Η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού και, κυρίως, των μεταλλάξεων συνεχώς ανατρέπουν τα δεδομένα και τις προβλέψεις, με τους ειδικούς ναι μεν να ελπίζουν ότι το τρίτο πανδημικό κύμα βρίσκεται στην κορύφωσή του, αλλά να τονίζουν την ίδια ώρα ότι η ανατροπή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας για ανοίγματα. Ετσι, μέσα στον Απρίλιο θα δοθεί το σήμα επανεκκίνησης, έστω και με click away, για το λιανεμπόριο και θα συζητηθεί πιθανό άνοιγμα των σχολείων, έστω των λυκείων, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και υποχρεωτικά τεστ. Φαίνεται, όμως, ότι η άρση των μέτρων θα φτάσει έως εκεί, καθώς το ΕΣΥ θα εξακολουθήσει να πιέζεται και τον Απρίλιο. Επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ενδεχομένως φτάσει και τους 800, σενάριο για το οποίο ετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας. Το επόμενο νοσοκομείο που θα διατεθεί για αποκλειστική χρήση Covid είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το «Θριάσιο», ενώ έως και την Τρίτη στη δυναμικότητα του ΕΣΥ στην Αττική αναμένεται να έχουν προστεθεί επιπλέον 55 πολυδύναμες ΜΕΘ.
Προβλέψεις
«Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Ελπίζουμε να είμαστε στην κορύφωση στα μέσα της άλλης εβδομάδας (σ.σ.: αυτής που μπαίνει), ωστόσο συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Αχαΐα, η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη. Η θετικότητα βρίσκεται στο 5%-6% και υπάρχει μεγάλη διασπορά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Ο ίδιος προσθέτει ότι η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων προϋποθέτει την ευρεία παρακολούθηση και το στοχευμένο τέστινγκ. «Παράλληλα με την πτώση της καμπύλης, το τέστινγκ θα βοηθήσει να ανοίξουμε. Το self testing θα βοηθήσει επικουρικά, καθώς θα βοηθά στη γρήγορη απομόνωση θετικών και στην άμεση προσφυγή για επανέλεγχο από επαγγελματία Υγείας», αναφέρει.
Με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα, ακόμη και στην κορύφωσή του να φτάσει το πανδημικό κύμα τις ημέρες που ακολουθούν, τα κρούσματα θα μείνουν σταθερά υψηλά για αρκετές ημέρες μέχρι να αρχίσει η πτώση, τον ρυθμό της οποίας, επίσης, οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το πιθανό άνοιγμα λυκείων, όπως και του λιανεμπορίου, κάνει αμφίβολο το Πάσχα στο χωριό, όπως ήλπιζαν οι περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας και άλλων αστικών περιοχών. «Μακάρι να μπορέσουμε να μετακινηθούμε το Πάσχα και να αποφορτιστούν οι μεγάλες πόλεις. Προαπαιτούμενο, όμως, είναι να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και τα τεστ για να προστατευτούν και η επαρχία και τα νησιά», τονίζει ο κ. Γώγος, προσθέτοντας ότι «όλο μας το βάρος πέφτει στο πώς θα λήξει όλο αυτό ομαλά».
Εμπορικά
Η κυβερνητική πρόθεση είναι η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις 5 ή τις 12 Απριλίου. Πρόκειται για κάτι που αναμένεται να αξιολογηθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής στα μέσα της εβδομάδας, την Τετάρτη κατά πάσα πιθανότητα, μαζί με το εάν η πανδημία «σηκώνει» και άνοιγμα των σχολικών μονάδων και πιο συγκεκριμένα λυκείων και γυμνασίων. Τις πιθανές ημερομηνίες θα κρίνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά την τακτική ενημέρωση για τον ιό την Παρασκευή, εκείνο που περιμένουν οι ειδικοί για να εισηγηθούν άνοιγμα είναι η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, καθώς και η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, «μιας και ξέρουμε ότι θα αργήσει η μείωση του αριθμού των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία», όπως χαρακτηριστικά είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Εκείνο που «παιδεύει» ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η απρόβλεπτη συμπεριφορά του συγκεκριμένου κύματος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα. Οπως έχει δείξει με τον πλέον εμφατικό τρόπο το παράδειγμα της Αθήνας, που συγκεντρώνει πολύ υψηλό ιικό φορτίο, παρά το γεγονός ότι είναι σε καθεστώς lockdown εδώ και ενάμιση μήνα, η πανδημία σε αυτήν τη φάση αντιστέκεται στα μέτρα και καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις και τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» για την άρση των μέτρων.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
«Είναι πρωτόγνωρο κύμα. Δεν μπορούν τα μοντέλα να μας πουν όσα συμβαίνουν», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος, με βάση τα προβλεπτικά μοντέλα που «δουλεύει» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, βλέπει, διατηρώντας επιφυλάξεις, 2.500 – 3.000 ημερήσια κρούσματα και στις αρχές Απριλίου και ουσιαστική αποκλιμάκωση από τις 20 του μήνα και έπειτα. Αυτό το χρονικό ορόσημο δίνει και για την αποσυμφόρηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
«Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για άλλες 100 κλίνες Εντατικής τις επόμενες ημέρες, χωρίς να λέω εάν θα τις φτάσουμε ή όχι», αναφέρει. Εως την Παρασκευή ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν σε 707 ασθενείς.
ΜΟΝΟ ΓΙΑ COVID ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Το υπουργείο Υγείας εξελίσσει διαρκώς το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή. Ετσι, προετοιμάζεται για την αλλαγή χαρακτήρα σε τουλάχιστον ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, ώστε να γίνει all Covid, εάν απαιτηθεί. Το επόμενο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φέρεται να είναι το «Θριάσιο» στη Δυτική Αττική. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ως Covid νοσοκομεία λειτουργούν το «Σισμανόγλειο», ο «Ερυθρός Σταυρός», το «Σωτηρία», η «Αγία Βαρβάρα», το «Ελπίς», το «Αμαλία Φλέμινγκ», η «Παμμακάριστος». Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην ενίσχυση του συστήματος σε κλίνες Εντατικής, καθώς, λόγω της τεράστιας πίεσης, αυτήν τη στιγμή διασωληνώνονται ασθενείς και εκτός Εντατικής. Η ενίσχυση αυτή προβλέπει τη μετατροπή όσο το δυνατόν περισσότερων χειρουργικών κλινικών σε πολυδύναμες ΜΕΘ. Εως και την Τρίτη σε 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, δηλαδή στην Αττική, αναμένεται να έχουν προστεθεί 55 νέες ΜΕΘ.
Σημειώνεται ότι η τρέχουσα κατάσταση για τα νοσοκομεία είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό για το οποίο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έλεγε από την αρχή της πανδημίας ότι ακόμη και κραταιά συστήματα Υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr