Ολα δείχνουν ότι μια σύσταση για εμβολιασμό με δεύτερη αναμνηστική δόση έρχεται νωρίτερα σε σχέση με ό,τι αναμενόταν – δηλαδή το φθινόπωρο – με τα επιδημιολογικά δεδομένα να καθοδηγούν για ακόμη μια φορά τις σχετικές αποφάσεις. Μένει να αποφασίσει η αρμόδια Επιτροπή το εάν θα “ξεκλειδώσει” άμεσα η πλατφόρμα για να κάνουν τέταρτη δόση και οι κάτω των 60 ετών καθώς και το χρονικό διάστημα που θα μπορεί να γίνεται από την τρίτη δόση.
Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο για την τέταρτη δόση δεν είναι τόσο αυστηρό. Δηλαδή, έως σήμερα οι κάτω των 60 ετών δεν είχαν κάποιο πλεονέκτημα για την 4η δόση εφόσον η προστασία από την τρίτη δόση όσον αφορά στη βαριά νόσηση αποδείχθηκε ότι διατηρείται. Ωστόσο, δεν υπάρχει αντένδειξη στη χορήγηση της τέταρτης δόσης, για αυτό και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι ειδικοί θα πουν το “ναι” ώστε να γίνεται δεύτερη αναμνηστική δόση σε όλους για μεγαλύτερη προστασία.
Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα Απριλίου δεύτερη αναμνηστική δόση χορηγείται σε όλα τα άτομα κάτω των 60 ετών. Για όσους νόσησαν με Covid-19 μετά την τρίτη δόση, η Επιτροπή Εμβολιασμών δε συστήνει τη χορήγηση της 4ης δόσης. Ωστόσο, ακόμη και αυτό ενδέχεται να αλλάξει λόγω της “φθοράς” της ανοσίας. Είναι πιθανό να συσταθεί η χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης και στους άνω των 60 ετών για τους οποίους παρέρχεται τρίμηνο μετά τη νόσηση.
Η πανδημία “καλπάζει” εν μέσω καλοκαιριού και ο ιός αλλάζει για ακόμη μια φορά τα δεδομένα και φέρνει νωρίτερα αποφάσεις. Ενδεικτικό της τεράστιας διασποράς στην επικράτεια είναι ο δείκτης αναπαραγωγής Rt ο οποίος σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ διαμορφώθηκε χθες στο 1.32. Αυτό σημαίνει ότι 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν σε άλλα 132 τον ιό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμική της μετάδοσης.
Τα νησιά και η Αττική διατηρούν … τα σκήπτρα των μεταδόσεων αυτή τη στιγμή, με τα νησιά να καταγράφουν πολύ υψηλές θετικότητες και να έχουν τεράστια διασπορά του ιού κυρίως σε νεαρότερες ηλικίες, ενώ και η Αττική “βράζει”. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες μόνο στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 1822 μολύνσεις.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Η επίπτωση των υποπαραλλαγών Ομικρον 4 και Ομικρον 5 στη νόσηση και την ανάγκη για νοσηλεία μένει να φανεί στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες, σύμφωνα με όσα έγραψε ο γνωστός καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ότι η έκθεση σε προηγούμενα στελέχη -ακόμη και της όμικρον- δεν αποτρέπει τις ήπιες λοιμώξεις από Β4/Β5. “Επίσης γνωρίζουμε πως και τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης. Όμως παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο συνδυασμός προηγούμενης έκθεσης και εμβολιασμού ή μόνο η προηγούμενη έκθεση ή μόνο ο εμβολιασμός προσφέρουν σημαντική προστασία όσον αφορά στη μείωση της θνητότητας”, ανέφερε ο καθηγητής.
Ειδήσεις σήμερα
NATO: Το παρασκήνιο για την αποφυγή θερμού επεισοδίου Ελλάδας-Τουρκίας
Eρχονται Fuel Pass 3 και ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας
Καιρός: Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα με 40αρια στην Αθήνα και τα ηπειρωτικά
Μεγάλη Παραίτηση: Το νέο τραγούδι της Μπιγιονσέ πονοκέφαλος στους εργοδότες