Ήταν εκείνη η βραχνάδα στην χροιά του που μας συντρόφευσε ως μαθητές ή φοιτητές, ήταν οι μελωδικές στιγμές που ομόρφυνε τους ξεκούρδιστους εφηβικούς έρωτες και μας παρηγορούσε μετά στις ενήλικες ανδραγαθίες.
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα άνθρωπος που έζησε δυναμικά και όχι αδιάφορα, παλεύοντας για τα δικά του «πιστεύω». Η μουσική, η πολιτική του ευαισθησία αλλά και ο Παναθηναϊκός αποτελούν τρία από τα πιο ενεργά του πεδία, όπου εκδήλωσε μέρος των προσωπικών του ανησυχιών.
Ατίθασος ως νέος με αποβολές από σχολεία και απολύσεις από δουλειές, από νωρίς εξέφρασε τη μουσική του κλίση και βρέθηκε στον χώρο του ελληνικού ροκ.
«Κοιμόμουν όταν νύσταζα, έτρωγα όταν πεινούσα, γυρνούσα σπίτι όταν δεν μπορούσα να πάω πουθενά αλλού. Έχω πιει, έχω καπνίσει και έχω κοιμηθεί σε άπειρα σπίτια. Κάποια στιγμή είπα «αυτήν τη γυναίκα τη γουστάρω και θέλω να μείνω μαζί της». Αυτό ήταν όλο». Και έτσι απλά, αποφάσισε να παντρευτεί σε ηλικία 40 ετών.
Είχε αποκαλύψει ότι το τραγούδι «τόσα χρόνια μία ανάσα» το είχε αφιερώσει στη γυναίκα και την κόρη του. «Χρωστάω στη γυναίκα μου, στην κόρη μου.
Τους το είπα κιόλας με το τραγούδι «τόσα χρόνια μια ανάσα». Αυτό λέει το τραγούδι αυτό. Είναι δύσκολο να πεις ευχαριστώ. Το «ευχαριστώ» δε λέγεται εύκολα. Λες ενδόμυχα «ο άλλος πρέπει να το κάνει για μένα γιατί να μην το κάνει;»
Ερωτευμένος με την κόρη του, είχε δηλώσει τον τον φόβο που είχε όταν η κόρη του μεγάλωσε και ήρθε η στιγμή να ζήσει τους πρώτους της έρωτες
Βασίλης Καρράς: Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του άρχοντα - Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνό του
Τα άγονα χρόνια
Το πρώτο συγκρότημα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ήταν οι P.L.J. Band. Δημιουργήθηκαν περίπου το 1980 και τραγουδούσαν με αγγλικό στίχο, γεγονός που επηρέασε καταλυτικά την πορεία τους στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας.
Ο Λαυρέντης ήταν 20 χρονών όταν μαζί με τον Παύλο Κικριλή σχημάτισαν τους P.L.J.(Paul=Παύλος Κικριλής, Larry=Λ. Μαχαιρίτσας, Jimmy=Δημήτρης Βασαλάκης). Το συγκρότημα το 1982 θα κυκλοφορήσει το «Armageddon» από την εταιρεία Polygram, με παραγωγό τον Γιάννη Δουλάμη. Ο δίσκος είναι βασισμένος στην Παλαιά Διαθήκη και η κεντρική ιδέα έχει βασίζεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.
Ο δίσκος περιείχε 9 τραγούδια αλλά τότε δεν κατάφερε να πουλήσει ούτε 500 αντίτυπα. Η ειρωνεία είναι ότι όταν το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε σε cd, θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους του ελληνικού ροκ.
Η επίδραση των «Beatles»
Η αποτυχία καθιέρωσης έφερε και τη στροφή σε πιο οικεία στο κοινό σχήματα. Οι P.L.J. μετονομάστηκαν σε Τερμίτες το 1983 και έγραφαν τραγούδια με ελληνικό στίχο. Το όνομα μπορεί να φαινόταν λίγο περίεργο, αλλά είχε την εξήγησή του.
Αυτή δεν ήταν άλλη από τον θαυμασμό στους Beatles, που στα ελληνικά σημαίνει Σκαθάρια. Άλλωστε ο πρώτος δίσκος που αγόρασε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν το «Help» των Beatles.
Λαυρεντης Μαχαιριτσας – Νικος Πορτοκαλογλου, ροκ, τερμιτεΣ
Οι Τερμίτες κυκλοφόρησαν τρία άλμπουμ: «Αμαρτωλή Μαρία» με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, «Τσιμεντένια τραίνα» από την εταιρεία Virgin και «Περιμένοντας τη βροχή».
Το 1988 ήταν και η τελευταία χρονιά του συγκροτήματος που διαλύθηκε
Το 1989 λοιπόν, ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής ταυτόχρονα.
Πρώτο album Ο ΜΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ Η ΣΑΓΑΠΩ από την MINOS-EMI, σε στίχους του Μιχάλη Μαρματάκη που έγραφε στίχους και για τους Τερμίτες.
Δύο χρόνια αργότερα, το 1991, κυκλοφορεί το ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ Blues, το οποίο γίνεται χρυσός δίσκος.
Στη συνέχεια το 1993 κυκλοφορεί το ΡΙΞΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συμμετέχει στο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ‘ΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ.
Ο Λαυρέντης έχει ήδη ξεκινήσει κοινές καλλιτεχνικές εμφανίσεις με τον Διονύση Τσακνή, οι οποίες και αποτυπώνονται δισκογραφικά στο album Η ΝΥΧΤΑ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙ, σε ζωντανή ηχογράφηση από την συναυλία στον Λυκαβηττό στις 6 Σεπτεμβρίου 1993 και από τις εμφανίσεις στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 1994 στο ΜΕΤΡΟ.
Ο Λαυρέντης και ο Διονύσης είναι πλέον ένα αχώριστο δίδυμο (έγιναν και κουμπάροι) σε κάθε live εμφάνιση τους.
Το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος (CD πλέον) ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΣΕ Η ΘΕΑ.
Κατόπιν, σε λιγότερο από 2 χρόνια, κυκλοφορεί μέσα στο 1996 το ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΝ. Ένα album-σταθμός που αγαπήθηκε πάρα πολύ, παρουσιάζοντας πολύ μεγάλες πωλήσεις. Η μουσική πάντα του Λαυρέντη (η ΑΠΟΥΣΙΑ είναι γραμμένη από τον Μίλτο Πασχαλίδη) και οι στίχοι του Ισαάκ Σούση, του Γιώργου Οικονομέα και της Λίνας Δημοπούλου.
Μετά από δυόμισι χρόνια δισκογραφικής απουσίας επιστρέφει τον Ιούνιο του 1999 με το νέο του CD, ΕΤΣΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΩ ΑΠ’ ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ. Στο album αυτό συμμετέχει ο Διονύσης Σαββόπουλος, στο τραγούδι ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΑΩ.
Η συνέχεια το ίδιο σημαντική.
Ο Λαυρέντης γράφει μουσική για την ταινία «Ένας κι ένας» και αφού γράψει την μουσική σε πολλά τραγούδια του 2πλου CD του Γ.Νταλάρα, βγάζει τον επόμενο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Το διάλειμμα κρατάει δυο ζωές».
Επόμενη δισκογραφική δουλειά του Λαυρέντη, το single με την μουσική της ταινίας “Εφάπαξ” όπου τραγουδάει ο Γιάννης Κότσιρας (για τον οποίο έγραψε και τη μουσική για το CD Ξύλινο Αλογάκι).
Τελευταία του προσωπική δουλειά είναι το CD «Στο αφιερώνω».
«Μια βροχή χαλάζι», ήταν το τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
Ένα τραγούδι για το άγριο κυνηγητό των προσφύγων από τους φασίστες, με την συγκλονιστικά τρυφερή και δυναμικά άγρια ερμηνεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, να μετατρέπεται σε μια κραυγή ελπίδας, που ο ίδιος όμως δεν πρόλαβε να ακούσει…«έφυγε» το ξημέρωμα τις 9ης Σεπτεμβρίου του 2019 και «Η αυλαία έχει πέσει, τέλειωσε κι η μάχη αυτή».
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στην Τουρκία: Οργή για Ερντογάν, ευχαριστίες γα Ελλάδα
Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για απόπειρες βιασμού αλλά εκτός φυλακής