Την εβδομάδα ως τις 18 Απριλίου καταγράφηκαν 5,2 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως, υψηλό επταμήνου κυρίως εξαιτίας της εκτόξευσης των περιστατικών σε Ινδία και Βραζιλία.
Η προηγούμενη κορύφωση ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν παγκοσμίως καταγράφηκε έκρηξη κρουσμάτων. Οι εμβολιασμοί προχωρούν, όμως τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ορατά και το Σάββατο ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως έφτασε τα τρία εκατομμύρια, μόλις τρεις μήνες μετά το «ορόσημο» των δύο εκατομμυρίων.
«Καμπανάκι»
«Σε όλο τον κόσμο, τα κρούσματα και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται σε ανησυχητικά ποσοστά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, σε συνέντευξη Τύπου. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά εβδομάδα σχεδόν διπλασιάστηκε τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτό πλησιάζει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης που έχουμε δει μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ορισμένες χώρες που είχαν προηγουμένως αποφύγει την ευρεία μετάδοση καταγράφουν τώρα απότομες αυξήσεις στις λοιμώξεις».
Η επιχείρηση εμβολιασμού όλου του πλανήτη έχει προκαλέσει πρωτοφανείς προκλήσεις και έχει αμβλύνει τις ανισότητες, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις το 40% των εμβολίων έχει διαμοιραστεί σε 27 ανεπτυγμένες χώρες με το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο μηχανισμός «COVAX», που έχει αναλάβει τις παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στις αναπτυσσόμενες χώρες, έστειλε ως τις 8 Απριλίου 38 εκατομμύρια εμβόλια, που καλύπτουν το 0,01% του πληθυσμού.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επισήμανε πως το «σπάσιμο» των πατεντών των εμβολίων θα βοηθούσε ώστε περισσότεροι παραγωγοί να έφτιαχναν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων ταχύτερα. Ωστόσο, οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως οι Pfizer και Johnson & Johnson, έχουν ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να προστατεύσει τις πατέντες ως πνευματική ιδιοκτησία τους.
Δραματική κατάσταση
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» προειδοποίησε ότι ο χειρισμός της επιδημίας του κορονοϊού στη Βραζιλία οδήγησε τη χώρα σε «ανθρωπιστική καταστροφή». Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Ινδία, όπου το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 270.000 κρούσματα και τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ινδία στις 26 Απριλίου λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, την ώρα που επιστήμονες στο Λονδίνο ερευνούν ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία. Επί του παρόντος, οι υγειονομικές Αρχές στην Αγγλία έχουν εντοπίσει 77 κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης στη Βρετανία.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
-
- Πάσχα στην πόλη και φέτος: Γιατί… μάκρυνε ο δρόμος για τα χωριά
- European Super League: Παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος στο ποδόσφαιρο
- Εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα: Επιτάφιος γύρω από τους ναούς και νωρίτερα η Ανάσταση
- Κορωνοϊός: Σήμα κινδύνου για τις πλατείες από τους επιδημιολόγους
- Κορωνοπάρτι: Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. 4 διοργανωτές και ένας dj
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr