Στη χθεσινή της συνεδρίαση, με αντικείμενο συζήτησης τον ορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για κατάργηση πιστοποιητικών εμβολιασμού, χρήσης της μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους και μείωσης των τεστ, οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην προχωρήσει καμία άρση μέτρων έως την Πρωτομαγιά.
Η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους επιστήμονες να αξιολογήσουν εάν μπορεί να υπάρξει σταδιακή και προσεκτική αποκλιμάκωση περιορισμών από τις 18 Απριλίου και έπειτα. Υπό τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, όμως, τη σταδιακή αύξηση των νοσηλειών που καταγράφονται και την ταχεία μετάδοση της «Ομικρον 2» στην κοινότητα, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συμφώνησαν να περάσει και το Πάσχα με τους ισχύοντες περιορισμούς και να επαναξιολογηθεί μια πιθανή απελευθέρωση από την Πρωτομαγιά.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Πρακτικά, η εισήγηση των ειδικών σημαίνει ότι και όλο τον Απρίλιο και την περίοδο του Πάσχα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι απαραίτητο… διαβατήριο για την πρόσβαση στους περισσότερους χώρους, οι ανεμβολίαστοι θα αποκλείονται από κλειστούς χώρους, ενώ στους εξωτερικούς χώρους εστίασης θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν rapid tests. Επιπλέον, η χρήση της μάσκας θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σε δηλώσεις του (Mega) ανέφερε ότι «έχουμε περιδίνηση της “Ομικρον 2” και ορισμένες περιοχές είναι σε πλήρη έξαρση, για παράδειγμα η Κρήτη προπορεύεται με 80%. Είναι μία παραλλαγή που δεν καταλαβαίνει από εμβόλια ή από προηγούμενες νοσήσεις, ωστόσο χωρίς να επιβαρύνει τους ήδη νοσήσαντες».
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 22.451 νέα κρούσματα, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται σε 7,46%. Επιπλέον 60 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους, ενώ σταθεροί είναι οι διασωληνωμένοι – έως χθες ανέρχονταν σε 348. Οι νοσηλείες, ωστόσο, αυξάνονται σταδιακά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία να ανέρχονται την Τρίτη σε 473 και τον μέσο όρο ημερήσιων εισαγωγών του τελευταίου 7ημέρου να είναι 425 ασθενείς.