Στόχος της έμπειρης δικαστικής λειτουργού είναι να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων και στον τρόπο που φέρεται να προμηθεύτηκε τη θανατηφόρα ποσότητα της κεταμίνης. Ηδη από την έρευνα των αστυνομικών στο σπίτι της κατηγορουμένης στην Πάτρα, φαίνεται πως εντοπίστηκαν 8 κινητά τηλέφωνα, από τα οποία θα γίνει προσπάθεια ανάκτησης των δεδομένων τους, αφού ίσως μέσα από μηνύματα και τηλεφωνικές επικοινωνίες της 33χρονης αποκαλυφθούν νέα στοιχεία.
Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης μπαίνει και η ηλεκτρονική αλληλογραφία της Ρούλας Πισπιρίγκου, αλλά και οι αναζητήσεις της στο Διαδίκτυο, με στόχο να διαπιστωθεί αν έψαχνε θανατηφόρες ουσίες μέσω Διαδικτύου, αν έκανε αναζητήσεις για κεταμίνη, τις παρενέργειες της ουσίας, αλλά και μέρη που θα μπορούσε κάποιος να την προμηθευτεί.
Μάρτυρες
Πάντως, στο πλαίσιο της ανάκρισης αναμένεται να κληθούν για να καταθέσουν ως μάρτυρες γιατροί και νοσηλευτές από το Καραμανδάνειο της Πάτρας, το Ωνάσειο, αλλά και το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» όπου νοσηλεύτηκε η 9χρονη Τζωρτζίνα. Ανάμεσα στους μάρτυρες που θα κληθούν να περάσουν το κατώφλι της ανακρίτριας είναι και πρόσωπα του συγγενικού περιβάλλοντος της 33χρονης κατηγορουμένης. Η ίδια πάντως έχει ζητήσει να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισής της η αδελφή της Δήμητρα Πισπιρίγκου.
Από τους πρώτους ανθρώπους που αναμένεται να καταθέσει στην ανάκριση είναι ο εν διαστάσει πλέον σύζυγος της κατηγορουμένης, Μάνος Δασκαλάκης. Για τον τελευταίο η ανακρίτρια έκανε «βροχή» ερωτήσεων στη Ρούλα Πισπιρίγκου κατά την απολογία της, με στόχο να αποκαλυφθούν οι πραγματικές σχέσεις του ζευγαριού, ενώ η 33χρονη άλλαξε στάση και δεν άφησε αιχμές εναντίον του, παρά τις τελευταίες τις δηλώσεις, που τον κατηγορούσε για «κροκοδείλια δάκρυα». Σημειώνεται ότι ο Μάνος Δασκαλάκης ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να εμφανιστεί αυτοβούλως με τον δικηγόρο του, καθώς, όπως έχει δηλώσει, επιθυμεί να υποβάλει αίτημα προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Η απολογία
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε στη Ρούλα Πισπιρίγκου η απόφαση της Δικαιοσύνης που την οδηγούσε στη φυλακή. «Τι θα απογίνω τώρα; Θα με σκοτώσουν εκεί μέσα!», φέρεται να είπε στους δικηγόρους της Οθωνα Παπαδόπουλο και Χρήστο Ζάρδα, καθώς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη.
Παγκράτι: Προθεσμία για την Τρίτη (26/11) πήρε ο 49χρονος – Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει
Νωρίτερα, είχε ξεσπάσει μέσω του απολογητικού της υπομνήματος κάνοντας λόγο για «κατάφωρα άδικη, πρωτάκουστη, εξωπραγματική και επονείδιστη κατηγορία» σε βάρος της, σημειώνοντας ότι επιφυλάσσεται να προσφύγει κατά εκείνων που την «κατέστησαν κατηγορουμένη στα μάτια όλης της κοινωνίας, προφανώς για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες για την απώλεια της ζωής της θυγατέρας μου».
Μάλιστα, χαρακτήρισε ως το «τελειωτικό χτύπημα» της ίδιας και της οικογένειάς της το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, λέγοντας: «Ποτέ δεν επιδίωξα, επιθύμησα ή προκάλεσα το θάνατο του παιδιού μου. Καμιά μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί. Η Τζωρτζίνα ήταν το πρώτο μου παιδί και αποτελούσε τη μεγάλη μου αδυναμία. Ο θάνατός της, που ακολούθησε τα τραγικά περιστατικά που είχαν λάβει χώρα σε βάρος των δύο άλλων παιδιών, τα οποία είχαν νωρίτερα χάσει τη ζωή τους από άλλες αιτίες, ήρθε ως τελειωτικό χτύπημα για μένα, ενώ αποτελούσε και το τελειωτικό χτύπημα σε βάρος της οικογένειάς μου, η ενότητα της οποίας άρχισε μετά τα ανωτέρω τραγικά γεγονότα να κλυδωνίζεται, μέχρι σημείου να έχει σήμερα σχεδόν διαλυθεί οριστικά».
Σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τον ισχυρισμό ότι η Τζωρτζίνα πάθαινε τα επεισόδια πάντοτε εκτός ΜΕΘ, εξέφρασε τη θέση ότι αυτό συνέβη επειδή ο χρόνος νοσηλείας εκεί ήταν συγκριτικά ελάχιστος σε σχέση με αυτό της νοσηλείας στο θάλαμο της κάθε παιδιατρικής κλινικής. Η 33χρονη
αρνήθηκε ότι χορήγησε κεταμίνη στο παιδί της και υπέβαλε στις αρμόδιες αρχές διπλό αίτημα, ζητώντας να ενημερωθεί αν την τελευταία τριετία η ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει προμηθευτεί την ουσία κεταμίνη, καθώς και αν τηρείται αρχείο των προσώπων που λαμβάνουν ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας.
Για την κεταμίνη
«Σύμφωνα με τις καταθέσεις των γιατρών, ο χρόνος επίδρασης φαρμακευτικής ουσίας κεταμίνη είναι από 1 έως 20 λεπτά, ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης. Πάντα με βάση τις ίδιες καταθέσεις, από εμένα ζητήθηκε να εξέλθω του δωματίου στο οποίο γίνονταν προσπάθειες ανάνηψης του παιδιού μου, άμεσα με την έλευση των γιατρών τις ΜΕΘ, που αναφέρεται σε χρόνο 3 λεπτών από την ενημέρωση που έκανα στη νοσηλεύτρια. Οι ανωτέρω γιατροί τοποθετούν χρονικά το θάνατο του παιδιού μου στις 14.30, οπότε προσδιορίζουν τα κρίσιμα 20 λεπτά στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14.10-14.30, δηλαδή σε χρόνο που δίπλα στο παιδί μου βρισκόμουν εγώ», αναφέρει και συμπληρώνει ότι από τα καρδιογραφήματα που της εστάλησαν μέσω SMS από τον παιδοκαρδιολόγο, στις 15.10 καταγράφεται μηχανικά το γεγονός ότι η Τζωρτζίνα ήταν ακόμη ζωντανή γιατί φαίνεται ότι λειτουργούσε ο απινιδωτής με τη βηματοδoτική του λειτουργία, με ηλεκτρική ανταπόκριση της καρδιάς του παιδιού.
«Aρα το κρίσιμο εικοσάλεπτο, εντός του οποίου φέρεται να χρειάζεται αυτή ουσία για να προκαλέσει το θάνατο, τότε η χορήγης;h της έχει γίνει περίπου στις 14.50, δηλαδή σε χρόνο που από εμένα έχει ζητηθεί η αποχώρησή μου από το δωμάτιο, εντός του οποίου παρέμειναν μόνο γιατροί και νοσηλευτές», καταλήγει.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου επιχειρεί να ρίξει ευθύνες στους γιατρούς και κάνει λόγο για ιατρικό λάθος «υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση μου είναι αδύνατο να σκεφτώ τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εκδοχή».