Γράφει η ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Κυβερνητική πρόθεση είναι η επιστροφή στην κανονικότητα το ταχύτερο δυνατό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, που όπως ανέφερε (ρ/σ Σκάι 100,3), αναμένει την εισήγηση της επιτροπής για τα καρναβάλια. Εξήγησε ότι οι υγειονομικές Αρχές ανησυχούν για τις συνέπειες του συγχρωτισμού στην περαιτέρω μετάδοση της πανδημίας. Οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις τις προσεχείς ημέρες – το Τριώδιο «ανοίγει» την προσεχή Κυριακή. Παράλληλα, στην τακτική συνεδρίαση της εβδομάδας θα θέσουν επί τάπητος τα μέτρα που δεν έχουν ακόμη χαλαρώσει, όπως είναι η χωρητικότητα στα γήπεδα και στους αθλητικούς χώρους.
Ψηλά οι δείκτες
Οι πανδημικοί δείκτες συντηρούνται σε υψηλό επίπεδο, με τη χθεσινή ημέρα να καταγράφονται 109 θάνατοι. Το σύνολο των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί ξεπερνά τα 19.600.000 και από χθες ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου σύνδεσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την τρίτη δόση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, για 4.340.000 πλήρως εμβολιασμένους πολίτες θα έληγε χθες το πιστοποιητικό τους. Εξ αυτών, αναμνηστική δόση έχει πραγματοποιήσει το 92,5% και μένουν 324.000 πολίτες που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, συνεπώς από χθες θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Πρόκειται για 147.000 πολίτες εμβολιασμένους με το μονοδοσικό Johnson & Johnson και 177.000 εμβολιασμένους με τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca και Moderna.
Ευρωπαϊκά πιστοποιητικά
Ο κ. Θεμιστοκλέους αποσαφήνισε τους κανόνες που ισχύουν για τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πιο αναλυτικά, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό έχει ισχύ εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση για την πραγματοποίηση ταξιδιού, ωστόσο για την κίνηση μέσα στη χώρα μας (π.χ., στην εστίαση), όλα τα πιστοποιητικά (και των επισκεπτών) γίνονται δεκτά έως επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση ή τρεις μήνες εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο. Διαφορετικά, πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση.
Το Novavax
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Μέσα στο μήνα η χώρα μας θα λάβει τις πρώτες δόσεις του πέμπτου κατά σειρά εμβολίου, της εταιρίας Novavax. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε αναλυτικά την τεχνολογία παρασκευής του συγκεκριμένου εμβολίου και τις διαφορές του σε σχέση με τα άλλα. Στα mRNA εμβόλια δίνονται γενετικές πληροφορίες και ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεΐνη που προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων. Στα εμβόλια ιικού φορέα (AstraZeneca, Johnson & Johnson) χορηγείται ένας μη αναπαραγώγιμος ιός, ενώ στο νέο εμβόλιο, έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας που κατασκευάζεται σε εργαστήριο χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός. Πρόκειται για παλιά τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά εμβόλια, μεταξύ άλλων και της γρίπης.
100 παιδιά με σύνδρομο MIS–C
Την ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων επιβεβαίωσε το περιστατικό 12χρονου που διακομίστηκε από τη Λέσβο στην Αθήνα έχοντας παρουσιάσει πνευμονική εμβολή, περίπου δύο εβδομάδες μετά τη νόσησή του από κορονοϊό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι γιατροί εκτιμούν ότι εκδήλωσε το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) μετά τη λοίμωξη Covid-19, ένα σύνδρομο σπάνιο αλλά σοβαρό, ο κίνδυνος για το οποίο πρέπει να είναι από τους λόγους που οι γονείς αποφασίζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με τους παιδιάτρους.
Η κ. Θεοδωρίδου, ερωτηθείσα χθες στην τακτική ενημέρωση για τα παιδιά που έχουν εκδηλώσει το σύνδρομο MIS-C, ανέφερε ότι στην Ελλάδα είναι περίπου 100. Ειδικότερα, 50 παιδιά το έχουν εκδηλώσει και είναι ακόμη 50 οι επιπλοκές των οποίων μπορούν να αποδοθούν σε MIS-C. Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι με την παραλλαγή «Ομικρον» οι συστάσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών διαφοροποιούνται και συστήνεται να κάνουν δύο δόσεις εμβολίου, ανεξάρτητα εάν έχουν νοσήσει.
Αλλαγές στην ΠΦΥ
Τις αλλαγές που αναμένονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προανήγγειλε ο κ. Πλεύρης στη συνέντευξή του στο ρ/σ Σκάι 100,3. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και η βασική αρχή του είναι ότι πλέον όλοι οι γιατροί είναι μέρος της πρωτοβάθμιας. Αρα, το μοντέλο με κλειστές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ σε συγκεκριμένους γιατρούς σταματάει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται σε ένα σύστημα ΠΦΥ και οικογενειακούς γιατρούς που θα έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ κατ’ άτομο, δηλαδή σε κάθε γιατρό θα αναλογούν συγκεκριμένοι πολίτες και ο γιατρός θα πληρώνεται ένα ποσό για κάθε ασθενή (τύπου capitation, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας). Εκτός από τους οικογενειακούς γιατρούς, το ίδιο θα γίνεται και για άλλες ειδικότητες, και σκοπός θα είναι ο κάθε πολίτης να έχει τον «προσωπικό» του γιατρό πριν πάει στο νοσοκομείο για ζήτημα υγείας που αντιμετωπίζεται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Σήμερα οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ προβλέπουν την αποζημίωση ανά πράξη, των οικογενειακών γιατρών ανανεώνονται διαρκώς, ενώ οι συμβάσεις των άλλων ιδιωτών γιατρών, μεταξύ των οποίων και των εργαστηριακών, είναι αορίστου χρόνου από το 2012.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr