Παρά το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, τα γεμάτα νοσοκομεία και τις Εντατικές, την απειθαρχία των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα και το οικονομικό κόστος των αλλεπάλληλων lockdowns, δεν αφήνουν άλλο περιθώριο στους ειδικούς από το αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.
Η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, ωστόσο χθες το βράδυ αποφασίστηκε η συνεδρίαση να ακολουθήσει το πρόγραμμα και να γίνει την Παρασκευή, ώστε να έχει η Επιτροπή στη διάθεσή της τόσο τα σημερινά όσο και τα αυριανά επιδημιολογικά δεδομένα. Οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, γι’ αυτό και η έναρξη της αποκλιμάκωσης πιθανώς ξεκινήσει με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής -που θεωρείται ότι δεν συντελούν πολύ στην επιβάρυνση- την ερχόμενη Δευτέρα 22/3.
Σε ανοδική τροχιά
Η επιδημιολογική καμπύλη, πάντως, βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και το ΕΣΥ δοκιμάζει τις αντοχές του. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 600 και έφτασαν τους 605, με την επαναφορά του επιπέδου Νοεμβρίου να είναι πλέον σαφής. Σήμερα αναμένεται για ακόμη μία ημέρα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, ενώ χθες -ημέρα με πολύ λίγα τεστ λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας- η ημερήσια καταγραφή ήταν υψηλή και ανήλθε σε 1.533 μολύνσεις.
«Το οριζόντιο lockdown ό,τι είναι να δώσει το έδωσε», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αλκης Βατόπουλος, επισημαίνοντας ότι βρίσκει λογικό να ξεκινήσει η συζήτηση για προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων. «Δεν ξέρω, βέβαια, εάν η συγκυρία είναι η δέουσα, καθώς υπάρχει και μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία», προσθέτει ο ειδικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, για το οποίο υπάρχει έντονη πίεση από τους οικονομικούς δείκτες, είναι ευνόητο πως θα επηρεάσει την επιδημία, όπως γίνεται με κάθε μορφή κινητικότητας. «Το ζήτημα είναι να γίνει με μεγάλη επιτήρηση, όχι αστυνόμευση, και να τηρούνται τα μέτρα», αναφέρει.
Η γενική τάση της Επιτροπής, όπως διαμορφώνεται από τις συνεχείς συζητήσεις των προηγούμενων ημερών, είναι ότι «με αυτά τα νούμερα δεν γίνεται άνοιγμα». Επειδή, όμως, είναι αντιληπτό πως η συμμόρφωση στα lockdowns όσο πάει φθίνει -δεν είναι, θεωρούν, τυχαία η χρονική συγκυρία ακόμη και συντεταγμένων οργανώσεων καρναβαλιού και πάρτι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας- και συνυπολογίζοντας το τεράστιο οικονομικό κόστος από τα αλλεπάλληλα κλεισίματα της οικονομίας, οι επιδημιολόγοι, οι λοιμωξιολόγοι και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις με όσο το δυνατόν μικρότερη επιδημιολογική επιβάρυνση.
Τα σημερινά και αυριανά δεδομένα θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε σχέση με την πορεία της επιδημίας, καθώς και την αποκορύφωσή της, που κατά πολλούς επιστήμονες θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε την Παρασκευή ότι αυτή την Τετάρτη και Πέμπτη η επιδημιολογική εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το άνοιγμα κομμωτηρίων με μάσκες και αποστάσεις είναι ένα ουδέτερο μέτρο που δεν φαίνεται να επιβαρύνει και να συντελεί σε «επιμήκυνση» των αλυσίδων μετάδοσης. Ετσι, θεωρείται αρκετά πιθανό την επόμενη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, που είναι και η ημερομηνία λήξης του lockdown, το δειλό άνοιγμα να ξεκινήσει από αυτές τις δραστηριότητες.
Το λιανεμπόριο
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Από εκεί και έπειτα, στόχος είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 του μήνα. Και ενώ η κυβερνητική πρόθεση είναι το πλήρες άνοιγμα με SMS στο 13032, που θα αποτελέσει ένα μέσο ελέγχου της ασύδοτης χρήσης των SMS, οι ειδικοί, με δεδομένο ότι η επιδημία «βράζει», πολύ πιθανόν να εισηγηθούν τη λύση συνδυασμού του click away και click in shop, ώστε να περιορίσουν την κίνηση εντός καταστημάτων. Ειδικά το click away έχει «αθωωθεί» από τους επιστήμονες και έχουν τονίσει επανειλημμένως πως σε περιοχές όπου είναι σε λειτουργία δεν επηρεάζει πολύ την επιδημία.
Παράλληλα, στο επίκεντρο όσον αφορά στις αλλαγές αναμένεται να βρεθούν μέτρα που αποδείχθηκε δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη. Οπως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα του Σαββατοκύριακου όσο και η χρήση του κωδικού 6 για την άθληση, που τις τελευταίες ημέρες επιτρέπεται αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο. Για το συγκεκριμένο μέτρο οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι νωρίς να αρθεί και να επιτραπεί η διαδημοτική μετακίνηση για άθληση, που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν ως δικαιολογία για επισκέψεις ή άλλες δραστηριότητες και ενδεχομένως επαναληφθεί.
Για ακόμη 20 με 25 ημέρες θα πιέζεται το ΕΣΥ, το οποίο ειδικά στην Αττική βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία χθες «εκτινάχθηκαν» στους 605, κατά 41 περισσότεροι σε σχέση με τη Δευτέρα και την Κυριακή. Σε διάστημα μίας εβδομάδας χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους… 121 ασθενείς με κορονοϊό, κάτι που δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ασφυκτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ.
Τα σχέδια
«Εχω πει εδώ και πάνω από έξι εβδομάδες ότι λειτουργούμε στο κόκκινο στην Αττική και μονίμως κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα επεξεργαζόμαστε σχέδια και πλάνα τα οποία έχουμε πολύ καιρό στα συρτάρια μας και τα υλοποιούμε, εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, συνεφημέρευσης, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία του ΕΣΥ, θεραπευτηρίων από τον ιδιωτικό τομέα. Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα διευρυνθεί, είναι εμφανές πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΣΚΑΪ.
Η δημιουργία Εντατικών σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης είναι συνεχής, ενώ παράλληλα αναζητείται από τον ιδιωτικό τομέα και άλλη δομή για να συνδράμει στο ΕΣΥ την πιεστική αυτή περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αναμονή για κρεβάτι Εντατικής ακόμη και 90 ασθενών ημερησίως (τόσο Covid περιστατικά όσο και non Covid). Ως τη χειρότερη ημέρα για τις ΜΕΘ στην Αττική χαρακτήρισε τη χθεσινή ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Οπως κατήγγειλε, ήταν όλες γεμάτες και περίπου 30 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους ιδιώτες ιατρούς-μέλη του να ανταποκριθούν στην έκκληση του υπουργείου Υγείας και να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Εχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 30 παθολόγοι, γενικοί ιατροί και πνευμονολόγοι, ωστόσο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες την εξαιρετικά κρίσιμη αυτή περίοδο, σύμφωνα με τον ΙΣΑ. Το υπουργείο Υγείας ζητάει τη συνδρομή και των ιδιωτών αναισθησιολόγων.
Τα στοιχεία
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.533 νέες μολύνσεις σε μία ημέρα, σε σύνολο μόλις 12.459 τεστ. Ο χαμηλότερος αριθμός τεστ -και κρουσμάτων- σε σχέση με τις «καθαρές» καθημερινές οφείλεται στην αργία της Καθαράς Δευτέρας. Σήμερα, όμως, που τα τεστ θα αυξηθούν αναμένεται ακόμη και «ρεκόρ» κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ήταν τα περισσότερα περιστατικά του τρίτου επιδημικού κύματος – 3.215. Η Αττική συγκέντρωσε 666 κρούσματα, με την επιβάρυνση να είναι μεγάλη, εκτός από το κέντρο της Αθήνας, όπου εντοπίστηκαν 179 μολύνσεις, και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, με 123 περιστατικά χθες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr