Ντάγκας: «Σταθερή η κατάσταση, αλλά υπάρχει νευρικότητα για την “Ο”»
Ενας από τους κορυφαίους καρδιολόγους στον κόσμο και διευθυντής καρδιαγγειακής καινοτομίας στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, ο Γιώργος Ντάγκας, που έχει γίνει δεκτός στο παρελθόν από τον Τζο Μπάιντεν και χειρούργησε πρόσφατα επιτυχώς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τονίζει ότι πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς συμβαίνει αυτήν την περίοδο στην ανθρωπότητα. «Προς το παρόν, η κατάσταση εδώ στη Νέα Υόρκη είναι σταθερή, αλλά η νέα μετάλλαξη προκαλεί νευρικότητα σε όλο τον κόσμο. Εχει ήδη γίνει κατανοητό από τις χώρες στις οποίες καταγράφουν μαζικά κρούσματα της μετάλλαξης ότι μεταδίδεται ευκολότερα, ωστόσο τα συμπτώματα είναι ηπιότερα για τους εμβολιασμένους. Συμβαίνει δηλαδή αυτό ακριβώς που είχε προβλέψει εδώ στις ΗΠΑ ο δόκτωρ Φάουτσι το 2020. Οτι μέσα σε μία τριετία οι μεταλλάξεις θα αυξήσουν τη μεταδοτικότητα και θα μειώσουν τη νοσηρότητα. Αρα, ήταν αναμενόμενη η “Ομικρον” και εξελίσσεται με τρόπο ώστε με το πέρασμα των χρόνων να προκαλεί η Covid-19 πιο ελαφρές μολύνσεις, όπως έχει συμβεί και με άλλους κορονοϊούς που σταδιακά εξασθένησαν. Πάντως, αναμένουμε στους μη εμβολιασμένους περισσότερα περιστατικά βαριάς νόσησης και πρέπει να σταθούμε σε αυτά ακριβώς τα ποσοστά, όχι να προσθέτουμε και τους ελαφρά νοσούντες που έχουν εμβολιαστεί για να δημιουργούμε εντυπώσεις με τους αριθμούς. Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα περάσουν την “Ομικρον” σαν απλό κρυολόγημα, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και κάποιες εξαιρέσεις».
«Τείχος ανοσίας»
Στη Νέα Υόρκη, τη μητρόπολη του κόσμου που ετοιμάζεται να υποδεχθεί την καινούργια χρονιά γονατισμένη από την πανδημία, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και ο κόσμος που ζει ακόμα εκεί -γιατί χιλιάδες κάτοικοι επέλεξαν να μετακομίσουν- προσπαθεί να επιστρέψει σε μια σχετική κανονικότητα. «Ο κόσμος στη Νέα Υόρκη δεν φοβάται ιδιαίτερα πλέον γιατί έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 85%. Αρα, υπάρχει ένα τείχος ανοσίας και όλοι προσέχουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή όπου αλλού υπάρχει συνωστισμός. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι το 2020 νοσηλεύαμε στο νοσοκομείο μας 800 ασθενείς και αυτήν την περίοδο έχουμε περίπου 50, ενώ έχουν ελαχιστοποιηθεί και οι θάνατοι», εξηγεί ο κ. Ντάγκας.
Για την κατάσταση στη χώρα μας σημειώνει ότι πολύς κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα. «Η Ελλάδα ξεκίνησε με “άριστα”, αλλά συνεχίζει κάτω από το “άριστα” και προσπαθεί πάλι να το φτάσει με την αύξηση των εμβολιασμών. Η συνειδητοποίηση της κατάστασης είναι απαραίτητη για την έξοδο από την πανδημία, που αναμένεται 2 με 3 χρόνια μετά τον μαζικό εμβολιασμό. Χρειάζεται να κάνει κάποιους κύκλους ο ιός για να εξασθενήσει και να γίνει πιο φιλικός με το ανθρώπινο είδος, ώστε κι αυτός να συνεχίσει να επιβιώνει», επισημαίνει ο διάσημος γιατρός.
Γεροτζιάφας: «Δεδομένο ότι έρχεται νέο κύμα μολύνσεων»
Καμπανάκι υψηλού κινδύνου κρούει την ίδια ώρα ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Ιατρικής στην Αιματολογική Σχολή της Σορβόννης και υπεύθυνος στο Τμήμα Θρομβώσεων του νοσοκομείου Tenon, ο οποίος εκτιμά ότι σύντομα η νέα μετάλλαξη θα οδηγήσει σε μαζικές εισαγωγές στα νοσοκομεία όλου του κόσμου.
«Αυτήν τη στιγμή στη Γαλλία η μετάλλαξη “Ομικρον” αφορά το 2% των επίσημων κρουσμάτων, είναι όμως βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα κυριαρχήσει, όπως σε όλες τις χώρες. Είναι δεδομένο ότι έρχεται νέο κύμα μολύνσεων, γι’ αυτό ετοιμαζόμαστε σε επίπεδο οργάνωσης του νοσοκομείου για νέο κύμα εισαγωγών με βάση δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι σίγουρα με την τρίτη δόση του εμβολίου η προστασία από σοβαρή νόσηση είναι πολύ σημαντική, ωστόσο από τη δεύτερη έχουμε μικρότερο βαθμό προστασίας που θα προσδιοριστεί σε επόμενες μελέτες. Ετσι, είμαστε σε επιφυλακή πέραν των μέτρων που αποφασίζονται, καθώς προωθείται έμμεσα η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με την 3η δόση για όποιον θέλει να έχει κοινωνική ζωή. Μπορεί να προσέχει ο κόσμος, αλλά εστίες υπερμετάδοσης προκύπτουν συνεχώς. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι ξεκινάμε στη βάση ότι η νόσηση με “Ομικρον” είναι πιο ήπια και είναι λάθος αυτή η προσέγγιση. Η νόσος δεν έχει αλλάξει, το πόσο θα πληγεί ένας άνθρωπος εξαρτάται από το ιικό φορτίο που θα δεχθεί και τα βιολογικά χαρακτηριστικά του ιού, που δεν αλλάζουν με τη νέα μετάλλαξη, καθώς και με τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, γι’ αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Με αυτά τα δύο δεδομένα θα πρέπει να γίνει η χάραξη της επιδημιολογικής πολιτικής λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ένα ποσοστό ασθενών παθαίνει θρόμβωση στο σπίτι και ένα ακόμα 20% με 30% την παθαίνει στο νοσοκομείο ενώ ακολουθεί αντιθρομβωτική αγωγή. Εξαρτάται από το πόσο θα συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια σοβαρή κατάσταση που θα διαρκέσει και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης μαζικά, ενώ παράλληλα να έχουμε γρήγορη ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Κίνδυνος
Ο γνωστός καθηγητής περιγράφει με αριθμούς τη σημερινή κατάσταση στη Γαλλία, που απειλεί, όπως λέει, να οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα περίθαλψης. «Εδώ, το 89% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί με τις 2 δόσεις, αλλά μπαίνουμε σε επιφυλακή, γιατί το υπόλοιπο 11% είναι 5 εκατ. άνθρωποι. Αν αυτοί αρχίσουν να νοσούν μαζικά μέσα σε έναν μήνα, το σύστημα Υγείας τινάζεται στον αέρα».
Παράλληλα ο κ. Γεροτζιάφας αναφέρεται στα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα, που σε ορισμένες περιοχές, όπως εξηγεί, θα μοιάζουν μηδενικά όταν η μετάλλαξη «Ομικρον» αρχίσει να κυριαρχεί. «Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι υποχρεωτικός μαζικός εμβολιασμός και άμεσα. Η κατάσταση θα γίνει κρίσιμη και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει πολιτική συναίνεση. Μπαίνουμε σε μια εντελώς καινούγρια φάση της πανδημίας και πρέπει να υπάρξει εγρήγορση με κύριο άξονα τον υποχρεωτικό μαζικό εμβολιασμό. Είναι ώρα οι συνάδελφοι στην Ελλάδα να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά».
Σονίδου:«Αναμένουμε επιδείνωση μετά τα Χριστούγεννα»
Η Κική Σονίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών στο Λονδίνο, που ήδη χορεύει στον ρυθμό της «Ομικρον», δίνει την εικόνα από το πολυϊατρείο στο οποίο εργάζεται. «Η πανδημία αυτήν την περίοδο στο Λονδίνο χτυπάει κόκκινο, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία από μέρα σε μέρα και η νέα μετάλλαξη αρχίζει να κυριαρχεί. Οι εμβολιασμένοι ασθενείς έχουν συνήθως ήπια συμπτώματα και παρότι εκτοξεύονται οι μολύνσεις δεν υπάρχει αντίστοιχο ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία, τουλάχιστον προς το παρόν, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει και ο αριθμός των θανάτων. Ωστόσο, αναμένουμε επιδείνωση της κατάστασης μετά τις γιορτές, καθώς θα ζήσουμε ένα άσχημο κύμα για κάποιο διάστημα».
Οσο για το πότε αναμένεται το πολυπόθητο φως στο τούνελ, και η κ. Σονίδου είναι επιφυλακτική. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια, είναι όμως δεδομένο ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, καθώς το κάπνισμα και η παχυσαρκία δεν βοηθούν όσους προσβάλλονται από τη νόσο. Το μόνο όπλο αυτήν τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός και είναι περίπου όπως ντυνόμαστε για να προστατευτούμε από το κρύο. Με την πρώτη δόση είναι σαν να βγαίνουμε με κοντομάνικο, με τη δεύτερη βάζουμε και πουλόβερ, με την τρίτη δόση έχουμε και μπουφάν. Αρα, μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουμε».
Χαρμπαλής:«Πολλαπλάσια κρούσματα, μειώθηκαν εισαγωγές, θάνατοι»
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Ζήσιμος Χαρμπαλής, παθολόγος σε Κέντρο Υγείας της Βαρκελώνης που εργάζεται και στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείου της πόλης. «Εδώ καταγράφονται πολλαπλάσια κρούσματα σε σχέση με πέρυσι, με μειωμένες όμως εισαγωγές και ακόμα λιγότερους θανάτους. Συγκεκριμένα, ενώ οι μολύνσεις έχουν τριπλασιαστεί, οι εισαγωγές είναι μειωμένες κατά 40%, οι διασωληνώσεις κατά 30%, ενώ οι θάνατοι είναι λιγότεροι κατά 75% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο», λέει ο Ελληνας γιατρός προσθέτοντας: «Είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη “Ομικρον”, αλλά πιο ήπια, καθώς στόχος του ιού δεν είναι να σκοτώνει τους ανθρώπους για να μπορεί να επιβιώνει. Πάντως, το βέβαιο είναι πως όποιος έχει εμβολιαστεί με τρεις δόσεις θα νοσήσει ελαφρά». Στην Καταλονία, όπως σημειώνει ο κ. Χαρμπαλής, οι Αρχές προχωρούν ήδη στη λήψη έκτακτων μέτρων με περιορισμούς στη διασκέδαση και την κυκλοφορία προκειμένου να αναχαιτίσουν τον νέο εφιάλτη που απλώνεται πάνω από τον πλανήτη.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Χριστούγεννα 2021: «Βρέχει» ακυρώσεις – Περίπου 6.300 πτήσεις ακυρώθηκαν σε δύο ημέρες
- Η γαλανόλευκη ψηλά – Οι αθλητές νίκησαν και τον κορονοϊό
- Κορονοϊός: Πρωτοχρονιά στη «σκιά» της Όμικρον – Πώς θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τη διασπορά
- Καιρός: Στους 18 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr