Στη διάρκεια της πανδημίας έχει γίνει αντιληπτό ότι οι άνδρες αρρωσταίνουν βαριά από την Covid-19 συχνότερα από ό,τι οι γυναίκες. Μια θεωρία που προτάθηκε, είναι ότι αυτό οφείλεται σε ορμονικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Επειδή οι άνδρες έχουν πολύ περισσότερη τεστοστερόνη από τις γυναίκες, μερικοί επιστήμονες έκαναν την εικασία ότι η υψηλή τεστοστερόνη «ενοχοποιείται» για το ότι οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στη λοίμωξη από τον κορονοϊό.
Όμως η νέα έρευνα από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, κατέληξε στο αντίθετο συμπέρασμα: ότι η χαμηλή τεστοστερόνη αποτελεί την αιτία -ή έστω συνδέεται- με σοβαρή Covid-19.
«Στη διάρκεια της πανδημίας επικράτησε η αντίληψη ότι η τεστοστερόνη είναι κακό πράγμα. Εμείς όμως βρήκαμε το αντίθετο στους άνδρες. Αν ένας άνδρας έχει χαμηλή τεστοστερόνη, όταν εισάγεται στο νοσοκομείο με κορονοϊό, ο κίνδυνος για σοβαρή Covid-19, δηλαδή να εισαχθεί σε ΜΕΘ ή να πεθάνει, είναι πολύ μεγαλύτερος, σε σχέση με τους άνδρες που έχουν υψηλότερη τεστοστερόνη. Και αν τα επίπεδα τεστοστερόνης πέσουν κι άλλο στη διάρκεια της νοσηλείας, τότε ο κίνδυνος για τον ασθενή αυξάνεται περαιτέρω», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής ιατρικής Αμπινάβ Ντιγουάν.
Τι έδειξε η έρευνα για την τεστοστερόνη
Η έρευνα, η οποία μελέτησε 90 άνδρες και 60 γυναίκες που νοσηλεύθηκαν λόγω Covid-19, ανέλυσε τα επίπεδα τεστοστερόνης, οιστραδιόλης και της ορμόνης IGF-1. Στις γυναίκες δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα οποιασδήποτε ορμόνης και στη σοβαρότητα της Covid-19. Στους άνδρες μόνο η τεστοστερόνη βρέθηκε να σχετίζεται με τη βαρύτητα της νόσου. Οι άνδρες με σοβαρή Covid-19 είχαν κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο επίπεδα 53 νανογραμμαρίων ανά δέκατο του λίτρου, ενώ εκείνοι με πιο ελαφριά Covid-19 είχαν μέσα επίπεδα τεστοστερόνης 151 νανογραμμαρίων ανά δεκατόλιτρο. Κατά την τρίτη μέρα νοσηλείας το μέσο επίπεδο στους ασθενείς με πιο βαριά Covid-19 είχε πέσει στα 19 νανογραμμάρια.
Όσο πιο χαμηλή ήταν η τεστοστερόνη ενός ασθενούς, τόσο πιο βαριά ήταν η κατάσταση του. Εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να διασωληνωθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή να πεθάνουν τελικά.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19, όπως η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, επίσης σχετίζονται με τη χαμηλότερη τεστοστερόνη. Επίσης ανέφεραν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.
Υπό διερεύνηση βρίσκεται κατά πόσο οι άνδρες που αναρρώνουν από Covid-19, ιδίως όσοι πάσχουν από μακρά νόσο με παρατεταμένα συμπτώματα, μπορούν να ωφεληθούν από μια θεραπεία αύξησης της τεστοστερόνης. Προς το παρόν, πάντως, οι ερευνητές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί να συστήσουν ορμονικές θεραπείες για τους άνδρες με τη νόσο, εωσότου υπάρξουν σαφείς κλινικές μελέτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός – «Κόκκινος συναγερμός» από τα λύματα: Που υπάρχει αύξηση 201%
- Κορονοϊός: 1.151 τα νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς
- Κορονοϊός 25/05: 2.433 νέα κρούσματα – 50 νέοι θάνατοι, οι 556 διασωληνωμένοι
- «Μαύρος μύκητας»: Η νέα επιπλοκή του κορονοϊου – Τι γνωρίζουμε για την ασθένεια που σαρώνει την Ινδία
- Νεκρή 63χρονη στη Μυτιλήνη από θρόμβωση – Είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter