Ο Πέτρος Συρίγος έχει τις καλύτερες προτάσεις για το πιο εύκολο κουρκούτι για μπακαλιάρο με μπύρα ή με μαγιά.
Κουρκούτι – Με μαγιά
700 ml νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μονό του
Με μπύρα
300 γραμμ. νερό
300 γραμμ. αλεύρι
330 ml μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου
18 γραμμ. μαγιά
30 γραμμ. ούζο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Λίγο αλάτι
Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν σας περισσέψει
Χρησιμοποιήστε το σε άλλα θαλασσινά. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε τηγανιτές γαρίδες.
Μπορείτε επίσης να πάρετε μικρά κομματάκια ψαριού και να κάνετε μικρές μπουκίτσες.
Μια άλλη φανταστική και πανεύκολη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε και λαχανικά στο κουρκούτι που περίσσεψε, είτε να κάνοντας ένα – ένα τα λαχανικά, όπως το πολύ γνωστό και σοκαριστικό Onion rings, ή μπορείτε να κόψετε πολλά λαχανικά να τα αναμείξετε και στη συνέχεια να τα βουτήξετε στο κουρκούτι.
Άλλη μια ιδέα είναι να φτιάξετε μικρά πιτάκια είτε τυροπιτάκια είτε σπανακοπιτάκια είτε ό,τι άλλο θέλετε. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Παίρνετε το κουρκούτι που περίσσεψε, το αναμειγνύετε με λαχανικά ή ό,τι άλλο θέλετε και τα τηγανίζετε.
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο 25η Μαρτίου
Η Σαρακοστή είναι η πιο γνωστή περίοδος νηστείας. Ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί έως την Κυριακή της Ανάστασης. Όσοι επιλέγουν να νηστεύουν για όλη την περίοδο της Σαρακοστής αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος, ψαριών αλλά και προϊόντων ζωικής προέλευσης. Εξαίρεση αποτελούν η ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις 25 Μαρτίου, και η Κυριακή των Βαΐων.
Λόγω του χαρμόσυνου χαρακτήρα τους, κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών η νηστεία είναι λιγότερο αυστηρή και επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού. Γιατί, όμως, μπακαλιάρο;
Ο μπακαλιάρος ήταν ανέκαθεν μια εύκολη και φθηνή λύση, για τους ανθρώπους κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε αντίθεση με τους νησιώτες, που μπορούσαν εύκολα να έχουν πρόσβαση στα φρέσκα ψάρια, οι υπόλοιποι Έλληνες έπρεπε να βρουν μια οικονομική, νόστιμη και εύκολα συντηρήσιμη επιλογή. Ο παστός μπακαλιάρος συγκέντρωνε όλα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και με τα χρόνια έγινε το βασικό συστατικό σε ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης: μπακαλιάρο με σκορδαλιά.