“Η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας συνήλθε σε δράση που περιλαμβάνει: Δοκιμές πριν την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα, ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων και αυξημένη εσωτερική επιτήρηση” δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, με αφορμή τη χθεσινή εισήγηση για τα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ. Σήμερα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις, τις οποίες και περιμένει η χώρα μας που δεν έχει προχωρήσει σε μεμονωμένη αντίδραση, σε αντίθεση με άλλες χώρες του κόσμου.
Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα. Παραδείγματα αποτελούν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο. Επίσης, το Κατάρ πρόκειται να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός του από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για Covid-19, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες από την αναχώρησή τους. Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους.
Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων από τις κινεζικές αρχές για τα κρούσματα κορονοϊού, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους θανάτους, καθώς και την πληρότητα των ΜΕΘ. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται υψηλά επίπεδα λοιμώξεων SARS-CoV-2 και αυξημένη πίεση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, λόγω της χαμηλής πληθυσμιακής ανοσίας και της χαλάρωσης των περιορισμών.
Κορονοϊός: Παρακολούθηση και όχι πανικός για την Ευρώπη που έχει υψηλά ποσοστά ανοσίας
Παρόλα αυτά, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του ECDC, οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου δεν αποτελούν πρόκληση για την ανοσολογική απάντηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού. Ετσι, δεδομένης της υψηλότερης πληθυσμιακής ανοσίας στην Ευρώπη, η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα δεν αναμένεται να επηρεάσει την επιδημιολογική κατάσταση της Ευρώπης.
“Ο κορονοϊός στην Κίνα έχει κάποιο κίνητρο να αλλάξει εφόσον διασπείρεται καθημερινά σε τόσους πολλούς ανθρώπους”, σημείωσε μιλώντας στο Star χθες ο γνωστός καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Ο ίδιος τόνισε ότι από άποψη βιολογικής εξέλιξης ο ιός “δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο επικίνδυνος”.
Πρόσθεσε δε σε σχέση με την Ευρώπη ότι “η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει τρεις και τέσσερις δόσεις του εμβολίου ή έχει εκτεθεί σε ένα ‘κοκτέιλ’ παραλλαγών του ιού. Επομένως δε θα έχουν πρόβλημα εάν έρθουν στη Ευρώπη οι ίδιες μεταλλάξεις”.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Η στάση της Ελλάδας
Η χώρα μας θα εναρμονιστεί με τις αποφάσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά πιθανά μέτρα σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί σήμερα, αλλά θα επανέλθει με συνεδριάσεις της από την επόμενη εβδομάδα.
“Προσανατολίζεται συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει ένα θέμα να κάνουν τεστ αυτοί οι οποίοι έρχονται από την Κίνα όχι εδώ, δηλαδή να ξεκινούν με αρνητικό τεστ από την Κίνα για να έρχονται. Οπότε αυτό είναι ένα μέτρο που λίγο-πολύ όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θεωρούν ως ανεκτό. Από εκεί και πέρα η θέση της Ελλάδος είναι ότι για οποιοδήποτε άλλο μέτρο πρέπει να υπάρχουν κοινές πολιτικές, να μην πάμε σε μονωμένες εθνικές πολιτικές. Στη χώρα μας επιστροφή μέτρων με τα σημερινά δεδομένα και με τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία δεν χρειάζεται. Δεν πρόκειται να πάμε σε επιστροφή μέτρων. Θα υπάρχει έλεγχος όπως θα αποφασιστεί αύριο στην κατεύθυνση που σας είπα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χθες το βράδυ (Action24).
Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ήδη τις συμβουλές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν στα ταξίδια από και προς την Κίνα. Σε αυτές τονίζεται η σημασία χρήσης της μάσκας καθώς και η αποφυγή των ταξιδιών όταν υπάρχουν συμπτώματα, μεταξύ άλλων.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνταξη με όρια ηλικίας από 58,5 έως 64,9 ετών [πίνακες]