Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει τμηματικά ανά δεκαετία ηλικίας, αρχής γενομένης από αύριο, Πέμπτη, 7/4 για τους πολίτες που είναι από 80 ετών και πάνω.
Οι δικαιούχοι
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι άνω των 80 ετών είναι 773.240 πολίτες, ενώ ο συνολικός πληθυσμός των άνω των 60 ετών είναι πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες. Δικαιούχοι, όμως, τέταρτης δόσης σε αυτή τη φάση είναι συνολικά 1,3 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες σε έκτακτη ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες 70-79 ετών θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, για να ακολουθήσει έπειτα η ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών.
Η 4η δόση είναι εθελοντική και δεν θα έχει καμία σύνδεση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ωστόσο, οι επιστήμονες απευθύνουν ισχυρή σύσταση, ειδικά για τους μεγαλύτερους από 70 ετών, τους διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και όσους από 60 ετών και πάνω έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι πολίτες από 60 ετών και άνω νόσησαν με Covid-19 μετά την τρίτη δόση, δεν θα κάνουν τέταρτη.
Σε κίνδυνο
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής Εμβολιασμών, το οποίο έκανε γνωστό η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, «τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπό ανοσοκαταστολή βρίσκονται σε κίνδυνο γιατί εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσοαπόκριση. Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της “Ομικρον 2”, της χαλάρωσης των μέτρων και της μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, εξακολουθούμε να παρατηρούμε μεγάλο αριθμό μολύνσεων», όπως είπε, σημειώνοντας ότι η τρίτη δόση που ξεκίνησε να πραγματοποιείται στην Ελλάδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική έναντι σοβαρής νόσου τόσο για την παραλλαγή «Δέλτα» όσο και για την «Ομικρον».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ανοσοκατεσταλμένοι
Εκτός από την τέταρτη δόση στους ενήλικες άνω των 60 ετών, οι επιστήμονες έδωσαν το «πράσινο φως» για τέταρτη δόση σε εφήβους 12-17 ετών ανοσοκατεσταλμένους (τους χορηγείται ήδη τρίτη δόση) σε διάστημα τριών μηνών μετά την 3η δόση. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί συστήνουν τρίτη δόση σε ανηλίκους 12-17 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, έχουν δηλαδή χρόνια νοσήματα όπως παχυσαρκία, διαβήτη ή καρδιαγγειακά προβλήματα. Η τρίτη δόση θα πραγματοποιείται σε διάστημα έξι μηνών μετά τη δεύτερη δόση.
Παράλληλα, διευρύνεται το μεσοδιάστημα από την πρώτη στη δεύτερη δόση. Από τρεις εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer και τέσσερις εβδομάδες για το εμβόλιο της Moderna, το διάστημα αυτό γίνεται οκτώ εβδομάδες, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, αυξάνεται η ανοσογονικότητα, ενώ μειώνεται το σπάνιο ενδεχόμενο μυοκαρδίτιδας, ειδικά σε έφηβα αγόρια. Για άτομα με ανοσοκαταστολή, όμως, και όσα είναι άνω των 65 ετών, εξακολουθεί να συστήνεται το βραχύτερο διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν γρήγορα αντισώματα και κατά συνέπεια προστασία.
Η εικόνα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 18.988 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμό μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν τα περιστατικά ανήλθαν σε 28.933. Οι χθεσινές μολύνσεις αντιστοιχούν σε περισσότερα από 400.000 τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 4,71%. Ανοδική είναι η τάση των σκληρών δεικτών, με 70 νέους θανάτους χθες και 358 διασωληνωμένους ασθενείς στα νοσοκομεία.
Σταθεροποίηση διαφαίνεται πάντως από το ιικό φορτίο στα λύματα, με τις περισσότερες περιοχές να καταγράφουν οριακή μείωση. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων την εβδομάδα 28 Μαρτίου – 3 Απριλίου παρουσίασαν η Αλεξανδρούπολη (+41%), η Πάτρα (+33%) και η Ξάνθη (+32%).
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγνοούνται 400 κάτοικοι του Χοστομέλ – 1500 άμαχοι νεκροί