Ενα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όμως, νόσησε μέσα στο καλοκαίρι. Ολα αυτά είναι παράγοντες για εμβολιασμό (ή και μη) των πολιτών το επόμενο διάστημα. Το μεγάλο ερώτημα όλων: Να κάνουν ή όχι την τέταρτη δόση; Και εάν ναι, πότε;
Οι μέχρι σήμερα οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι σαφείς. Η Επιτροπή συστήνει την τέταρτη -ή δεύτερη αναμνηστική- δόση σε όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών, εκτός και εάν έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση. Στην περίπτωση αυτή «δεν συστήνεται η χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης», όπως αναφέρεται στις οδηγίες του εμβολιασμού. Σε πρόσφατες δηλώσεις της, ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι η ίδια θα συνέστηνε 4η δόση στους τέσσερις μήνες μετά την τελευταία νόσηση.
Για ποιους
«Το επιβεβαιωμένο όφελος από την 4η δόση είναι για όσους είναι άνω των 60 ετών. Οπως και για τους ανοσοκατεσταλμένους κάθε ηλικίας. Για αυτές τις ομάδες θα απευθυνθεί ξανά ισχυρή σύσταση. Μπορούν όμως και οι νεότεροι εφόσον το επιθυμούν να το κάνουν», εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσσος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αντένδειξη για να πραγματοποιήσει κανείς τέταρτη δόση, ακόμη και εάν έχει νοσήσει μετά τον τριπλό εμβολιασμό του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα εμβολιασμού με 4η δόση είναι ανοιχτή από αρχές Ιουλίου για όλο τον πληθυσμό από 30 ετών και πάνω με τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμβολιασμών να δίνουν το μεγάλο βάρος στους άνω των 60 ετών, καθώς στους νεότερους τα δεδομένα για πρόσθετο όφελος είναι προσωρινά περιορισμένα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί όποιος το επιθυμεί ή νιώθει ότι εκτίθεται σημαντικά και έχει περάσει πολύς καιρός από την τρίτη δόση να πραγματοποιήσει την τέταρτη. Το ενδιαφέρον, πάντως, προς το παρόν δεν είναι ζωηρό ακόμη και από αυτούς που πρέπει να κάνουν δεύτερη αναμνηστική δόση, καθώς μόλις περίπου το 11,5% των δικαιούχων την έχει κάνει.
Στο τετράμηνο
Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, το… κομβικό σημείο που πρέπει καθένας να εξετάσει για την αύξηση της προστασίας του είναι οι τέσσερις μήνες μετά το εμβόλιο ή τη νόσηση. «Εάν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την έκθεση στο αντιγόνο, είτε είναι το εμβόλιο είτε η νόσηση, τότε μπορεί κανείς να κάνει τέταρτη δόση. Ακόμη και οι νεότεροι», επισημαίνει στον «Ε.Τ».
Επιτακτική, όμως, είναι η ανάγκη για εμβολιασμό των άνω των 60 ετών και των ευπαθών ακόμη και εάν δεν το έχουν κάνει. «Για όσους είναι η ώρα τους να κάνουν 4η δόση να την κάνουν χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν το ελαφρά βελτιωμένο εμβόλιο», αναφέρει. Αυτοί είναι οι άνω των 60 ετών, οι ευπαθείς, ενώ στην ίδια κατηγορία ο κ. Μανωλόπουλος θα πρόσθετε και ανθρώπους που έχουν παρέλθει οκτώ, εννέα ή δέκα μήνες από την τρίτη δόση και στο μεταξύ δεν έχουν νοσήσει. Επίσης, ο ίδιος, ερμηνεύοντας το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην 4η δόση, σημειώνει ότι πολύς κόσμος έχει νοσήσει με την «Ομικρον» 5 το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν δηλώνεται, συνεπώς δεν καταγράφεται επισήμως. Είναι αρκετοί δηλαδή όσοι διαπιστώνουν με αυτοδιαγνωστικό έλεγχο ότι νοσούν και παραμένουν σε απομόνωση μέχρι να περάσει η καραντίνα.
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων
Πράσινο… φως για κυκλοφορία δύο ενισχυτικών σκευασμάτων
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Η αναμονή των επικαιροποιημένων εμβολίων θα συνοδευτεί πιθανόν από επικαιροποίηση των συστάσεων για τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα καινούργια εμβόλια θα τεθούν στο «τραπέζι» της συζήτησης της Επιτροπής Εμβολιασμών αύριο, Τρίτη, που είναι η τακτική της συνεδρίαση. «Η ελπίδα είναι ότι θα μειώσουν λίγο τις λοιμώξεις», αναφέρει ο κ. Μανωλόπουλος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εμποδίζουν τη λοίμωξη. Ως προς τη βαριά νόσηση, το υπάρχον εμβόλιο έχει ήδη αποδείξει εξαιρετική αποτελεσματικότητα.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας εξηγεί ποια είναι τα επικαιροποιημένα εμβόλια. «Ουσιαστικά υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Το πρώτο εμβόλιο με το οποίο έχουμε εμβολιαστεί και είναι βασισμένο στο στέλεχος της Γιουχάν, ένα βελτιωμένο που περιλαμβάνει το αρχικό στέλεχος και ταυτόχρονα βασίζεται στην πρώτη παραλλαγή “Ομικρον” και η τρίτη περίπτωση είναι που συνδυάζει το αρχικό στέλεχος με τις “Ομικρον” 4 και 5. Το τελευταίο που πήρε και επείγουσα έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Δημιουργήθηκε με βάση την υπάρχουσα εμπειρία, κάτι που γίνεται συχνά και με το εμβόλιο κατά της γρίπης», εξηγεί.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες να διατυπώσει τη γνώμη του για τα προσαρμοσμένα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές «Ομικρον» 4 και «Ομικρον» 5. Μέχρι τώρα έχει δώσει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία δύο ενισχυτικών εμβολίων, των εταιριών Pfizer/BioNtech και Moderna, κατά της Covid-19, τα οποία ενημερώθηκαν για να στοχεύουν την παραλλαγή Ομικρον 1.
Στις ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, τα CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων) των ΗΠΑ συνέστησαν την Πέμπτη σε εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες που πληρούν τα κριτήρια (ηλικίας άνω των 12 ετών), να λάβουν το ενισχυτικό εμβόλιο για τις «Ομικρον» 4 και «Ομικρον» 5 για την ενίσχυση της άμυνας έναντι σοβαρής ή/και θανατηφόρας ασθένειας Covid-19. Η διευθύντρια των CDC Rochelle Walensky ενέκρινε τη σύσταση, συστήνοντας σε κλινικούς γιατρούς, φαρμακεία και άλλους παρόχους υγείας να αρχίσουν να χορηγούν τα εμβόλια ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο. «Τα ενισχυμένα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης “Oμικρον” και θα συμβάλουν σημαντικά στην αποκατάσταση της προστασίας από τον προηγούμενο εμβολιασμό, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να είναι αποτελεσματικά έναντι των καινούργιων μεταλλάξεων», αναφέρει η κ . Walensky σε δήλωσή της.
Την ενισχυμένη δόση μπορούν να λάβουν όσοι έχουν λάβει την τελευταία δόση του εμβολιασμού τους έως και δύο μήνες πριν, ακόμα και εάν έχουν λάβει μόνο μια δόση του αρχικού εμβολίου. Το διάστημα των δύο μηνών μετά τον τελευταίο εμβολιασμό έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανοσίας, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο σπάνιο παρενεργειών, όπως η μυοκαρδίτιδα και η μυοκαρδιοπάθεια στα νέα άτομα. Τα CDC υπολογίζουν ότι περίπου 200 εκατομμύρια ασθενείς πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν την ενισχυμένη δόση, ενώ περίπου 22 εκατομμύρια των ατόμων άνω των 50 έχουν λάβει την προηγούμενη δόση τουλάχιστον έξι μήνες πριν.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία – Πλημμύρισαν δρόμοι – Κλειστό το τούνελ Ευόσμου
Αντίστροφη μέτρηση για τα αυθαίρετα – Ολες οι αλλαγές, οι προθεσμίες και η διαδικασία
Κακοποίηση ζώων: Μία σύλληψη την ημέρα – Σοκάρουν τα στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ.