Υπάρχει, ωστόσο, και το πιο αισιόδοξο σενάριο που βασίζεται σε στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας και αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για σταθεροποίηση του τέταρτου κύματος. Σε κάθε περίπτωση, τα άλματα της πανδημίας στους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων εδώ και δύο εβδομάδες θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επιβάρυνση το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία θα δοκιμάζονται όλο τον επόμενο, γιορτινό, μήνα.
Στοιχεία
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, το προβλεπτικό μοντέλο που «τρέχει» δείχνει να αυξάνεται η πανδημία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το σενάριο να ανακοινωθούν 10.000 κρούσματα ημερησίως ή και λίγο περισσότερα είναι αρκετά πιθανό. Οπως εξηγεί, η αύξηση που καταγράφηκε μεταξύ του τετραημέρου 8/11 έως 11/11 σε σχέση με το αντίστοιχο της περασμένης εβδομάδας (1/11 έως 4/11) αφορούσε σε περίπου 1.200 κρούσματα περισσότερα στον κυλιόμενο μέσο όρο. Ακόμη και εάν ο ρυθμός αύξησης επιβραδυνθεί, για παράδειγμα αυξηθούν κατά 500 το αντίστοιχο τετραήμερο της ερχόμενης εβδομάδας, δεν είναι δύσκολο να δούμε σε συγκεκριμένες ημέρες από 9.000 έως 11.000 κρούσματα. «Ηδη φτάσαμε μια ανάσα από τα 9.000, με περισσότερα από 8.600 μια ημέρα της εβδομάδας που πέρασε. Εύχομαι πως το ανώτερο που θα φτάσουμε να είναι κοντά στα 9.000 και όχι στα 11.000», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Ο κ. Τζανάκης σημειώνει ότι τα Χριστούγεννα είναι πολύ μακριά για να είναι δυνατή μια πρόβλεψη, ωστόσο, εκτιμάται ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου να φανεί κάμψη στα κρούσματα, ώστε μεταγενέστερα να αρχίσουν να αποσυμφορούνται και τα νοσοκομεία.
Τρεις κατηγορίες
Ο ίδιος κατηγοριοποιεί τα κρούσματα σε τρεις πληθυσμούς: Ενα 25% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, που είναι σπάνιο να… απασχολήσουν το ΕΣΥ. Το 40% των ανεμβολίαστων είναι από 0 έως 35 ετών, ηλικίες που συνήθως -χωρίς να είναι ο κανόνας- νοσούν σε κατ’ οίκον απομόνωση. Το κρίσιμο γκρουπ είναι το τρίτο, των ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών, που αποτελούν ένα 35% των κρουσμάτων (2.500 άτομα στα περίπου 7.000 κρούσματα των τελευταίων ημερών). Είναι τα άτομα που βρίσκονται στα νοσοκομεία και τις Εντατικές και που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού. «Οσο αυτοί οι 2.500 μειώνονται είτε επειδή νοσούν είτε επειδή εμβολιάζονται, θα πέφτει και η πίεση στο ΕΣΥ», αναφέρει ο κ. Τζανάκης.
Εκφράζει δε την άποψη ότι ένα ισχυρό μέτρο να μπει… φρένο στην αυξητική τάση είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ατόμων άνω των 60 ετών. «Σε περιοχές όπου υπάρχει ακόμη και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αλλά υψηλή σε αυτόν τον πληθυσμό δεν έχουμε νοσηλείες και θανάτους. Είναι κάτι που το βλέπουμε και στην Κρήτη», αναφέρει. Πρόκειται για κάτι για το οποίο επέστησε την προσοχή και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση για την Covid-19 την Πέμπτη.
«Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την εικόνα που εμφανίζουν οι περιοχές, όπως είναι το Ρέθυμνο και η Δυτική Αττική, όπου, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας, είναι μη ικανοποιητική και έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων, δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνησιμότητας. Αυτό εξηγείται γιατί στις περιοχές αυτές η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Σκληροί δείκτες
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ακόμη και εάν τα κρούσματα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου, όλος ο μήνας θα βρίσκεται υπό δύσκολη ισορροπία, καθώς το ΕΣΥ θα δέχεται τους… κραδασμούς από την τεράστια έξαρση του τέταρτου κύματος. Είναι γνωστό ότι οι σκληροί δείκτες, δηλαδή νοσηλείες, διασωληνώσεις και θάνατοι, ακολουθούν τα κρούσματα κατά περίπου δύο εβδομάδες. Ετσι, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, δεν αποκλείεται μετά τις 15 Δεκεμβρίου οι θάνατοι να αγγίξουν τους 100 ημερησίως, ακόμη και να τους ξεπεράσουν λίγο. Επιπλέον, ο ίδιος εκτιμά, με βάση το προβλεπτικό του μοντέλο, ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τους 900 στα μέσα Δεκεμβρίου.
Μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας
Η εβδομάδα που πέρασε έως και την Πέμπτη, πάντως, έδωσε μια νότα αισιοδοξίας στους ειδικούς, καθώς, με βάση τα ποσοστά θετικότητας από το σύνολο των εργαστηριακών ελέγχων, φάνηκε μια σταθεροποίηση. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, «είναι ένα εξαιρετικά πρώιμο συμπέρασμα και πολύ επίφοβο, καθώς απαιτούνται λίγες ημέρες για να επιβεβαιωθεί». Ο ίδιος σημειώνει ότι «η επιδημιολογική πορεία είναι πολύ εύθραυστη και μπορεί να κάνει… μπαμ ανά πάσα στιγμή». Αντίστοιχα, η κ. Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Πέμπτης, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι, εάν όλοι προσέξουν πολύ και τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους, «μπορεί να δούμε μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες».
Κοινή παραδοχή όλων των επιστημόνων είναι πως η πανδημία παραμένει απρόβλεπτη και δύο είναι οι παράγοντες που θα την κρατήσουν υπό έλεγχο. Ο πρώτος είναι η τήρηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και ο δεύτερος ο συνεχής εμβολιασμός. «Εάν διατηρήσουμε τα ίδια μέτρα, την ίδια συμπεριφορά και λίγο λίγο εμβολιαζόμαστε, χωρίς να καταστρατηγήσουμε όλους τους κανόνες την περίοδο των Χριστουγέννων, θα συνεχίσουμε μετά τις γιορτές με μια αποκλιμακωτική πορεία γιατί ο βαθμός ανοσίας θα είναι σημαντικός. Οχι τείχος, καθώς πλέον χρειάζεται ένα 90% και παραπάνω, αλλά θα υπάρχει επίπεδο ανοσίας», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.
Νέα εβδομάδα με επιτάξεις
Με ορίζοντα διμήνου και ελπίζοντας ότι δεν θα απαιτηθεί για περισσότερο χρόνο, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει τα φύλλα επιστράτευσης για περισσότερους από 100 γιατρούς που χρειάζονται, ώστε να ενισχυθούν βασικά τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Η προθεσμία να βρεθούν οικειοθελώς πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί λήγει και, όπως έχει επισημανθεί από επίσημα κυβερνητικά χείλη, από αύριο θα ξεκινήσει η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών. Η διαδικασία έχει ξαναγίνει τον περασμένο Μάρτιο για τα νοσοκομεία της Αττικής.
Η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα είναι το βασικό μέτρο για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος στα νοσοκομεία. Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν παραχωρήσει ήδη 370 κλίνες στη Θεσσαλία, που είναι 225 Covid, 125 non Covid και 20 post Covid, και άλλες 350 κλίνες (200 Covid και 150 non Covid) στη Θεσσαλονίκη.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr