Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Αρνάκι στη λαδόκολλα του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Newsroom eleftherostypos.gr

Το τραπέζι του Σαββάτου είναι συνήθως οικογενειακό, με καλούς φίλους και υπέροχα φαγητά! Γι’ αυτό ο Δημήτρης Σκαρμούτσος προτείνει αρνάκι στη λαδόκολλα-σκέτο λουκούμι. Αξίζει να το δοκιμάσετε…

Υλικά

  • 1-½ κιλό κομμάτι αρνιού, χωρίς κόκαλα (περ. 2 κιλά)
  • 2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια
  • 2 ½ πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί)
  • 4 σκελίδες σκόρδο (2 ψιλοκομμένες και 2 ολόκληρες)
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • Χυμό ½ λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 200 γραμμ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, κομμένο σε κύβους
  • 5 μεσαίες πατάτες
  • ½ ώριμη ντομάτα, κομμένη σε φέτες
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε, το κόβουμε σε μερίδες και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και στη συνέχεια σε 4 κομμάτια. Κόβουμε τις πιπεριές σε 2-3 κομμάτια και τις 2 σκελίδες σκόρδου.

Προσθέτουμε τα λαχανικά στο μπολ με το αρνί και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το λευκό κρασί και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τις 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να ανακατέψουμε όλα τα υλικά μαζί.

Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη μαρινάδα για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο. Είναι καλύτερα να αφήσουμε το κρέας να μαριναριστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αφαιρούμε το κρέας από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το τυρί (κομμένο σε κύβους 2 εκατοστά) και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Για να προετοιμάσουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε 4 κομμάτια. (Το αρνάκι θα χρειαστεί περίπου 2 1/2 ώρες ψησίματος, έτσι είναι καλύτερο να κόψουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, για να διατηρήσουν το σχήμα τους).

Σε μεγάλο ταψί, στρώνουμε 2 αντικολλητικά χαρτιά και άλλα 2 από πάνω σε σχήμα σταυρού. Ρίχνουμε τις πατάτες στο κέντρο του αντικολλητικού χαρτιού και μία πρέζα αλάτι και ρίγανη. Ρίχνουμε τη μαρινάδα πάνω από τις πατάτες και βάζουμε το αρνί και τα λαχανικά πάνω από τις πατάτες. Στη συνέχεια, βάζουμε τις φέτες ντομάτας.

Τα κλείνουμε με τα αντικολλητικά χαρτιά, σαν να τυλίγουμε πακέτο. Αν οι γωνίες έχουν μείνει ανοιχτές παρόλο που το τυλίξαμε, βάζουμε επιπλέον αντικολλητικό χαρτί, ώστε να μην βγαίνουν οι χυμοί καθώς θα ψήνεται. Δένουμε εξωτερικά με σπάγκο ψησίματος. Ψήνουμε το αρνάκι στο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και βάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C.

Ξετυλίγουμε το αρνί και στριμώχνουμε το αντικολλητικό χαρτί στο κάτω μέρος του ταψιού. Αλείφουμε το αρνάκι με τους χυμούς και το βάζουμε ξανά στο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφαιρούμε τα κομμάτια του αρνιού από το αντικολλητικό χαρτί και τα τυλίγουμε σε ένα αλουμινόχαρτο να ξεκουραστούν. Ανακατεύουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Βάζουμε το αρνάκι μας στο ταψί και σερβίρουμε.

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Αρνάκι στο φούρνο του Πέτρου Συρίγου

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ο οβελίας και οι προφητείες του – Πώς να διαβάσετε τη σπάλα στο αρνί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πασχαλινό τραπέζι: Οι καλύτερες συνταγές για αρνί και κατσίκι

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Επτά μυστικά για να βγει «λουκούμι» το αρνί στη σούβλα

Evanthia Karra

Μπλόκο στα διόδια: Αυστηροί έλεγχοι, αστείες δικαιολογίες και πισωγυρίσματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διόδια: 1.565 οικογένειες πιάστηκαν με το… αρνί στην πλάτη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αρνί… από χρυσάφι: Αυξημένες οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι

Evanthia Karra

Από 9,90 ευρώ κατσίκια και αρνιά στη Βαρβάκειο

Evanthia Karra

Η συνταγή της ημέρας: Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου