Οι διασωληνωμένοι ασθενείς καταγράφουν συνεχόμενα αυξητική πορεία. Χθες έφτασαν τους 741 και σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών αρχές της άλλης εβδομάδας θα έχουν «πατήσει» τους 800. Εν μέσω αυτής της εξαιρετικά δύσκολης επιδημιολογικής κατάστασης, αναζητώνται από ειδικούς και κυβέρνηση τρόποι ώστε να περιοριστούν τόσο η κόπωση όσο και τα κρούσματα που… αντιστέκονται.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει πιθανότατα σήμερα ώστε να αξιολογήσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και πώς θα μπορούσαν να αναπροσαρμοστούν ορισμένα μέτρα. Οι επιστήμονες, πάντως, είναι επιφυλακτικοί και θεωρούν προαπαιτούμενο για το όποιο άνοιγμα τη μείωση των κρουσμάτων. Επίσης, υποστηρίζουν ότι για να προχωρήσει η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων πρέπει να έχει ξεκινήσει η νέα στρατηγική του self-testing ώστε ταυτόχρονα με το άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας να επιτυγχάνεται παράλληλα έλεγχος της επιδημίας με στόχο την πτώση των δεικτών.
Ανησυχητική εικόνα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 4.340 νέα περιστατικά, αριθμός κατά 21% αυξημένος σε σχέση με την καταγραφή της προηγούμενης Τρίτης -3.586 κρούσματα- που ήταν μέχρι χθες το «ρεκόρ» της πανδημίας στην Ελλάδα. Tα χθεσινά κρούσματα αντιστοιχούν σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό τεστ (συνολικά 65.979), ωστόσο υψηλός παραμένει ο δείκτης θετικότητας, περίπου στο 6,6%. Μόνο η Αττική συγκέντρωσε 2.097 μολύνσεις, με τη διασπορά να είναι έντονη σε όλες τις περιοχές. Στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 535 κρούσματα, στον Πειραιά 350, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 274, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 277. Παράλληλα, αυξημένο είναι το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη με 535 κρούσματα, στην Κοζάνη (167 περιστατικά), στην Αχαΐα με 135 μολύνσεις και στη Λάρισα όπου εντοπίστηκαν χθες 125 νέα κρούσματα.
Οι ειδικοί αποδίδουν τις συνεχείς εξάρσεις του τρίτου κύματος στην κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών, ενώ ισχυρίζονται ότι μερίδιο στην «έκρηξη» έχουν και οι συνεχόμενες πορείες των προηγούμενων εβδομάδων όπως και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις την Κυριακή της Αποκριάς, 15 ημέρες πριν.
Πίεση στις ΜΕΘ
Οι διασωληνωμένοι ανέβηκαν στους 741 και χθες μεγάλος ήταν και ο αριθμός των νέων θανάτων. Επιπλέον 72 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας ξεπέρασε το «φράγμα» των 8.000 και ανέρχεται σε 8.017. Η πίεση των νοσοκομείων είναι αναπόφευκτη υπό το βάρος των ημερήσιων περιστατικών. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής αυξήθηκαν ξανά, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν αρχίσει να δείχνουν πολύ μικρή «ανάσα». Τη χθεσινή ημέρα έως το βράδυ οι εισαγωγές σε όλη την Ελλάδα ξεπέρασαν τις 500, τη στιγμή που οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε όλες τις κλίνες είναι περισσότεροι από 5.000. Το φαινόμενο διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ έως ότου βρεθεί διαθέσιμη κλίνη εξακολουθεί να παρατηρείται και δεκάδες ασθενείς είναι καθημερινά διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων. «Μας έκλεισαν με 1.000 κρούσματα και άδεια τα νοσοκομεία και ανοίγουν με 3.000 κρούσματα και γεμάτα τα νοσοκομεία», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. προσθέτοντας ότι «το σύστημα έχασε την πιο σπουδαία μάχη του υγειονομικού πολέμου, που είναι της εντατικής θεραπείας»
Ιδιωτικός τομέας
Οι 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας στην Αττική, δηλαδή τρεις στις τέσσερις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, είναι ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στην ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε χθες από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, και απαντούν ουσιαστικά στις αιτιάσεις για επίταξη του συνόλου του ιδιωτικού τομέα.
Οπως είπε ο κ. Κικίλιας, από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι 56 είναι σήμερα κατειλημμένες, δηλαδή μένουν κενές μόνο τρεις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική.
Σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες ΜΕΘ (1.222 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 220 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και 41 στα στρατιωτικά νοσοκομεία). Από αυτές, οι 891 είναι ΜΕΘ-Covid και οι 592 ΜΕΘ non Covid. Περίπου οι μισές, 729 κλίνες ΜΕΘ, βρίσκονται στην Αττική (427 ΜΕΘ-Covid και 302 ΜΕΘ non Covid).
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Χαραμάδα αισιοδοξίας
Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρούνται την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο του Sars-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οπως ανακοίνωσε το Δίκτυο χθες, οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -32% στον Aγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%), καθώς και η ανοδική τάση στη Θεσσαλονίκη (+11%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (-3%) και του Ρεθύμνου (-2%).
Την ίδια στιγμή, και ενώ η επιχείρηση «Ελευθερία» αποτελεί την ελπίδα εξόδου από την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση εντατικοποιεί τους εμβολιασμούς. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χθες προβλέπεται η επταήμερη λειτουργία όλων των εμβολιαστικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων και αργιών, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Το ωράριο λειτουργίας ορίζεται σε δύο βάρδιες πρωί και απόγευμα από τις 7:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ. Οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται στο νέο ωράριο θα αμείβονται ξεχωριστά όπως προβλέπει υπάρχων νόμος και με βάση τις ώρες εφημερίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr