Εως και το πρωί της Κυριακής προγραμματίστηκαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο ραντεβού, ενώ κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, ημέρα που «άνοιξαν» περισσότερες από 60.000 θέσεις εμβολιασμού προκειμένου το σύστημα να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση.
Πολίτες όλων των ηλικιών από 18 ετών και πάνω που έχουν συμπληρώσει ένα τρίμηνο από τη δεύτερη δόση του εμβολίου έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τρίτης δόσης για να μείνουν προστατευμένοι, κυρίως έναντι σοβαρής νόσου και επιπλοκών από την Covid-19. Τις τελευταίες ημέρες… αναβιώνουν ημέρες άνοιξης με σχεδόν 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Ενδεικτικά, το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 97.770 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 15.408 πρώτης δόσης και οι 69.557 τρίτης δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα μας για το χειμώνα και με δεδομένη την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης, γνωμοδότησε θετικά για τη σύντμηση χορήγησης της τρίτης δόσης στους τρεις μήνες αντί για έξι μήνες που ήταν έως σήμερα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης (ΑΝΤ1), στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «θα μας απασχολήσει το θέμα της τρίτης δόσης. Δηλαδή, αν κάποια στιγμή θα πρέπει να πούμε ότι ο πλήρως εμβολιασμένος είναι αυτός που έχει κάνει και την ενισχυτική δόση».
Πρόσθεσε ότι μετά τις νέες συστάσεις, θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή και του πιστοποιητικού νόσησης και της διάρκειας ισχύος του. «Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ανακοινώσεις γιατί, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν και αρκετά τεχνικά θέματα. Διότι αν πούμε ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα πάει στο τρίμηνο, αυτομάτως θα πρέπει να δοθεί και ένας συγκεκριμένος χρόνος στους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στους 4-5 μήνες για να εμβολιαστούν. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα, αλλά τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις».
Παράλληλα με τον εμβολιασμό, σημαντικό «εργαλείο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο συχνός διαγνωστικός έλεγχος. Με το βλέμμα στα Χριστούγεννα και προκειμένου να εορταστούν με ασφάλεια, η Πολιτεία διαθέτει δωρεάν self tests σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη. Από σήμερα και έως τις 12/12/2021 όλοι οι ενήλικες πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα self test από τα φαρμακεία της χώρας. Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί το διάστημα 3/1/2022-7/1/2022.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η δωρεάν διάθεση self tests από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες. «Αν και το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, καλούνται όλοι οι πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 12/12, ώστε να περιορίσουμε το ιικό φορτίο και την κυκλοφορία του ιού εν όψει της εορταστικής περιόδου», αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.
Εκθεση που δημοσιεύτηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) του CDC στις ΗΠΑ εκφράζει φόβους για αναζωπύρωση της ιλαράς λόγω μικρότερης προσέλευσης για εμβολιασμό. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα σημεία της έκθεσης αυτής.
Πριν από την πανδημία Covid-19, οι παγκόσμιες ιατρικές προσπάθειες κατά της ιλαράς παρουσίασαν σημαντική πρόοδο, με την εκτιμώμενη κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς να αυξάνεται από 72% σε 84% κατά τη δεκαετία 2000 ως 2010 και να κορυφώνεται το 2019 στο 86%. Τις τελευταίες 2 δεκαετίες, αναφέρει η έκθεση, ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από την ιλαρά μειώθηκε από περίπου 1.000.000 το 2000 σε λιγότερους από 61.000 το 2020. Συνολικά, περισσότεροι από 30.000.000 θάνατοι αποφεύχθηκαν με τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Να σημειωθεί ότι απαιτείται κάλυψη τουλάχιστον 95% με 2 δόσεις εμβολίου για τη διασφάλιση και διατήρηση υψηλού επιπέδου ανοσίας του πληθυσμού κατά της ιλαράς.
Η κάλυψη με πρώτη δόση μειώθηκε στο 84% το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ μόλις το 70% των παιδιών έλαβε τη δεύτερη δόση. Συνολικά 62 χώρες είχαν τουλάχιστον 90% κάλυψη με την πρώτη δόση το 2019, που μειώθηκε σε 39 χώρες το 2020. Διαπιστώθηκε συνολικά ότι περισσότερα από 22.000.000 βρέφη έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου το 2020, δηλαδή 3.000.000 περισσότερα από το 2019.
«Συμπερασματικά, η πρόσφατη αύξηση στους χαμένους εμβολιασμούς κατά της ιλαράς είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 2 δεκαετιών, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση εστιών. Χρειάζεται άμεση δράση για να ενισχυθούν τα συστήματα επιτήρησης των λοιπών λοιμωδών ασθενειών και να καλυφθούν τα πιθανά κενά ανοσίας, προτού επιστρέψει η παγκόσμια κοινότητα σε προ-πανδημικά επίπεδα όσον αφορά τα ταξίδια και το εμπόριο», αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr