Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και θα ισχύσουν για το φθινόπωρο και το χειμώνα, βάζουν σε… lockdown τους ανεμβολίαστους, με σκοπό να κινητοποιηθούν και να εμβολιαστούν αλλά και να μην κινδυνεύσει το σύνολο του πληθυσμού με περιοριστικά μέτρα. Η χώρα μας έχει ακόμη δρόμο να αυξήσει τη συμμετοχή στον εμβολιασμό και χρειάζεται επιπλέον ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ώστε να φτάσει ποσοστά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Οι ανεμβολίαστοι από τις 13 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Μαρτίου 2022 θα απαγορεύεται να πιούν καφέ, να φάνε έξω, να διασκεδάσουν αφού σε όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να εισέρχονται μόνο πλήρως εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίων έξι μηνών. Το ίδιο θα ισχύει και για τα γήπεδα, ενώ τα μέτρα διαφοροποιούνται όσον αφορά σε κλειστά θέατρα, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Σε αυτούς τους χώρους, εκτός από εμβολιασμένους και αναρρώσαντες, θα γίνονται δεκτοί και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.
Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test 48 ωρών θα λειτουργούν και τα κλειστά γυμναστήρια. Οι ιδιοκτήτες τους νομιμοποιούνται να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Ολοι οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, εκτός από εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, εργαζομένους σε εστίαση, τουρισμό, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές που είναι υποχρεωμένοι σε δύο rapid tests εβδομαδιαίως.
Τα τεστ θα διενεργούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, με το κόστος να μειώνεται στα 10 ευρώ. Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται στις δημόσιες δομές για να κάνουν δωρεάν τεστ πριν ταξιδέψουν ή για την προσέλευσή τους στην εργασία, στο πανεπιστήμιο ή αλλού. Αυτό αναμένεται να ισχύσει και για τις δωρεάν δειγματοληψίες που πραγματοποιούν καθημερινά κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κεντρικά σημεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνάθροιση.
Το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις είναι ότι τα μέτρα πρέπει να ελέγχονται εύκολα, ώστε να τηρούνται. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα για όσους επιλέγουν να εμβολιαστούν και ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα πληρώσουν το οικονομικό και υγειονομικό κόστος των ανεμβολίαστων.
«Δεν είναι τιμωρητικά»
«Αυτά τα μέτρα δεν έχουν ούτε πατερναλιστικό ούτε φυσικά τιμωρητικό χαρακτήρα. Είναι, όμως, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε ως υπεύθυνη Πολιτεία. Είναι υποχρέωσή μας προς όλους αυτούς που έχασαν τη μάχη πριν προλάβουν το εμβόλιο. Είναι υποχρέωσή μας προς τα εκατομμύρια των πολιτών που πέρασαν 18 μήνες πανδημίας, προσέχοντας τον εαυτό τους και τους άλλους συμπολίτες τους. Που ξενύχτησαν για εβδομάδες στα νοσοκομεία, περιθάλποντας ασθενείς. Που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, που έχασαν τις δουλειές τους σε αυτή την τεράστια πανδημία, που εργάστηκαν από απόσταση, που φοίτησαν από απόσταση. Αυτούς που πήγαν να εμβολιαστούν και να χτίσουν τείχος ανοσίας, να προστατευθούν και να προστατεύσουν. Και αυτή την υποχρέωση θα την τηρήσουμε», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Σημειώνεται ότι η απόφαση να μην υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν rapid test για προσέλευση σε εργασία και κλειστούς χώρους όπου επιτρέπεται ελήφθη προκειμένου να μην επωμιστούν το κόστος και οι εμβολιασμένοι. Εάν κάποιος κάνει ένα τεστ σε μία δημόσια δομή το κόστος επιβαρύνει το Δημόσιο, συνεπώς τους φορολογουμένους, ανάμεσά τους και όσους έχουν εμβολιαστεί. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το εμβόλιο είναι δωρεάν, επομένως όποιος δεν θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα θα επωμιστεί ο ίδιος το κόστος του τεστ.
Νοσοκομεία για όλα τα περιστατικά
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι τα νοσοκομεία δεν θα τεθούν ξανά σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά από Covid. «Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο θα ήταν και άδικο και ανήθικο απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και νοσούν και από άλλες ασθένειες και βέβαια έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη».
Τα στοιχεία από τις νοσηλείες δείχνουν πώς η Covid-19 έχει μετατραπεί σε πανδημία ανεμβολίαστων. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Δευτέρας 23 Αυγούστου, το 91,22%, περισσότεροι από εννέα στους δέκα, διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. Οι πιθανότητες να διασωληνωθεί κάποιος που είναι εμβολιασμένος και νοσήσει είναι 13 φορές λιγότερες. Αυτό σημαίνει ότι εάν όλοι οι πολίτες ήταν εμβολιασμένοι οι διασωληνωμένοι θα ανέρχονταν σε 50 ασθενείς.
Δισεκατομμύρια
Στους φόβους και την ανασφάλεια πολιτών απέναντι στο εμβόλιο έδωσε απαντήσεις η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. «Στην ερώτηση την οποία μπορεί να κάνουν πολλοί συμπολίτες μας “πώς εγώ μπορώ να γνωρίζω ότι μετά από κάποια χρόνια δεν θα έχω παρενέργειες από το εμβόλιο;”, με κατανόηση θα ήθελα να απαντήσω στις ανησυχίες όλων όσoι δεν οφείλουν να γνωρίζουν ιατρική ότι θα τους ζητήσω να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς και να επικαλεστώ τα επίσημα επιστημονικά δεδομένα.
Είμαστε ήδη έναν και λίγο παραπάνω χρόνο μετά τους πρώτους εμβολιασμούς. Εχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια συμπολίτες μας σε όλο τον κόσμο. Και το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων είναι πάρα πολύ ισχυρό», τόνισε και πρόσθεσε τον μεγάλο κίνδυνο που έχει όποιος νοσήσει -ακόμη και ήπια- από το σύνδρομο Post ή Long Covid, δηλαδή μακροχρόνια προβλήματα που «αφήνει» ο κορονοϊός.
«Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο έχουμε πάνω από 18.000.000 συνανθρώπους μας, οι οποίοι πάσχουν από ένα πολύ δυσάρεστο και πολύ επιβαρυντικό για την υγεία τους σύστημα το Post Covid Syndrome. Και αυτοί οι άνθρωποι επίσης χρειάζονται περίθαλψη στα νοσοκομεία τα οποία πιέζονται από τους ασθενείς που έχουν κολλήσει με Covid».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter