Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παράγοντες που θα κρίνουν περαιτέρω κινήσεις στη διαχείριση της πανδημίας είναι η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης -εάν δηλαδή αποδειχθεί τόσο μεταδοτική όσο η «Δέλτα»-, εάν διαφεύγει από τα εμβόλια ή συνεχίζουν να προστατεύουν και εάν προκαλεί βαριά λοίμωξη.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά τής μετάλλαξης. Θα δούμε εάν αρχίσει να κυριαρχεί. Μια ένδειξη για το εάν θα είναι πιο μολυσματική είναι εάν θα κυριαρχήσει σε περιοχές όπου κυριαρχεί η “Δέλτα”. Είναι κάτι που θέλει χρόνο. Θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.
Σύμφωνα με την ανάλυση των μέχρι τώρα στοιχείων στην οποία προχώρησαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), το νέο στέλεχος «Ομικρον» του SARS-CoV-2 εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς το δυναμικό μετάδοσης, επαναλοίμωξης, καθώς και διαφυγής τής προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια. «Σαφή δεδομένα σε σχέση με τα ανωτέρω θα είναι διαθέσιμα εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων», αναφέρουν.
ι καθηγητές εξηγούν ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη με το νέο στέλεχος οδηγεί σε πιο σοβαρή συμπτωματολογία. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία από τα δεδομένα αλληλούχισης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα κρούσματα της Νότιας Αφρικής, όπου φαίνεται ότι το νέο στέλεχος Β.1.1.529 επικρατεί του στελέχους «Δέλτα». Πρόσφατες συρροές κρουσμάτων Covid-19 σε περιοχές της Νότιας Αφρικής αποδίδονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο νέο στέλεχος «Ομικρον». «Λαμβάνοντας όλα τα ανωτέρω υπόψη, επιδημιολογικά μοντέλα εκτίμησης κινδύνου προβλέπουν ότι το στέλεχος “Ομικρον” έχει σαφές πλεονέκτημα ταχείας επικράτησης έναντι του στελέχους “Δέλτα”».
Με βάση όλα τα παραπάνω «κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας από τη σοβαρή νόσο Covid-19, καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης», τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, και προσθέτουν: «Επιπλέον, η αύξηση των εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των ανεπτυγμένων κρατών και των διεθνών οργανισμών. Η πλειονότητα των ειδικών σημειώνει ότι ακόμα και στην πιθανότητα επιβεβαίωσης των πλέον δυσμενών σεναρίων, δεν θα επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση της πανδημίας».
Για ήπια συμπτωματολογία έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο καθηγητής της LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Επικαλούμενος τοποθέτηση της προέδρου του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου στο πρακτορείο Sputnik έγραψε: «Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ισως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Αρα, ανησυχούμε σοβαρά; Οχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει».
Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε το νέο στέλεχος Β.1.1.529 «Ομικρον» και το χαρακτήρισε «στέλεχος ανησυχίας». Το νέο στέλεχος Β.1.1.529 εμφανίζει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό προφίλ 32 μεταλλάξεων στα γονίδια της πρωτεΐνης-ακίδας S που χρησιμοποιεί ο ιός προκειμένου να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι εταιρίες Pfizer, Moderna και Novavax έχουν ήδη ανακοινώσει ότι εργάζονται ταχύτατα ώστε να εξακριβώσουν αφενός την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έναντι στο νέο στέλεχος «Ομικρον» και αφετέρου να τα προσαρμόσουν κατάλληλα ώστε να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι του νέου στελέχους.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Οι διασωληνωμένοι
Στο μεταξύ, συγκράτηση των κρουσμάτων, αλλά μεγάλη αύξηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας καταγράφει η χώρα μας. Χθες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 647, ενώ 96 θάνατοι προστέθηκαν στον τραγικό απολογισμό. Ο τρέχων μήνας αναδεικνύεται ένας από τους πλέον φονικούς, έχοντας καταγράψει από την 1η Νοεμβρίου έως χθες 2.021 θανάτους.
Χθες, τα κρούσματα ανήλθαν σε 3.823, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 250.000 διαγνωστικούς ελέγχους, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται σε 1,54%.
Στα καλά νέα της πανδημίας είναι ο εμβολιαστικός ρυθμός που παραμένει σε υψηλό επίπεδο. «Χθες (σ.σ.: το Σάββατο) ξεπεράσαμε τον αριθμό των 7 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση και γύρω στα 6,4 εκατ. είναι οι πλήρως εμβολιασθέντες. Παράλληλα, γίνονται πολλοί εμβολιασμοί και της τρίτης δόσης κάθε ημέρα. Χθες, συνολικά έγιναν 90.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Φτάνουμε δηλαδή τις 100.000 την ημέρα, όπως ήταν τον Μάρτιο-Απρίλιο, που ήταν σε πλήρη εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η κινητικότητα που υπάρχει μας κάνει αισιόδοξους. Με την πρώτη δόση, αυτοί που έρχονται και εμβολιάζονται είναι περίπου 20.000 κάθε μέρα, αλλά και 60.000-70.000 που εμβολιάζονται με την αναμνηστική δόση. Αυτή τη στιγμή, το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr