Η χώρα θα προχωρήσει με αυτό τον… ρυθμό έως και τον Δεκαπενταύγουστο. Οι μετακινήσεις του εσωτερικού τουρισμού και η χαλαρότητα που συνδέεται με τον εορτασμό του, όμως, είναι ο μεγάλος αστερίσκος για ειδικούς και κυβέρνηση καθώς η χώρα ενδέχεται να κινδυνεύσει με νέες επιδημικές εξάρσεις. Ισχυρό «τείχος» στην απειλή του Δεκαπενταύγουστου μπορούν να υψώσουν οι εμβολιασμοί εφόσον συνεχιστούν και αυξηθούν σε αριθμό.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, «μάλλον πάμε προς ένα σενάριο με κινητό μέσο όρο 3.500 κρούσματα και μια πολύ αργή αυξητική τάση».
Σταθεροποίηση στα κρούσματα
Τα σημάδια σταθεροποίησης των κρουσμάτων έχουν αρχίσει να φαίνονται εδώ και δύο εβδομάδες και την τελευταία εβδομάδα έγιναν πιο ευκρινή. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ανακόπηκε η επιθετική αύξηση του επιδημικού κύματος που από τις 29 Ιουνίου πήρε… φόρα και έκανε πολλούς ειδικούς να προβαίνουν σε «μαύρες» προβλέψεις για τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.
«Το κακό σενάριο περιλάμβανε 4.500 κρούσματα στον κινητό μέσο όρο. Εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα αυτή αλλά είναι πολύ χαμηλότερη ενώ έτσι όπως ξεκίνησε η έξαρση θεωρούνταν ότι θα επικρατήσει. Τα μοντέλα όμως τώρα δείχνουν ότι θα υπερισχύσει η καλή πιθανότητα», εξηγεί ο κ. Τζανάκης για να προσθέσει ότι η πορεία των έως 3.500 κρουσμάτων σε μέσο όρο θα συνεχίσει και μέσα στον Δεκαπενταύγουστο καθώς και λίγο αργότερα. «Η επιπέδωση θα αρχίσει προς το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, θα συνεχίσει και τον Σεπτέμβριο και ελπίζουμε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα βλέπουμε αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων», επισημαίνει ο κ. Τζανάκης στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Η παραπάνω πρόβλεψη, βέβαια, είναι αρκετά πιθανό να ανατραπεί από τον Δεκαπενταύγουστο, που αποτελεί τον επόμενο «σκόπελο» για τους ειδικούς, με την ευχή να ξεπεραστεί. Οι εσωτερικές μετακινήσεις, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο είναι η περίοδος διακοπών των περισσότερων Ελλήνων, οι θρησκευτικές εορτές και άλλες μαζικές εκδηλώσεις αποτελούν «αγκάθια» για την πορεία του επιδημικού κύματος. «Είναι μυστήριο τι αντίδραση θα βγάλει η επιδημία στον Δεκαπενταύγουστο», επισημαίνει ο κ. Τζανάκης.
Ο ίδιος προσθέτει αυτό που είναι γνωστό πλέον, ότι βλαπτικοί παράγοντες της πανδημίας είναι η αύξηση των κοινωνικών επαφών, η απελευθέρωση των δραστηριοτήτων, οι απροφύλαχτες και αλόγιστες κοινωνικές επαφές, πολλές εκ των οποίων εκτός ορίων, όπως τα κορονοπάρτι, οι εκδηλώσεις χωρίς φραγμούς. Ετσι, ενώ η επιστημονική κοινότητα είναι μεν συγκρατημένα αισιόδοξη, παραμένει και επιφυλακτική για το στοίχημα του Αυγούστου και της κορύφωσης των μετακινήσεων προς νησιά και χωριά.
Δείκτης θετικότητας
Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται στα 2.574 κρούσματα ανά ημέρα. Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές Υγείας παρέμεινε σταθερός την εβδομάδα που πέρασε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αναφορικά με τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου, ο δείκτης θετικότητας ανήλθε σε 3,26% στην επικράτεια, ωστόσο σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, κυρίως νησιά που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής έξαρσης, είναι σημαντικά υψηλότερος. Ενδεικτικά, για το διάστημα από 19 έως 25 Ιουλίου, η θετικότητα έγραψε 5,5% στην Πάρο, 4,27% στη Μύκονο, 4,2% στην Τήνο, 3,76% στο Ρέθυμνο και 3,4% στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, που προέρχεται κυρίως από τη θετικότητα στο νησί της Ιου.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει κρίσιμη και μια… ανάσα πριν από τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεις -τουλάχιστον έως την Παρασκευή το βράδυ- σε οκτώ δημοφιλή νησιά. Μύκονος και Ιος είναι προ των πυλών για μίνι lockdown, ενώ έντονη ανησυχία επικρατεί για την έκρηξη των κρουσμάτων σε Τήνο, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο.
Η επιβάρυνση του ΕΣΥ είναι άγνωστο σε τι σημείο θα φτάσει, θεωρείται πάντως ότι με τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα και τις προβλέψεις του καλού σεναρίου «τα πράγματα θα κινηθούν διαχειρίσιμα», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός στους εξαιρετικά κρίσιμους δείκτες νοσηλειών-διασωληνώσεων-θανάτων δείχνει ότι κάνει την ουσιαστική διαφορά.
Τα συγκριτικά στατιστικά για δύο παρόμοιες περιόδους κυκλοφορίας του ιού στη χώρα μας αποδεικνύουν το όφελος του εμβολιασμού. Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τελευταία ενημέρωση για την Covid-19, η χώρα μας κατέγραφε ένα μέσο κυλιόμενο όρο επταημέρου στο επίπεδο των 2.500 κρουσμάτων ανά ημέρα, όπως και σήμερα. Με ένα συγκρίσιμο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, η Ελλάδα είχε κατά μέσο όρο 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα.
Σήμερα, με το περίπου 62% του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, με παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα και ενώ η διασπορά της μετάλλαξης Δ είναι σημαντική, καταγράφονται 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότεροι νοσηλευόμενοι, 85% λιγότεροι διασωληνωμένοι και 90% λιγότεροι θάνατοι σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.
Μόλις το 0,17% των πλήρως εμβολιασμένων έχει μολυνθεί
Η θετική επίδραση του εμβολιασμού είναι ολοφάνερη από τα δεδομένα νόσησης για το σύνολο των εμβολιασθέντων. Ειδικότερα, σε πέντε εκατομμύρια πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα μας, μόλις το 0,17% έχει μολυνθεί με την Covid-19. Η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος ενώ έχει προστατευτεί με το εμβόλιο είναι υπαρκτή, εξαιρετικά μικρότερη σε σχέση με το εάν ήταν ανεμβολίαστος. Στατιστικά, όμως, θα κολλήσουν και πλήρως εμβολιασμένοι τον ιό. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο ώστε να προσέλθει κάποιος στο εμβολιαστικό κέντρο, είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από βαριά νόσηση, επιπλοκές και θάνατο. Η αναντικατάστατη «λειτουργία» του εμβολιασμού, όπως την εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στην τελευταία ενημέρωση, είναι ότι «σπάει» την πιθανότητα ο ιός να περάσει από το ανώτερο επιθήλιο στον πνεύμονα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ελληνικά νοσοκομεία το 99% που νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν διασωλήνωση αφορούσε σε άτομα είτε ανεμβολίαστα είτε μερικώς εμβολιασμένα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter