Ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί κανονικά. Η θρόμβωση τις φλέβες μας ή όταν φεύγουν και γίνονται θρομβολογική εμβολή είναι κάτι δυστυχώς πολύ συχνό. 1 στους 1000 κάθε χρόνο παθαίνει θρόμβωση. Έχουμε 850 τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα το μήνα. Σε 17 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, η AstraZeneca ανακοίνωσε 37 περιστατικά θρόμβωσης σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ λιγότερα από το αναμενόμενα. Άρα δεν υπάρχει κανένα σήμα κινδύνου» υπογράμμισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Γερμανίας και γιατί εκεί «πάγωσαν» προσωρινά οι εμβολιασμοί με το AstraZeneca.
«Στην Γερμανία είπαν ότι είδαν ένα πιο σπάνιο είδος θρόμβωσης στο εγκέφαλο. Αυτό είναι πιο σπάνιο φαινόμενο. Συμβαίνουν 3 – 15 περιστατικά στο εκατομμύριο. Σε 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμούς είδαν 7 τέτοια περιστατικά. Άρα είπαν προσωρινά να το σταματήσουν» εξήγησε.
«Ο κίνδυνος αν πάθω κορωνοϊό να πάθω θρόμβωση είναι 20%. Στους 100 που θα πάθουν κορωνοϊό, οι 20 θα κάνουν θρόμβωση. Στην Ελλάδα νοσηλεύσαμε περιστατικό με θρόμβωση των φλεβών του εγκεφάλου. Από κορωνοϊό, όχι από εμβόλιο» πρόσθεσε.
Και συνέχισε: «Η γενική θρόμβωση είναι άσχετη με τον εμβολιασμό. Άσχετη. Παθαίνουν πολύ συχνά θρόμβωση για διάφορους λόγους ακόμα και αν δεν έχουμε κανένα υποκείμενο νόσημα. Η συχνότητα που αναφέρθηκε θρόμβωση είναι ελάχιστη μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca».
Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλακόπουλος, ερωτήθηκε, αν πίσω από τη γερμανική κίνηση να «παγώσει» τους εμβολιασμούς με AstraZeneca κρύβονται άλλες σκοπιμότητες, όπως ο εμπορικός πόλεμος των χωρών για τα εμβόλια.
«H Γερμανία δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα με τον εμβολιασμό με τον AstraZeneca και τον κίνδυνο με των άνω των 65. Ο ΕΜΑ από την αρχή είχε δώσει έγκριση ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν πρώτοι την ιστορία» σημείωσε.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
«Η Εθνική Επιτροπή των Εμβολιασμών δεν έχει επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να αποφασίσει αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ή όχι. Οι Γερμανοί δεν έχουν καν δημοσιοποιήσει τα στοιχεία. Τα 7 περιστατικά είναι από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνονται με πιο σοβαρό τρόπο» πρόσθεσε.
Η μομφή σε Τσίπρα
Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο πόσο επιδεινώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας οι πορείες και οι συγκεντρώσεις, αφήνοντας μομφή στον Αλέξη Τσίπρα -δίχως να τον κατονομάσει-, επικαλούμενος φράση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κατά κάποιους ηγέτες μας, οι πορείες για πολιτικό λόγο είναι υγειονομικά ακίνδυνες. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε κάποια στιγμή ως χώρα. Ότι φέρνει τους πολίτες σε στενή επαφή μαζικά αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Πολύ φοβούμαι, ότι σε λίγο, αυτοί που διαδηλώνουν για την αστυνομική βία, σε μία εβδομάδα, θα διαδηλώνουν γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό στην Ελλάδα».
Τι είπε ο Γιώργος Παπαζήσης
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σπάνια τα περιστατικά αντίδρασης από εμβόλια.
«Καμία χώρα δεν υποστηρίζει ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση της θρομβολογικής εμβολής με το εμβόλιο της ΑstraZeneca» πρόσθεσε.
Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών με AstraZeneca και στην χώρα μας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κικίλιας για AstraZeneca: Συνεχίζεται η χορήγηση του εμβολίου – Όποιος έχει ραντεβού, να πάει
- Κορωνοϊός: Πυρετός σε ΜΕΘ και νοσοκομεία – 937 εισαγωγές σε ένα διήμερο, οι 520 στην Αττική
- Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας: Χαμηλές προσδοκίες τον νέο γύρο που ξεκινά σήμερα – Με διευρυμένη ατζέντα ήρθαν οι Τούρκοι
- Σύνταξη με όρια ηλικίας από τα 59,6 για 11 κατηγορίες ασφαλισμένων [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr