Εως τις 16 Αυγούστου εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και δομές φροντίδας ΑμεΑ και έως την 1η Σεπτεμβρίου όλο το υγειονομικό προσωπικό δημόσιων και ιδιωτικών δομών Υγείας υποχρεούνται να έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου ή το μονοσοδικό εμβόλιο. Σε διαφορετική περίπτωση τίθενται σε αναστολή εργασίας και θα αναπληρώνονται από εμβολιασμένους με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας.
Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.
Σε πρώτη φάση
Οι κατηγορίες των εργαζομένων που παίρνουν τη… σκυτάλη από την ΕΜΑΚ -υπενθυμίζεται ότι 54 μέλη της τέθηκαν εκτός υπηρεσίας- είναι σε πρώτη φάση όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Πιο συγκεκριμένα:
- Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης.
- Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
- Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
- Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων.
- Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας.
- Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων.
- Οικοτροφεία.
- Ειδικά ιδρύματα.
- Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
- Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας.
- Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ).
- Το προσωπικό που φιλοξενείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Σε δεύτερη φάση, επίσης για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας, η υποχρεωτικότητα επιβάλλεται σε όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).
Το προσωπικό των κοινωνικών δομών πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου. Το προσωπικό των μονάδων υγείας πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Από τις διατάξεις της υποχρεωτικότητας εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Οι λόγοι υγείας βασίζονται σε ειδική λίστα εξαιρέσεων που προσδιορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς.
Χωρίς αποδοχές, ασφάλεια
Για τους αρνητές υπαλλήλους που θα επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας, χωρίς να καταβάλλονται αποδοχές ούτε θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη. Με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται, ενώ τα μέτρα εφαρμόζονται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Σημειώνεται ότι δεν θεσπίζεται χρονική διάρκεια στην αναστολή ούτε τίθεται ζήτημα απολύσεων.
Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, πρόστιμο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Τάση αναστροφής
Σύμφωνα με εκτιμήσεις και όσον αφορά στους υπαλλήλους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οι μισοί από όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί φαίνεται να πείθονται από τις διατάξεις περί υποχρεωτικότητας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, τις προηγούμενες ημέρες, στις δημόσιες δομές φροντίδας ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%, ενώ στις ιδιωτικές το 65% των υπαλλήλων.
Οι ιδιοκτήτες των μονάδων ευελπιστούν ότι θα μεταπειστούν στο σύνολό τους οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι έως τις 16 Αυγούστου, καθώς ανακύπτει ζήτημα πρακτικό και θεωρούν ότι θα είναι αρκετά δύσκολη η αναπλήρωση του προσωπικού που θα επιλέξει τελικά να μην εμβολιαστεί.
Νέα διαδήλωση
Στο μεταξύ, και ενώ ανακοινώνονται καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα, αρνητές των εμβολίων που αντιδρούν σε όσα συστήνουν οι επιστήμονες… πήραν ξανά τους δρόμους χθες. Περίπου 4.000 άτομα, χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρούνται αποστάσεις, συνωστίστηκαν στην πλατεία Συντάγματος, μία εβδομάδα μετά τη συγκέντρωση των αρνητών σε Σύνταγμα και Ομόνοια. Τα πανό έγραφαν «Οχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό» και ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν άτομα με σταυρούς και εκκλησιαστικές εικόνες που τάσσονται κατά των εμβολίων, ενώ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει καλέσει τους πιστούς να ακούν τη φωνή της επιστήμης και να εμβολιάζονται. Η ένταση δεν άργησε να έρθει και στη συγκέντρωση προκλήθηκαν επεισόδια. Η Αστυνομία παρενέβη με ρίψεις νερού και χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα για την απομάκρυνση των συγκεντρωμένων από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
Εκατοντάδες άτομα-αντιεμβολιαστές, κρατώντας ελληνικές σημαίες, συγκεντρώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter