Το συνθετικό mRNA, η έξυπνη τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Pfizer / BioNTech και Moderna – ο αγγελιαφόρος RNA που είναι «αντίγραφο» της συνταγής για την κατασκευή μιας πρωτεΐνης -, μπορεί να ακούγεται σαν νέα ανακάλυψη.
Πριν από έναν χρόνο, σχεδόν κανένας στον κόσμο δεν ήξερε τι ήταν το εμβόλιο mRNA επειδή καμία χώρα στον κόσμο δεν το είχε εγκρίνει ποτέ. Μερικούς μήνες αργότερα, η ίδια τεχνολογία οδήγησε στις δύο ταχύτερες δοκιμές εμβολίων στην ιστορία της επιστήμης.
Τα στάδια του τρόπου δράσης των εμβολίων mRNA
- To mRNA το οποίο περιέχει τις πληροφορίες για την παραγωγή ενός μέρους μιας ιικής πρωτεΐνης, εισάγεται στο σώμα με το εμβόλιο
- Το mRNA απελευθερώνεται σε ένα κύτταρο
- Τα ριβοσώματα του κυττάρου παράγουν την ιική πρωτεΐνη
«μεταφράζοντας» το mRNA - Η ιική πρωτεΐνη μεταφέρεται στην επιφάνεια του κυττάρου.
- Tο ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ότι η ιική πρωτείνη, δεν ανήκει στο σώμα (είναι δηλ. ξένη, άρα εχθρός) και ενεργοποιεί την ανοσολογική αντίδραση για να την «μπλοκάρει» και εξουδετερώσει.
- Tο ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα για να προετοιμάσει το σώμα για μελλοντικές επαφές με τον ιό.
Τι είναι τελικά αυτό τα εμβόλια mRNA;
Τα εμβόλια τύπου mRNA είναι νέα για το ευρύ κοινό αλλά πολύ καλά μελετημένα από την επιστημονική κοινότητα.
Το Covid mRNA είναι το πρώτο που εγκρίθηκε αλλά σε κλινικές δοκιμές βρίσκονται και άλλα τέτοιου είδους εμβόλια, όπως για τον ιό της γρίπης, τον ιό ΖΙΚΑ κλπ.
Τέτοιου είδους εμβόλια επιβαρύνουν ελάχιστα τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι αναλογικά πιο εύκολο να παρασκευαστούν σε χημικό εργαστήριο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Άρα, μπορεί να επιτευχθεί αυξημένη ταχύτητα μαζικής παραγωγής με χαμηλό κόστος στο τελικό προϊόν.
Δηλαδή η γνώση, η τεχνολογία και οι μεγάλες επενδύσεις στην ανάπτυξη εμβολίων υπήρχαν πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Οι επιστήμονες έχοντας διαθέσιμες τις πληροφορίες που χρειάζονται, δηλαδή τη γενετική αλληλουχία του ιού και τις πιθανές δομές της πρωτεΐνης ακίδας, μπορούν να σχεδιάζουν COVID-19 mRNA εμβόλια.
Ο ρόλος του mRNA είναι να μεταφέρει τη γενετική πληροφορία από το DNA, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου, στα ριβοσωμάτια που είναι μικρά σωματίδια του κυττάρου έξω από τον πυρήνα, όπου γίνεται η σύνθεση των πρωτεϊνών.
Tο mRNA των εμβολίων δεν αλληλεπιδρά με το DNA του κυττάρου
Για το λόγο αυτό ονομάζεται αγγελιαφόρο RNA (messenger RNA ). Tο mRNA των εμβολίων δεν αλληλεπιδρά με το DNA του κυττάρου, απλά μεταφέρει τον κατάλληλο γενετικό κώδικα του ιού και δίνει «οδηγίες» στο κύτταρο να παράγει δομικά τμήματα του ιού, όπως οι πρωτεϊνικές ακίδες που βρίσκονται στην επιφάνειά του (αυτές του επιτρέπουν να προσδεθεί σε υποδοχείς των κυττάρων που πρόκειται να μολύνει).
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Συγκεκριμένοι κυτταρικοί μηχανισμοί φέρνουν αυτές τις «ξένες» πρωτεΐνες στην επιφάνεια του ανθρώπινου κυττάρου, το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει αυτά τα «ξένα σώματα» και ξεκινά η παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία αναχαιτίζουν τον «εισβολέα».
Έτσι, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αναγνωρίζουν πλέον αυτές τις πρωτεΐνες ως «εχθρό» και θα ανταποκρίνονται ταχύτητα μόλις συναντήσουν τον φορέα της, δηλαδή τον COVID-19.
Το mRNA είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο μακρομόριο. Η εισαγωγή του στα κύτταρα και η επιβίωσή του στο ενδοκυτταρικό περιβάλλον είναι δύσκολη. Για να μεταφερθεί με ασφάλεια το εμβόλιο στα κύτταρα ενθυλακώνεται σε ένα περίβλημα νανοσωματιδιακών λιπιδίων.
Όταν το mRNA του εμβολίου ολοκληρώσει τον ρόλο του, αποδομείται με κατάλληλους μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός μας.
Βασικό Πλεονέκτημα – Γιατί τα εμβόλια mRNA;
Αυτό που κάνει μοναδικό το mRNA ανάμεσα στους υποψηφίους είναι και το κλειδί στην κατανόηση των εκπληκτικών δυνατοτήτων του: η ασφάλεια.
Η φύση του είναι παροδική και δεν παρεμβαίνει καθόλου στο DNA των κυττάρων μας, με την έννοια της πρόκλησης αλλοιώσεων, δηλαδή μεταλλάξεων.
Για την ακρίβεια, το mRNA δεν φτάνει καν μέσα στον πυρήνα του κυττάρου όπου είναι αποθηκευμένο το DNA μας, όπως κάνουν τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιούς (πχ. αδενοϊούς) ως οχήματα για τη μεταφορά της γενετικής πληροφορίας.
Τέτοια εμβόλια είναι αυτά που αναπτύσσονται κατά του κορονοϊού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- ΕΛ.ΑΣ.: Σαφάρι ελέγχων στα νυχτερινά μαγαζιά με… κωδικό «Δ»
- Κορονοϊός: Ο εφιάλτης «Δέλτα» μας γυρίζει στο… άλφα
- Χειρόφρενο σε Μετρό και ΗΣΑΠ από τις 21.00 έως τη λήξη βάρδιας
- Διπλές αυξήσεις σε συντάξεις του ΝΑΤ [πίνακες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter