Με κασκαντέρ και ακουστικά στα γυρίσματα
Ο Μπρους Γουίλις γύρισε είκοσι δύο ταινίες δράσης με αυτόπτες μάρτυρες που ήταν στα κινηματογραφικά πλατό να αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και γινόταν ακόμα και επικίνδυνος.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να πυροβόλησε κατά λάθος στη διάρκεια γυρισμάτων και χρειαζόταν κάποιον να του διαβάζει τις ατάκες του μέσω ακουστικού, καθώς τα συμπτώματά του διαρκώς επιδεινώνονταν.
Τα τελευταία χρόνια, ο μάνατζερ του φρόντιζε τα γυρίσματα των ταινιών του Γουίλις να διαρκούν το πολύ δύο ημέρες – από τις οποίες συχνά δούλευε μόνο τέσσερις ώρες λόγω της διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης της υγείας του.
Στο White Elephant ήταν σαν μία μαριονέτα
Από την αφασία ο Μπρους Γουίλις φαινόταν συχνά μπερδεμένος κάτι που φάνηκε στα γυρίσματα της ταινίας White Elephant.
Αναρωτήθηκε ανοιχτά τι έκανε στα γυρίσματα της ταινίας χαμηλού προϋπολογισμού. Δύο μέλη του συνεργείου θυμούνται τον Γουίλις να ρωτάει: «Ξέρω γιατί είστε εδώ;».
Ένα από τα μέλη του συνεργείου, που είχε αντιληφθεί τη σύγχυση του Γουίλις στο γύρισμα, είπε ότι στόχος τους ήταν «πώς να μην κάνουν τον Μπρους να φαίνεται χάλια. Ήταν απλά μια μαριονέτα».
Στο Hard Kill, 2020: «Πυροβόλησε λάθος» δύο φορές στα γυρίσματα
Στα γυρίσματα των ταινιών, οι σκηνοθέτες που συνεργάστηκαν με τον Γουίλις είδαν σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Σύμφωνα με αυτόπτες, πυροβόλησε λάθος με ένα όπλο που ήταν άσφαιρο στα γυρίσματα της ταινίας Hard Kill.
Στο Out of Death, 2021: Αναγκάστηκαν να κόψουν τον ρόλο και να απαγορεύουν τους μονολόγους
Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή του Out of Death, ο σκηνοθέτης έστειλε ένα επείγον μέιλ: Να μικρύνει ο ρόλος του.
Το 2020, ο σκηνοθέτης ζήτησε οι ατάκες του να είναι «σύντομες και γλυκές», δίνοντας ελάχιστες εξηγήσεις για την ξαφνική αναδιατύπωση. Ενώ, οι σκηνές δράσης ή τα μέρη που χρειάζονταν χορογραφία, συχνά εκτελούνταν από έναν σωσία κασκαντέρ αντί για τον Γουίλις.
Στο Wrong Place, 2022: Χειροτέρευε, όλο και περισσότερο…
Στον σκηνοθέτη Μάικ Μπερνς προσφέρθηκε η ευκαιρία να σκηνοθετήσει μια άλλη ταινία του Γουίλις, το Wrong Place, ωστόσο ανησυχούσε για την υγεία του ηθοποιού. Ένας από τους συνεργάτες του Γουίλις είχε πει ότι ο ηθοποιός ήταν: «Ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος. Και αφού τελειώσαμε, είπα: ‘Τελείωσα. Δεν πρόκειται να κάνω άλλες ταινίες με τον Μπρους Γουίλις”. Είμαι ανακουφισμένος που παίρνει άδεια».
Στο Paradise City, 2022: Προσπάθησε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του
Το Paradise City ήταν μία από τις τελευταίες ταινίες που γύρισε πριν αποσυρθεί. Η ταινία κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 και έπαιξε μαζί με τον Τζον Τραβόλτα – οι οποίοι εμφανίζονταν και οι δύο στην αφίσα της ταινίας.
Αποδεικτικά Ντοκουμέντα
Στο American Siege, 2020: Φαίνεται να φοράει ακουστικό
Στην ταινία American Siege ο Μπρους Γουίλις απεικονίστηκε να φοράει ακουστικό για να του λένε τις ατάκες στα γυρίσματα. Αυτό συνέβη δύο ολόκληρα χρόνια πριν την ανακοίνωση της οικογένειας ότι o Γουίλις πάσχει από αφασία.
Μπρους Γουίλις: Διεγνώσθη και με άνοια μετά την αφασία
Ο Μπρους Γουίλις διαγνώστηκε με άνοια, ανακοίνωσε η οικογένεια του 67χρονου ηθοποιού, τονίζοντας ότι η κατάσταση της υγείας του μετά την αφασία «έχει επιδεινωθεί» και πλέον αντιμετωπίζει προβλήματα στην ομιλία του.
Όπως αναφέρει η DailyMail, ο 67χρονος Μπρους Γουίλις διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια (FrontoTemporal Dementia) μετά τη μάχη του με την αφασία, η οποία προκαλεί εγκεφαλικές διαταραχές. Πρόκειται για επιδείνωση της υγεία τους, η οποία προκαλεί προβλήματα και στις ικανότητές του να μιλήσει και να επικοινωνήσει.
Η ανακοίνωση της οικογένειας του Μπρους Γουίλις για τη διάγνωση με άνοια:
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια του Μπρους Γουίλις, μαζί με την πρώην σύζυγό του Ντέμι Μουρ, αναφέρεται ότι: «Η οικογένειά μας θέλει να αναφέρει αρχικά ότι εκφράζει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της για την απίστευτη έκρηξη αγάπης, υποστήριξης και υπέροχων ιστοριών που έχουμε λάβει όλοι από τότε που μοιραστήκαμε την αρχική διάγνωση του Μπρους.
Στο πνεύμα αυτού, θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και φίλο, καθώς τώρα έχουμε μια βαθύτερη κατανόηση του τι βιώνει. Από τότε που ανακοινώσαμε ότι διαγνώστηκε με αφασία την άνοιξη του 2022, η κατάσταση του Μπρους έχει επιδεινωθεί και τώρα έχουμε μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση: μετωποκροταφική άνοια (γνωστή ως FTD).
«Δυστυχώς, αντιμετωπίζει προβλήματα στην επικοινωνία και αυτό είναι μόνο ένα σύμπτωμα της ασθένειας που έχει ο Μπρους. Αν και αυτό είναι επώδυνο, παράλληλα είναι και ανακούφιση να έχουμε επιτέλους μια ξεκάθαρη διάγνωση.
Η FTD είναι μια σκληρή ασθένεια για την οποία πολλοί από εμάς δεν έχουμε ακούσει ποτέ και μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε. Για άτομα κάτω των 60 ετών, η FTD είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και επειδή η διάγνωση μπορεί να διαρκέσει χρόνια, η FTD είναι πιθανότατα πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι γνωρίζουμε.
Σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες για την ασθένεια, κάτι που ελπίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Καθώς η κατάσταση του Μπρους προχωρά, ελπίζουμε ότι η προσοχή των ΜΜΕ μπορεί να επικεντρωθεί στο να ρίξει φως σε αυτήν την ασθένεια που χρειάζεται πολύ περισσότερη ευαισθητοποίηση και έρευνα».
Ελένη Φουρέιρα: Μάς δείχνει το στολισμένο σπίτι της και τον μικρό Ερμή
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μετωποκροταφική άνοια: Τι είναι η ασθένεια που έχει ο Μπρους Γουίλις – Συμπτώματα και θεραπεία
H μετωποκροταφική άνοια/εκφύλιση (FTD) ανήκει σε μία ομάδα εγκεφαλικών παθήσεων με κύριο χαρακτηριστικό την ατροφία του μετωπιαίου ή/και κροταφικού λοβού του εγκεφάλου.Σε αυτήν την πάθηση συνήθως εμφανίζονται διαταραχές στην προσωπικότητα, τη συμπεριφορά αλλά και την λεκτική ικανότητα. Ο πιο συχνός υπότυπος μετωποκροταφικής άνοιας είναι ο υπότυπος με διαταραχές στην συμπεριφορά (behavioral variant – bvFTD).
Άλλοι υπότυποι περιλαμβάνουν διαταραχές που επηρεάζουν τον λόγο, την επικοινωνία, την κατανόηση, την γραφή.
Σε πιο σπάνιες μορφές μπορεί επίσης να εμφανιστούν διαταραχές στην κίνηση.
Παραλλαγές FTD που επηρεάζουν τον λόγο είναι :
Ο σημασιολογικός υπότυπος/παραλλαγή της πρωτοπαθούς προοδευτικής αφασίας – Semantic Variant Primary Progressive Aphasia (Svppa)
Η προοδευτική μη ρέουσα αφασία (Progressive Non Fluent Aphasia – PNFA)
Η λογοπενική προοδευτική αφασία (LPA)
Παραλλαγές της FTD που επηρεάζουν την κίνηση έχουν σχετιστεί με την νόσο κινητικού νευρώνα αλλά και:
πιο συχνά με την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS)
την Φλοιοβασική Εκφύλιση (CBD)
την Προϊούσα Υπερπυρηνική παράλυση και την (PSP)
Κριτήρια συμπεριφορικού τύπου μετωποκροταφικής άνοιας (bvFTD)
Για δυνατή διάγνωση θα πρέπει να ισχύουν τρία από τα παρακάτω:
> Πρώιμη (2-3 χρόνια) άρση αναστολών
> Πρώιμη (2-3 χρόνια) απάθεια ή αδράνεια
> Πρώιμη (2-3 χρόνια) απώλεια ενσυναίσθησης
> Τελετουργική ή ψυχαναγκαστική, συμπεριφορά
> Διατροφικές διαταραχές
> Διαταραχή επιτελικών-μετωπιαίων λειτουργιών σε
νευροψυχολογικές δοκιμασίες με σχετική διατήρηση της μνήμης και
της οπτικοχωρικής ικανότητας
♦ Πιθανή διάγνωση bv-FTD τίθεται μέσω με την παρουσία απεικονιστικών ευρημάτων.
♦ Σίγουρη διάγνωση τίθεται μόνο μέσω:
> Ιστολογικής ή γονιδιακής επιβεβαίωση
Αφασικοί υπότυποι μετωποκροταφικής εκφύλισης (Progresive Aphasias) μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές στον/ην:
Λόγο
Κατανόηση
Επανάληψη
Ανάγνωση
Γραφή
Αναγνώριση γνώριμων αντικειμένων
Εύρεση της κατάλληλης λέξης
Σημασία των εννοιών
Αντικαταστάσεις λέξεων
Λόγο δίχως νόημα ή ουσία κ.α
Η μετωποκροταφική εκφύλισης μπορεί να σχετιστεί με την την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS), την Φλοιοβασική Εκφύλιση (Corticobasal degeneration – CBD), και την Προοδευτική Υπερπυρηνική Παράλυση >(Progressive Supranuclear Palsy – PSP) προκαλώντας:
Παρκινσονισμό
Στερεοτυπίες
Ψευδαισθήσεις
Προβλήματα μνήμης κ.α.
Θεραπεία
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την μετωποκροταφική άνοια. Τα αντιανοϊκά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην ν. Αλτσχάιμερ δεν φαίνεται να βοηθούν.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντικαταθλιπτικά – σιταλοπράμη, σερτραλίνη ή παροξετίνη) και κάποιες παρεμβάσεις, (π.χ. η λογοθεραπεία) που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου.