Έξι λεπτά στα οποία το ζευγάρι ραπάρει μπροστά σε πίνακες, μπροστά σε αγάλματα και ό,τι άλλο διαθέτει το Λούβρο. Έξι λεπτά στα οποία βλέπουμε το πως αντιλαμβάνονται πλέον τη μουσική οι δυο τους και το πως βρίσκονται πάντοτε ένα βήμα μπροστά. Ίσως το άλμπουμ που θα βγάλουν μαζί, το Holy Grail, να είναι το καταληκτικό βήμα ενός σχεδίου τους. Ένα σχέδιο που ξεκίνησε με το Lemonade της Beyonce που έγινε ντοκιμαντέρ στο HBO, συνεχίστηκε με το δίσκο του Jay-Z πέρσι και αποκάλυπτε προσωπικά ζητήματα τους και φτάνει εδώ με στόχο να δείξει ότι οι δυο τους είναι πανίσχυροι και επιδραστικοί όσο δεν πάει.
Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι κάτι που ξεσήκωσε αρκετές αντιδράσεις και την συζήτηση για το αν έπρεπε να δοθεί το Λούβρο στη Beyonce και τον Jay-Z. Το ερώτημα βέβαια δεν είναι αν υπήρχε υψηλή καλλιτεχνική αξία, αλλά αν πρέπει να δίνονται μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι για σκοπούς όπως αυτός. Ανεξάρτητα του αν η καλλιτεχνική σύλληψη αποδειχθεί κιτς ή κάτι άλλο.
Η κουβέντα αυτή έρχεται ως συνέχεια της υπόθεσης της Ακρόπολης πριν από 16 μήνες. Τότε ο Οίκος Gucci είχε ζητήσει τον ευρύτερο χώρο για να κάνει επίδειξη μόδας και φυσικά θα πλήρωνε αδρά γι΄αυτό, κοντά στα 2 εκατομμύρια. Μάλιστα, στους 300 καλεσμένους θα υπήρχαν συντάκτες από περιοδικά μόδας διεθνούς απήχησης και αστέρες του Χόλιγουντ. Τελικά, το ΚΑΣ είχε απορρίψει το αίτημα του μιλώντας για προσβλητική και χυδαία πρόταση.
Μια από τις τρεις γυναίκες της επιτροπής είχε υποστηρίξει ότι αν η πρόταση ήταν μια φωτογράφιση στον Παρθενώνα ή τα Γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο, πάλι δεν θα τη δέχονταν, αλλά θα είχε μια υψηλή καλλιτεχνική αξία.
Σαφώς οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία δεν γίνεται να δίνονται σε κάθε έναν που τα ζητάει και αναμφίβολα θα πρέπει να υπάρχει ένα καλλιτεχνικό κριτήριο. Αλλά αυτό είναι μια απίστευτα υποκειμενική συνθήκη. Γιατί μπορεί εξ αρχής να φαίνεται ότι πάει να γίνει κάτι ωραίο και στην πράξη να μην είναι.
Η Beyonce και ο Jay-Z για παράδειγμα δεν ποίησαν τέχνη στο Λούβρο. Αλλά μόνο και μόνο η επίδραση τους ήταν αρκετή για να πείσει τους ιθύνοντες να το παραχωρήσουν. Σε περίπτωση που ένας τραγουδιστής, ηθοποιός ή κάποιος καλλιτέχνης ζητούσε το μουσείο της Ακρόπολης, ποια θα έπρεπε να είναι η επιλογή; Ποιο το κριτήριο; Το όφελος που μπορεί να υπάρξει, τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο προβολής; Ή το ποιος κάνει το αίτημα και τι θέλει να κάνει;
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]