Υλικά – Τηγανητός μπακαλιάρος με κουρκούτι
500 γραμμ. φιλέτο από παστό μπακαλιάρο
100 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ηλιέλαιο για το τηγάνι
Κουρκούτι με μαγιά
700 ml νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μονό του
Διαδικασία
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε 4 κομμάτια. Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για τουλάχιστον 6 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε μια ώρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά μαζί με τη ζάχαρη και 200 ml νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.
Μετά βάζουμε το αλεύρι και σίγα σίγα βάζουμε και το υπόλοιπο νερό. Το μείγμα μας πρέπει να είναι παχύρευστο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1μιση ώρα).
Μετά το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει να είναι το κουρκούτι κρύο και το λάδι καυτό για να μην τραβήξει λάδια το κουρκούτι.
Όταν το κουρκούτι είναι έτοιμο, περνάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το αλεύρι, βουτάμε στο κουρκούτι και τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο στους 180 για 3 λεπτά από κάθε πλευρά και μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Τα κομμάτια του μπακαλιάρου που τα περάσαμε από το κουρκούτι, τα “βαφτίζουμε” στο ηλιέλαιο και δεν τα πετάμε από μακριά γιατί έτσι θα μας πιτσιλίσουν με το καυτό λαδί. Σερβίρουμε με σκορδαλιά.