Η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ κήρυξε για πρώτη φορά την COVID-19 κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία στις 30 Ιανουαρίου 2020. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να βοηθήσει να επισπευσθεί η έρευνα, η χρηματοδότηση και διεθνή μέτρα δημόσιας υγείας προκειμένου να αναχαιτισθεί η ασθένεια.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει πει τους τελευταίους μήνες πως ενώ οι θετικές διαγνώσεις μειώνονται σε κάποια μέρη του κόσμου, οι χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν την εγρήγορσή τους και να ωθούν για εμβολιασμό τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
“Παρόλο που η δημόσια αντίληψη είναι πως η πανδημία έχει τελειώσει σε κάποια μέρη του κόσμου, παραμένει ένα γεγονός δημόσιας υγείας που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά και έντονα την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού”, ανέφερε η επιτροπή του ΠΟΥ.
Η επιτροπή σημείωσε πως αν και ο αριθμός των θανάτων ανά εβδομάδα είναι ο μικρότερος αφότου ξεκίνησε η πανδημία, παραμένει ακόμη υψηλός σε σχέση με άλλους ιούς.
“Αυτή η πανδημία μας εξέπληξε πριν και μπορεί να μας εκπλήξει και πάλι”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τα δύο σενάρια για τα αναδρομικά 380.000 συνταξιούχων Δημοσίου και αποστράτων
Πύραυλος Tayfun: Προκαλούν τα τουρκικά ΜΜΕ – «Μπορούμε να πλήξουμε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα»