Η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ), Εμερ Κουκ, επισημαίνει πως για να έχουν τα κράτη-μέλη περισσότερες πιθανότητες να δώσουν ένα τέλος στην πανδημία θα πρέπει να δουλέψουν με ένα μίγμα διαφορετικών εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, τονίζοντας πως «η εξάρτηση από ένα εμβόλιο ή έναν τύπο εμβολίων μπορεί να αποβεί αυτοκαταστροφική». Οπως σημειώνει η ίδια, είναι απαραίτητο ένα «χαρτοφυλάκιο» εμβολίων ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελιγμών ανάλογα με τις εξελίξεις ώστε οι χώρες να μη βρεθούν προ εκπλήξεων.
Τον περασμένο μήνα, η Ε.Ε. υπέγραψε συμφωνία για περαιτέρω δόσεις 1,8 δισεκατομμύρια από την Pfizer για το 2022 και το 2023. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες χώρες που διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους εστιάζουν τις προμήθειές τους στα εμβόλια mRNA είτε μειώνοντας είτε μη ανανεώνοντας τα συμβόλαια για προμήθεια δόσεων των εμβολίων αδενοϊών, όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.
Τα προβλήματα παραδόσεων των σκευασμάτων και οι σπάνιες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό με τα συγκεκριμένα σκευάσματα οδήγησαν την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να μην τα χρησιμοποιήσουν στη δεύτερη φάση εμβολιασμών. Οι δηλώσεις της Κουκ για διεύρυνση του «χαρτοφυλακίου» έρχονται εν μέσω ερευνών για την αποτελεσματικότητα «κοκτέιλ» εμβολίων, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως ο συνδυασμός διαφορετικών σκευασμάτων οδηγούν σε ισχυρότερη ανοσία, ενώ θετική αντίδραση έχει η ενισχυτική, τρίτη δόση με διαφορετικό εμβόλιο.
Η ΕΜΑ παροτρύνει την ποικιλία στα εμβόλια, δεδομένης και της αγωνίας που επικρατεί για τις μεταλλάξεις που εξαπλώνονται και ειδικά την παραλλαγή «Δέλτα» (που εντοπίστηκε στην Ινδία) και τείνει να γίνει η κυρίαρχη σε αρκετές χώρες. Νέα μελέτη της Δημόσιας Αρχής Υγείας της Αγγλίας (PHE) δείχνει πως δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca/Οξφόρδης προστατεύουν σε ποσοστό άνω του 90% έναντι των νοσηλειών αφότου κάποιος έχει προσβληθεί από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, που είναι κατά 60% πιο μεταδοτική, σύμφωνα με τα στοιχεία.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία που δημοσιεύτηκε το περιοδικό «Lancet» έδειξε πως όσοι προσβάλλονται από την ινδική μετάλλαξη έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά σε σχέση με τη μετάλλαξη «Αλφα» (βρετανική).
Οι επιστήμονες προτρέπουν με κάθε τρόπο τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα και να μην αμελούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους, λόγω και της ανησυχητικής εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τη Δευτέρα πως η παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού κινείται ταχύτερα από την παγκόσμια διανομή εμβολίων, καθώς οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί για άτομα που δεν προστατεύονται και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Απεργία: «Παραλύει» το κέντρο, κανονικά οι Πανελλήνιες – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Απεργία ΠΝΟ: Χάος στο λιμάνι του Πειραιά – Στους καταπέλτες των πλοίων οι ναυτεργάτες [βίντεο]
- Πανελλήνιες 2021: Με Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία συνεχίζονται οι εξετάσεις
- Καιρός: Βελτιωμένος αλλά όχι παντού – Πού θα χτυπήσουν οι καταιγίδες [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter