Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει βρεθεί στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μεταφέρουν την ανησυχία των ειδικών υγείας για αυξημένη μεταδοτικότητα και πιθανότητα δημιουργίας ενός μεγάλου κύματος παγκοσμίως.
Πρόκειται για την ΒΑ.2.75 ή αλλιώς «Κένταυρος» που λέγεται ότι είναι υποπαραλλαγή δεύτερης γενιάς της Όμικρον 2 και, όπως μετέδωσε η Indian Express, έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης 18% έναντι άλλων υποπαραλλαγών της Όμικρον που κυκλοφορούν επί του παρόντος στην Ινδία.
Το στέλεχος BA.2.75 ανιχνεύθηκε σε περίπου 10 πολιτείες της Ινδίας, όπου παρατηρείται αύξηση νέων μολύνσεων τον τελευταίο περίπου μήνα, σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα κυμαίνεται μεταξύ 15.000-19.000, ενώ ο αριθμός τους τελευταίους μήνες παρέμεινε κάτω από τις 3.000.
Ο Δρ. Rajesh Karyakarte, μικροβιολόγος στο Pune’s B J Medical College, καθώς και επιστήμονες αλλού στην Ινδία, έχουν επιλέξει τρεις υποπαραλλαγές, τις BA.2.74, BA.2.75 και BA.2.76, ως πιθανούς “οδηγούς” της τρέχουσας αύξησης.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Οι τρεις υποπαραλλαγές έχουν περισσότερες από εννέα αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα και αναμένεται να ξεπεράσουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5, οι οποίες ήταν οι πιο κοινές μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την ομάδα του Karyakarte. Οι Ομικρον 4 και Όμικρον 5 αυτή τη στιγμή κυριαρχούν στην Ευρώπη, έχοντας προκαλέσει θερινό κύμα μεταξύ άλλων και στη χώρα μας.
Εκτός από την Ινδία, το στέλεχος ΒΑ.2.75 έχει επίσης αναφερθεί από πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με δεδομένα από το Nextstrain, μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για τα παγκόσμια δεδομένα γονιδιώματος παθογόνων.
Χωρίς να υπάρχουν ακόμη δεδομένα ώστε να γνωρίζουν οι επιστήμονες το “προφίλ” της νέας υποπαραλλαγής, έχει επισημανθεί ότι φέρει νέες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, εκ των οποίων οι G446S και R493Q προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς χαρακτηρίζονται από ανοσοδιαφυγή, όπως γράφουν τα ινδικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν μολυνθεί στο παρελθόν. Επιπλέον, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η υποπαραλλαγή έχει διαφορές στη νόσηση σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη της Ομικρον.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Από τα 56,9 έτη η πρόωρη για ασφαλισμένες σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες [πίνακες και παραδείγματα]
Χαλκιδική – Ραγίζει καρδιές η μητέρα του 28χρονου: «Σας εκλιπαρώ, βρείτε τον γιο μου Μάρτιν»
Εξοικονομώ 2021: Λήγει σε έξι μέρες η προθεσμία για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου