Η απόφαση για αυστηρούς ταξιδιωτικούς προορισμούς και υποχρέωση για PCR τεστ για όλους όσους μπαίνουν στην Ελλάδα βασίζεται στην έντονη ανησυχία των επιστημόνων για επικράτηση της ακόμη πιο μεταδοτικής παραλλαγής σε σχέση με τη Δέλτα, της Ομικρον. Ετσι, ενώ η χώρα μας έχει μπει σε μια “τροχιά” πτωτική, και χθες οι διασωληνωμένοι έπεσαν κάτω από τους 700, το μεταλλαγμένο στέλεχος Ομικρον φέρνει πιθανόν προ των πυλών και άλλα μέτρα, χωρίς να αποκλείεται μια ακόμη έξαρση της πανδημίας μετά τις γιορτές.
Η “απειλή” αφορά σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Αλλωστε, προειδοποίηση για δύσκολο χειμώνα με πιθανή αύξηση νοσηλειών και θανάτων στην Ευρώπη απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού πιθανώς θα κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο στις αρχές του 2022 βάσει των μαθηματικών μοντέλων, εκτοπίζοντας την έως τώρα κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.
Το ECDC επισημαίνει την ανάγκη “ισχυρής και επείγουσας” δράσης, αξιολογώντας την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ε.Ε. ως πολύ υψηλή.
Τονίζει, επίσης, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός για να περιοριστεί η άνοδος της Όμικρον, αλλά χρειάζονται μέτρα όπως η μείωση των επαφών, η αποφυγή μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών συγκεντρώσεων, η χρήση μάσκας, η τηλεργασία, το εκτεταμένο testing και η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η Ευρώπη θα δείξει το … δρόμο και στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως εάν η διασπορά λόγω της νέας παραλλαγής ξεφύγει – ήδη χώρες της Ευρώπης καταγράφουν πολλαπλά κρούσματα της Ομικρον και επιδημικές εξάρσεις εξαιτίας αυτής – και οι χώρες της Ευρώπης υιοθετήσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό και στην Ελλάδα, σε συνάρτηση πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ετσι, Ελληνες επιστήμονες δεν αποκλείουν περαιτέρω περιορισμούς το επόμενο διάστημα, πιθανώς μετά τις γιορτές, αναλόγως τις διαστάσεις που θα λάβει στη χώρα μας η Ομικρον.
Πάντως, ειδικοί που ασχολούνται με το γονιδίωμα του ιού τονίζουν ότι στη βιολογία δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις σε σχέση με το τι ακολουθεί από εδώ και στο εξής. “Δεν είναι φυσική, όπου υπάρχουν νομοτελειακοί νόμοι”, λένε χαρακτηριστικά. Με βάση αυτό, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ούτε την εκταση που θα …καταλάβει η Ομικρον ούτε την επίδραση που θα έχει σε νοσηλείες και διασωληνώσεις. Ενα πιθανό σενάριο είναι το “πάντρεμα” Ομικρον με Δέλτα. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται ένας ανασυνδυασμός στα κύτταρα και ένα κομμάτι της Δέλτα ενώνεται με κομμάτι της Ομικρον. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δε γίνεται να εκτιμηθεί η σοβαρότητα αυτής της “υπερμετάλλαξης” καθώς εξαρτάται ποια κομμάτια θα “κολλήσουν” με ποια.
Καθοριστική σημασία έχουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση να προσφέρει ένα παραπάνω επίπεδο ασφάλειας όσον αφορά στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Χθες, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 111.885 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 85.902 τρίτης δόσης. Πρώτης δόσης ήταν 10.871 εμβολιασμοί.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορονοϊός: Τα δέκα κρούσματα της «Όμικρον», τα νέα μέτρα και οι εμβολιασμοί
- Ο Καιρός σήμερα: Χιόνια, βροχές και κρύο – Πού θα χιονίσει στην Αττική
- Επικουρικές συντάξεις: Εντός 2 μηνών η απονομή τους λόγω θανάτου
- Big brother για ανασφάλιστα οχήματα – Πώς θα λειτουργούν οι εταιρίες My auto και Αudit car
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr