«Για κάθε δύο θανάτους από Covid-19 σε όλο τον κόσμο, ένα παιδί μένει πίσω για να αντιμετωπίσει την απώλεια ενός γονέα ή κηδεμόνα», δήλωσε η δρ Σούζαν Χίλις, του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), επικεφαλής της μελέτης. Συνολικά 1.562.000 παιδιά βίωσαν το θάνατο συγγενικού προσώπου ή του ανθρώπου που τα φρόντιζε, αποτελώντας «παράπλευρη απώλεια» των τριών εκατομμυρίων θανάτων λόγω Covid-19 που καταγράφηκαν ως τις 30 Απριλίου 2021.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως η αντίδραση του δημόσιου συστήματος υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα λοκντάουν και το κλείσιμο των σχολείων μείωσαν σημαντικά την ικανότητα των συστημάτων και των υπηρεσιών προστασίας των παιδιών να παρέχουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις και υποστήριξη για την ασφάλειά τους. Σε φτωχότερες χώρες αρκετές φορές είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ακόμη κι αν ένα παιδί έχει μείνει ορφανό.
Η ερευνητική ομάδα εκτίμησε τον αριθμό των ορφανών χρησιμοποιώντας μεθόδους παρόμοιες με αυτές που αξιοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ο αριθμός των παιδιών που έμειναν ορφανά λόγω HIV/AIDS.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσημα στοιχεία για τους θανάτους από Covid-19 σε 21 χώρες, που αντιστοιχούν στο 77% του παγκόσμιου αριθμού νεκρών. Ο πραγματικός αριθμός των ορφανών είναι πιθανότητα μεγαλύτερος, καθώς τα δεδομένα εκτιμάται ότι δεν είναι πλήρη.
Απόλυτη προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η λήψη μέτρων για τη φροντίδα των παιδιών, που αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως αυξημένο κίνδυνο ψυχικών νοσημάτων, φτώχειας και φυσικής, συναισθηματικής ή σεξουαλικής βίας. Αντιμετωπίζουν, επίσης, αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία και χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης ή ο καρκίνος.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία παιδιών που έχασαν γονείς/κηδεμόνες είναι το Περού, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κολομβία, το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Σχεδόν σε όλα τα κράτη οι θάνατοι ανδρών από κορονοϊό είναι περισσότεροι από τους θανάτους γυναικών, κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά που έχασαν τον πατέρα τους είναι έως και πενταπλάσια από όσα έχασαν τη μητέρα τους.
Γενικά, ο SARS-Cov-2 δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση στα παιδιά και οι ειδικοί εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί από τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Η πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από κορονοϊό εμφανίζουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα. Ομως, η μετάλλαξη «Δέλτα» φαίνεται πως έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς, σύμφωνα με τους υγειονομικούς στις ΗΠΑ, όλο και περισσότεροι ανήλικοι μολύνονται.
Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου καταγράφηκαν 72.000 κρούσματα στις ΗΠΑ σε παιδιά και εφήβους, αριθμός πενταπλάσιος σε σχέση με το τέλος Ιουνίου. Οι παιδίατροι σημειώνουν πως υπάρχει αύξηση των παιδιών που βιώνουν «μακρά Covid» (συμπτώματα που διαρκούν μήνες μετά την ασθένεια). Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η αυξητική τάση είναι ξεκάθαρη.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Επταήμερο λοκντάουν στην Καμπέρα για ένα… κρούσμα
Υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Ωκεανίας, λόγω του νέου κύματος έξαρσης κρουσμάτων και της ενδεχόμενης απειλής να εξαπλωθεί η μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα.
H πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, ανακοίνωσε πως τα σύνορα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά ως το τέλος του 2021, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική για να μείνει μακριά ο SARS-Cov-2 και να είναι ανοιχτή η οικονομία. Από την επόμενη χρονιά θα εξεταστεί μοντέλο ταξιδιών χωρίς καραντίνα, ξεκαθαρίζοντας πως η προτεραιότητα είναι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός ως το τέλος του χρόνου. Η Νέα Ζηλανδία έχει ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα αντιμετώπισης της πανδημίας στον κόσμο, καταγράφοντας μόλις 26 θανάτους.
Την ίδια ώρα, στη γειτονική Αυστραλία, οι Αρχές επέβαλαν χθες επταήμερο λοκντάουν στην πρωτεύουσα Καμπέρα μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος κορονοϊού. Οι περίπου 400.000 κάτοικοι της πόλης θα πρέπει να απομονωθούν – για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Αυτή την περίοδο ζουν υπό καθεστώς λοκντάουν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Αυστραλοί που κατοικούν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας: στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ. Οι Αρχές ελπίζουν με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, αν και προς το παρόν δεν διαφαίνεται πρόοδος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter