Υλικά
2½ φλιτζ. ζεστό νερό
15 γραμμ. νωπή μαγιά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1/3 φλιτζ. ζάχαρη
¼ φλιτζ. σπορέλαιο
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
300 γραμμ. σουσάμι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ, διαλύετε τη μισή μαγιά με ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, ρίχνετε 2-3 κουταλιές αλεύρι έτσι, ώστε να αποκτήσετε ένα χυλό. Αφήνετε το μίγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για 24 ώρες. Λίγο πριν ξεκινήσετε το ζύμωμα, διαλύετε την υπόλοιπη μαγιά σε 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό, ανακατεύετε μέσα 2-3 κουταλιές αλεύρι, προσθέτετε και τη ζάχαρη και αφήνετε το μίγμα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 15′.
Taste Atlas: Κορυφαίο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στην Ευρώπη τα μελομακάρονα
Κοσκινίζετε τα 3/4 του υπόλοιπου αλευριού μαζί με το αλάτι σε μια λεκάνη ζυμώματος και κάνετε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίχνετε μέσα το λάδι, τα δύο μίγματα με μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνετε παίρνοντας το αλεύρι λίγο λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμα χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη σφικτή και εύπλαστη.
Σκεπάζετε και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια, πατάτε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώνετε για 5′. Παίρνετε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και πλάθετε κορδόνια στο πάχος του μικρού σας δαχτύλου. Τα βουτάτε γρήγορα σε ένα μπολ με νερό και τα τυλίγετε μέσα στο σουσάμι.
Πατάτε τις δύο άκρες να κολλήσουν στο σχήμα του κουλουριού και τα απλώνετε σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου που έχετε στρώσει πάνω σε ταψί ρηχό. Ψήνετε τα κουλούρια στους 220 βαθμούς για 10′-15′ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν εξωτερικά και να μείνουν μαλακά στο εσωτερικό τους. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα σερβίρετε.
Όσα κουλούρια σάς περισσέψουν μπορείτε να τα κλείσετε σε πλαστική σακούλα και να τα βάλετε στην κατάψυξη, όπου μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]