαντέρ το μικρότερο γιο του, Γιώργο, που πλέον, εκτός από μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είναι και μέτοχος στο Mega. Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, με τους επαΐοντες να προβαίνουν σε αναλύσεις επί αναλύσεων, διατυπώνοντας διάφορα ερωτήματα: Υπό τις ευλογίες τίνων ακριβώς έγινε η επίμαχη αγοραπωλησία; Πώς οι τράπεζες επέτρεψαν να μην υποθηκευθεί το 20% του συνόλου των μετοχών (33%) που κατείχε ο Φώτης Μπόμπολας, όταν η εταιρία είχε τόσο υψηλό δανεισμό (175 εκατ. ευρώ); Ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, όπως άλλωστε και το μυστήριο αναφορικά με τις σχέσεις Σαββίδη – Βαρδινογιάννη για κοινή συμπόρευση στα media.
Το περιβάλλον του ομογενούς επιχειρηματία πάντως διαρρέει, μέσω των μηχανισμών του Μαξίμου, ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία, η οποία -μεταξύ άλλων- θα εξασφαλίζει ηγετική θέση στο νέο μετοχικό σχήμα της Τηλέτυπος Α.Ε., ίσως και ανακατανομή της εξουσίας στο Star.
Από την άλλη πλευρά, πηγές του ομίλου Βαρδινογιάννη αναφέρουν ότι δεν υπάρχει προσέγγιση με την οικογένεια Σαββίδη, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα του Mega επιμένουν ότι, ως κάτοχοι του 37%, οφείλουν και έχουν δικαίωμα βέτο σε μείζονα ζητήματα, όπως η τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου και διευθυντή ειδήσεων.
Βαρόμετρο στην έκβαση της συμφωνίας πάντως θα αποτελέσει, πέραν της νομής της εξουσίας και της αποτύπωσής της στο Δ.Σ., και η διαμόρφωση του ειδησεογραφικού προφίλ του νέου καναλιού, με τον Γ. Βαρδινογιάννη να έχει ήδη κλείσει την πόρτα στην Ολγα Τρέμη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, έχοντας προφανώς κατά νου άλλα σχέδια.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να βγάλει το φίδι της επιχείρησης «κάθαρση στα media» από την τρύπα… των τηλεοπτικών αδειών, μια τρύπα που άφησε ορθάνοικτη η κυβέρνηση εμμένοντας, σώνει και καλά, σε μια διαδικασία διάτρητη και εκτεθειμένη στο ΣτΕ. Μιας λοιπόν και δεν κατάφερε να μπει από την κύρια είσοδο ο Ιβάν Σαββίδης και να πάρει μια νέα, «καθαρή» άδεια εκ του μηδενός, τρύπωσε μέσω της Dimera -της εταιρίας που είχε συστήσει την περίοδο που οι μνηστήρες των αδειών ξημεροβραδιάζονταν επί τριήμερο στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το περασμένο φθινόπωρο- αγοράζοντας αντί 5 εκατ. ευρώ το 20% του Mega.
Ετσι, πολύ απλά η κυπριακή εταιρία Dimera Media Investments LTD απέκτησε 19.791.879 μετοχές της Τηλέτυπος Α.Ε. με δικαίωμα ισάριθμων ψήφων, οι οποίες αντιστοιχούν στο 19,63% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Τα δικαιώματα ψήφου της Dimera LTD κατέχονται άμεσα κατά 86,21% από την κυπριακή Belterra Holdings LTD, κατά 12,55% από τον Νίκο Σαββίδη και κατά 1,24% από τον Γεώργιο Σαββίδη. Αμέσως τα αντανακλαστικά των κομμάτων και των επιχειρηματιών των ΜΜΕ ενεργοποιήθηκαν, με το βαθμό συσπείρωσης να χτυπάει κόκκινο. Οι αντιδράσεις όλων εύλογες: Κυριακού, Κοντομηνάς και Βαρδινογιάννης, με τον Γ. Αλαφούζο και τον ΣΚΑΪ να σηκώνει περισσότερο το θέμα, κάνοντας λόγο για εξαγορά με οσμή σκανδάλου… και την οικογένεια Βαρδινογιάννη, που ελέγχει το 37% του καναλιού, να παίρνει την απόφαση να μη μεταδώσει τις δηλώσεις Μπόμπολα από το Star.
Το νέο μιντιακό σκηνικό θα συμπληρωθεί την Τετάρτη, ημέρα ολοκλήρωσης της κατάθεσης προσφορών για την εκποίηση του ΔΟΛ, ενός εκδοτικού οργανισμού που ας μην ξεχνάμε ότι κατέχει το 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος Α.Ε. (MEGA). Τι ακριβώς θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη;
Στο σφυρί ο ΔΟΛ
Την ημέρα εκείνη θα δημοπρατηθεί το σύνολο του ενεργητικού του οργανισμού -ακίνητη περιουσία και ΜΜΕ μαζί με συμμετοχές σε άλλα media- και μεταξύ αυτών και το 22,11%. Οποιος αποκτήσει το 22,11% του ΔΟΛ, είτε είναι ο όμιλος Βαρδινογιάννη (37%) είτε ο Ιβάν Σαββίδης (19,6%), αποκτά τουλάχιστον καταστατική μειοψηφία ή και πλειοψηφία. Οσο για τον κ. Μπόμπολα, προς το παρόν περιορίζεται σε δηλώσεις περί ανάληψης πρωτοβουλίας άρσης του αδιεξόδου το οποίο παρατεινόταν επικίνδυνα.
Τι θα γίνει τώρα με τους εργαζομένους, επισχεσίες και μη; Οι 326 εργαζόμενοι σε επιστολή τους προς τις τράπεζες ζητούν την κάλυψη της μισθοδοσίας τους, δηλαδή περί το 1 εκατ. ευρώ, για δεδουλευμένα Ιουλίου και Αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι το κανάλι έχει περάσει επιτυχώς την αξιολόγηση της Grant Thornton «αλλά οι τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν καψώνια και να κρατάνε δεσμευμένους τους λογαριασμούς». Μάλιστα κατηγορούν τις τράπεζες ότι πετούν το μπαλάκι στους μετόχους, δηλαδή στον όμιλο Βαρδινογιάννη, στον Πήγασο και σε όποιον αποκτήσει μελλοντικά το 22% του ΔΟΛ στο κανάλι. Και αυτό συμβαίνει ενώ «έχουν ήδη συγκεντρώσει 40 εκατ. ευρώ από τις διαφημίσεις που μετέδωσε το Mega πέρυσι, διαθέτουν 45 εκατ. ευρώ προς πληρωμή τιμολογίου και υπάρχει υποθήκη στην περιουσία του Mega αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν εντάσσεται και η ταινιοθήκη.
Παρά το γεγονός πως έχουν εξοφληθεί πλήρως οι δύο λογαριασμοί factoring και το υφιστάμενο δάνειο των 90 εκατ. ευρώ εξυπηρετείται πλέον κανονικά, η δέσμευση των λογαριασμών παραμένει», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, μέρος των οποίων δέχονται κρούσεις για θεσμική τους συσπείρωση γύρω από μια γενική συνέλευση φίλα προσκείμενη στον Ιβάν Σαββίδη για την επίκληση των προαναφερθέντων επιχειρημάτων στις τράπεζες, με αντάλλαγμα την καταβολή των μισθών τους από το νέο μέτοχο.
Οι 12 μυστικοί μνηστήρες
Κοντός ψαλμός λοιπόν για τον ΔΟΛ, το φάκελο του πλειστηριασμού του οποίου έχουν παραλάβει ήδη 12 επιχειρηματίες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταθέσουν όλοι αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία την επόμενη Τετάρτη. Πιο συγκεκριμένα, στις 12 ακριβώς το μεσημέρι της Τετάρτης, θα ολοκληρωθεί η κατάθεση προσφορών από το πλήθος των ενδιαφερομένων, οι φάκελοι θα ανοιχθούν ένα τέταρτο μετά, παρουσία δύο συμβολαιογράφων, και όποιος έχει καταθέσει την υψηλότερη προσφορά θα αναλάβει τον ΔΟΛ, απαλλαγμένο από χρέη και λοιπές υποχρεώσεις, «έτοιμο να… κερδοφορήσει»…
Το μόνο βέβαιο, μέχρις στιγμής, είναι ότι ο CEO της Chpita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διαψεύδει σε υψηλούς τόνους την εμπλοκή του ονόματός του στη διαδικασία, όχι όμως και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που φέρεται ενοχλημένος και απηυδισμένος, πλην ουχί αδιάφορος για τη χρήση του ιστορικού συγκροτήματος ως μέσου για να εισέλθει στο Mega.
Σύμφωνα με τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, προς πώληση είναι η ακίνητη περιουσία του ΔΟΛ και τα ΜΜΕ, μαζί με τις συμμετοχές της εταιρίας (MEGA, ΑΡΓΟΣ, ΙΡΙΔΑ κ.ά.) ενώ τα ιντερνετικά μέσα και το ραδιόφωνο (Βήμα FM) μπορούν να βγουν αυτόνομα -ως κερδοφόρα- στο σφυρί. Οσο για τον Σταύρο Ψυχάρη, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν ακόμη ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Οι πληροφορίες για τον όμιλο Βαρδινογιάννη είναι συγκεχυμένες ή μάλλον ο επιχειρηματίας δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα πράξει και δεν αποκλείεται τελικά να μη συμμετάσχει στο διαγωνισμό, προτιμώντας να περιμένει να διαπραγματευτεί με το νέο κάτοχο των μετοχών του 22% του Mega. Ανάλογη αμφισημία επιδεικνύει και ο όμιλος ΣΚΑΪ. Αν και έχει επιδείξει ενεργό ενδιαφέρον για τον οργανισμό, μπαίνοντας στη διαδικασία των προκαταρκτικών συζητήσεων, όλα θα κριθούν τελικά από τις κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη στη νέα σκακιέρα.
Το μετέωρο βήμα… του Πήγασου
Ο Πήγασος καρκινοβατεί μεταξύ δύο διαφορετικών εισηγήσεων εταιριών συμβούλων, της Grant Thornton, που έχει εισηγηθεί προς τις τράπεζες μείωση κατά 32% του κόστους λειτουργίας για να δοθεί το πράσινο φως για την αναχρηματοδότησή του και το «κούρεμα» που ζητεί ο Ιβάν Σαββίδης, και της Deloite and Touche, που προσλήφθηκε για λογαριασμό του επιχειρηματία της ομογένειας για να λάβει την εισήγηση ότι το μαγαζί είναι «καθαρό». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο Ιβάν Σαββίδης έχει υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας με τον Φώτη Μπόμπολα. Στις συζητήσεις που έγιναν με τις τράπεζες και παρουσιάστηκε το σχέδιο διάσωσης του οργανισμού παρουσιάστηκε πως ο Ιβάν Σαββίδης έχει συμφωνήσει για την απόκτηση του 51% του Πήγασου, ενώ ο Φώτης Μπόμπολας θα υποχωρήσει στο 49%. Παρά την είσοδο του επενδυτή, οι τράπεζες είπαν όχι σε «κούρεμα» των δανείων του ομίλου κατά 100 εκατ. ευρώ, με το επιχείρημα πως παραμένει σε αυτόν το πρόσωπο που την οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.
Πιο συγκεκριμένα, η καταγγελία των δανείων του από τις τράπεζες και τους πιστωτές ή το «κούρεμα» των χρεών του σε συνδυασμό με ένα αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής… είναι τα δυο βασικά σενάρια που αντιμετωπίζει η επιχείρηση.
Προς το παρόν όλα είναι ανοιχτά και οι πιθανότητες είναι εξίσου ίδιες για τον έναν ή τον άλλο δρόμο.
Το βέβαιο είναι ότι μεταξύ Φώτη Μπόμπολα και Ιβάν Σαββίδη δεν έχει επέλθει συμφωνία για την πώληση του Πήγασου. Ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας βρέθηκε στην Αθήνα, αλλά υπογραφή σε συμβόλαιο δεν έβαλε. Στελέχη της εταιρίας εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχα, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία και τις υποσχέσεις του εκδότη, και ορισμένοι θεωρούν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν κατά πολύ και δεν αποκλείεται και αυτή η εταιρία να οδηγηθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Τίποτα όμως αυτή τη στιγμή δεν έχει τελειώσει. Εν τω μεταξύ, η αγωνία στο συγκρότημα της Μεταμόρφωσης Χαλανδρίου έχει κορυφωθεί για το μέλλον των τριών εφημερίδων και των ισάριθμων sites… Οι εργαζόμενοι έλαβαν το μισθό ενός 15νθήμερου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 19,6% των μετοχών της Τηλέτυπος από την Πήγασος σε εταιρία του Ιβάν Σαββίδη. Πλην όμως, τους οφείλονται άλλοι 4,5 μισθοί… Και μια εξήγηση άμεσα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής