Η συχνή απορία των περισσότερων εμβολιασμένων πολιτών σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να νοσήσουν με την Covid-19 λύνεται από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, και τον γνωστό επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, την ώρα που η Ελλάδα κατέκτησε ακόμη ένα «ρεκόρ», των πέντε εκατομμυρίων εμβολιασμών, και συνεχίζει προς την ανοσοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.
Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ επισημαίνουν σε χθεσινή τους ενημέρωση ότι κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία σε όλους τους ανθρώπους.
Η απάντηση
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αφενός δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να κτίσουν ανοσολογική απάντηση με την ίδια αποτελεσματικότητα, αφετέρου η όποια ανοσολογική απάντηση είναι πεπερασμένη στην ισχύ της. «Οπως ένας στρατός μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό εισβολέων σε μία χρονική στιγμή, με τον ίδιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό ιών σε μία χρονική στιγμή. Σε κάθε περίπτωση όμως η πιθανότητα να είναι επιτυχής η εισβολή του ιού μπορεί να μην μηδενίζεται, αλλά μειώνεται δραματικά με τον εμβολιασμό», εξηγούν οι κ.κ. Δημόπουλος και Μαγιορκίνης αναλύοντας πόσο μειώνονται οι πιθανότητες αυτές με τα τρέχοντα εμβόλια για τον SARS-CoV-2.
Ειδικότερα, η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος μετά από έκθεση στον ιό 14 ημέρες αφού έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι μέχρι τρεις φορές μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη πιθανότητα στην περίπτωση που δεν είχε εμβολιασθεί. Στη συνέχεια, αφού μολυνθεί ένας εμβολιασμένος, η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μειωμένη κατά οκτώ φορές συγκριτικά με το εάν δεν είχε εμβολιασθεί. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται για τον εμβολιασμένο σε μία εξαιρετικά μικρότερη πιθανότητα να καταλήξει στο νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή να πεθάνει εξαιτίας της λοίμωξης με τον ιό.
Τον τελευταίο καιρό ακούγονται συχνά άνθρωποι που έχουν εμβολιασθεί αλλά έχουν κολλήσει τον ιό. Χαρακτηριστικό και πολύ πρόσφατο παράδειγμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης. Μήπως αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια έχουν χάσει την ισχύ τους έναντι των νέων στελεχών ή ότι τα εμβόλια δεν προσφέρουν προστασία;
«Δεν μηδενίζουν»
Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ τονίζουν ότι τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος αλλά δεν τη μηδενίζουν. «Ετσι λοιπόν σε έναν πληθυσμό που έχει εμβολιασθεί το 70% πλήρως και με δεδομένο ότι μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης τρεις φορές ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, αναμένουμε φυσιολογικά το 40% των διαγνώσεων να αφορά εμβολιασμένους και το 60% να αφορά μη εμβολιασμένους».
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Επισημαίνουν δε ότι εάν δεν είχε γίνει εμβολιασμός, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερος (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό όταν κολλήσουν και άρα ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ υψηλότερος αν δεν είχε γίνει ο εμβολιασμός). «Πρόκειται λοιπόν για μία δραματική μείωση κατ’ αρχάς στον αριθμό των κρουσμάτων. Επιπλέον, αυτό το 40% των εμβολιασμένων που έχουν μολυνθεί έχουν ωστόσο σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να κάνουν βαριά νόσο, συνεπώς πολύ λίγοι από αυτούς θα οδηγηθούν σε νοσοκομεία, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή και θα καταλήξουν”.
Η χώρα μας ξεπέρασε χθες τα πέντε εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, με την επιχείρηση «Ελευθερία» να προχωρά, αν και σε… θερινούς ρυθμούς, με μικρότερη προσέλευση για πρώτες δόσεις. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, γνωστοποίησε μέσω τουίτερ ότι χθες αναμενόταν να σπάσει η χώρα το «φράγμα» των πέντε εκατομμυρίων εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις πολιτών και έγραψε «Συνεχίζουμε».
Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, δεν έχουν υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Διευκρινίσεις για τη διανομή των self tests για τους ανεμβολίαστους πολίτες για τον Αύγουστο έδωσε το υπουργείο Υγείας. Προβλέπεται η διάθεση τεσσάρων τεστ από τα φαρμακεία όλης της χώρας από αύριο Πέμπτη 29/7/2021 έως και την Τρίτη 10/8/2021.
Δικαιούχοι είναι:
– Ολα τα άτομα ηλικίας 5 έως 17 ετών εφόσον οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα).
– Ολα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.
– Ολοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δύο ελέγχους (τεστ) κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης. Ο πρώτος έλεγχος είναι αυτοδιαγνωστικός (self test), διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας. Ο δεύτερος έλεγχος (τεστ) είναι ταχύς αντιγονικός (rapid test), πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας. Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ, θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter