Τη στιγμή που έχει «απλωθεί» πανευρωπαϊκός προβληματισμός σε σχέση με την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 ή 21L της «Ομικρον», γνωστή και ως «stealth», και χώρες όπως η Δανία και η Βρετανία την έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο», πηγές από τον ΕΟΔΥ τονίζουν ότι μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των λοιμώξεων «Ομικρον» παγκοσμίως προκαλείται από την υποομάδα ΒΑ.1, το στέλεχος δηλαδή που έχει προκαλέσει τεράστια πανδημικά κύματα, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες. Κατά συνέπεια, δεν συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών. Ωστόσο, η καταγραφή και μελέτη των δεδομένων και των χαρακτηριστικών της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L θα συνεχιστεί. Στην Ελλάδα, έως και χθες, είχαν εντοπιστεί και απομονωθεί δύο κρούσματα της ΒΑ.2, που αφορούν σε ταξιδιώτες.
Αντίθετα, τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της «Ομικρον» έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες, γεγονός που την κάνει κυρίαρχη. Ακόμη και χωρίς να είναι ακόμη γνωστά τα χαρακτηριστικά της υπο-παραλλαγής, οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και να ενημερώνονται για τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακή και ηλικιακή ομάδα, καθώς και να παραμείνουν σε εγρήγορση διενεργώντας διαγνωστικά τεστ.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 12.108 νέα κρούσματα κορονοϊού, από τα οποία τα 4.170 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 1.182 στη Θεσσαλονίκη. Ο δείκτης θετικότητας με βάση τα τεστ διαμορφώθηκε χθες στο 6,46%, ενώ για ακόμη μια ημέρα ο χειρότερος αριθμός είναι αυτός των θανάτων. Ειδικότερα, επιπλέον 84 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους σε ένα 24ωρο. Σε ανάλυσή τους καθηγητές του ΕΚΠΑ θέτουν το ερώτημα «θάνατοι από Covid ή με Covid», επισημαίνοντας ότι ενώ στα προηγούμενα κύματα υπήρχαν πολύ καλές ενδείξεις ότι άνθρωποι ακόμη και με συννοσηρότητες πέθαιναν από κορονοϊό, τα δεδομένα περιπλέκονται με την παραλλαγή «Ομικρον» και «είναι πιθανό αυτή τη στιγμή τα στατιστικά στοιχεία με αιτία θανάτου την Covid-19 να υπερεκτιμούν το πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν πραγματικά λόγω μόλυνσης με την παραλλαγή Oμικρον», όπως αναφέρουν.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΜΑΡΤΙΟ 2019 – ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2021
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Αύξηση χρήσης κοκαΐνης, αντικαταθλιπτικών
Δραματική αύξηση έως και 60% στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2021 διαπιστώνει μελέτη του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, η χρήση της κοκαΐνης παραμένει από το καλοκαίρι του 2020 σε υψηλό δεκαετίας, σημειώνει αύξηση γύρω στο 60% σε σχέση με το 2019 και αφορά περίπου το 2% του πληθυσμού της Αττικής.
«Οι αναλύσεις που κάνουμε στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια μάς έδειξαν ότι από τον Νοέμβριο του ’20 μέχρι τον Νοέμβριο του ’21 παρατηρήθηκε μία επιπλέον αύξηση στη χρήση των αγχολυτικών (κυρίως των βενζοδιαζεπινών, με την οξαζεπάμη να είναι η πρωταθλήτρια) της τάξης του 36%, σε σχέση με τον Μάρτιο του ’20. Αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν στο επόμενο διάστημα, το καλοκαίρι του ’21, και εμφανίστηκε ξανά η ίδια περίπου χρήση τον Νοέμβριο του ’21», ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι αυξημένη φαίνεται και η χρήση παρακεταμόλης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr